2012. június 28., csütörtök

Rántott karfiol



Bármilyen tehetséged van, használd azt: az erdő is nagyon csendes lenne, ha csak azok a madarak énekelnének benne, akik a legjobban tudnak énekelni.
(Henry van Dyke)

 


Ma vettem egy fej karfiolt, eszméletlenül olcsó most. És szeretem a rántott karfiolt. De csak a jól elkészítettet, mert el is lehet rontani ezt az egyszerű ételt is. Akkor finom, ha a bundája nagyon ropogós - hiszen maga a karfiol finom puha benne, lágy és krémes. Az ellentétek pediglen vonzzák egymást. :)
Mi-mennyit ne várjatok, csak azt tudom elmondani, hogyan csinálom.
A karfiolt előfőzöm sós vízben, de nem túl puhára, hiszen a sülés közben még fog puhulni és ha túlfőzzük, be sem lehet panírozni, mert annyira lággyá tud válni hogy szétesik.
Tehát előfőzöm, és aztán egy szűrőkanállal leszűröm, és egyből jó hideg vizet folyatok rá addig, míg a karfiol teljesen ki nem hűl.
A panír nem liszt-tojás-zsemlemorzsa, hanem liszt- lisztvízkeményítő-zsemlemorzsa.
Tehát készítek egy keveréket tojás helyett lisztből, kevés étkezési keményítőből, vízből és kissé sózom is. Az arány körülbelül: 2 púpos evőkanál liszthez 1 púpos teáskanál keményítő. Víz annyi kell hozzá, hogy olyan tojás sűrűségű legyen a massza vagy mondhatom azt is, hogy palacsintatészta sűrűségű. Tehát nem kell nagyon sűrűnek lennie.
A zsemlemorzsába tettem szezámmagot is, mert nagyon szeretem.
Bő olajban sütöm, közepes lángon. Az olaj hőfoka akkor jó, ha beledobunk egy darabka morzsát, az lemegy az aljára, de egyből föl is jön és táncolva sülni kezd. Így nem lesz olajos a karfiolunk.

Petrezselymes újkrumplival és tökmagolajos-bazsalikomos paradicsomsalátával ettem. De jó hozzá a rizs is, rizibizi is köretként, vagy a burgonyapüré is akár. De önmagában salátával is tökéletes. Finom hozzá a tartármártás is, vagy egy isteni zalziki is. Vagy akár aiolit is készíthetünk mellé.

17 megjegyzés:

Chef Viki írta...

Az a helyzet, hogy én ezt imádom :-) Képes vagyok étteremben is rendelni, mert elég pepecs meló, de aaaaaaaannyira megéri!!!

Sütőben sütve próbáltad már? Őrületesen ropogós, képtelenség abbahagyni :-)

Nea írta...

Én is nagyon szeretem a rántott karfiolt. Nagyon tetszik a te változatod. Épp ma reggel vettem karfiolt, holnap kipróbálom. A fotó is fansztaszikus, meghozza a kedvet az étel elkészítéséhez. Köszi a receptet!

Mági írta...

Finom, pont ahogy készíted:-)

NYAMMM írta...

Nagyon szeretem:) Guszta lett:)

duende írta...

Viki: :)) Igen, egy van,amit nem szeretek benne: panírozni. Tényleg pepecs. :)
Még nem de köszi az ötletet! :)


Kedves Nea: én köszönöm és szívesen és remélem, ízleni fog! Tényleg jó ropogós ez a bunda. :)


Mági: köszönöm! :)


Nyammm: Köszi szépen! :)

Bridge írta...

A tojás kikerülése miatt is tetszik, de egyébként is szeretem ropogósan. :)

duende írta...

Köszi Bridge! :)

Anikó írta...

Duende miért nem jó a tojás a panírnál, nem lesz ropogós?, a liszt-keményítő-víztől igen?
egyébként én is imádom, általában egyszerre szoktam gombával kirántani, de én a tököt, cukkinit is imádom rántva, csak úgy magában salival:-)))

videkek írta...

Van olyan, hogy most ebédeltem, és máris újra éhes vagyok? Van...

duende írta...

Anikó: igen, sokkal ropogósabb ez a panír. Van még egy trükköm a nagyon ropogós panírra: csak tojásfehérjével kell panírozni.

Vidékek: :))

Nea írta...

Nálam is elkészült, nagyon-nagyon finom lett!

duende írta...

Nea, nagyon örülök, hogy ízlett! :)

Névtelen írta...

very nice post, i certainly love this website, keep on it

duende írta...

Thank you! :)

Névtelen írta...

Thanks for sharing your opinions and thoughts this is great article!

duende írta...

Certainly, and thanks! :)

Névtelen írta...


Whats up. Very nice web site!!