2017. február 3., péntek

Herbatea magas lázzal járó influenzára


Az idei télen már másodszor kaptam el az influenzát. Remek. Akkor is, most is jól be is lázasodtam. Nem is kívánok mást, csak folyadékot, savanykás folyadékokat. Főztem finom kompótot narancs- és citromlével s mézzel és jól behűtve kanalazgatom, meg főztem húslevest nagyvájlinggal, meg teát. Most ezek mennek meg az influenziabacik.




Hozzávalók a herbateához:
3 rész* zöld tea,
3 rész fehérfűzfakéreg,
2 rész hársfavirágzat,
1 rész édeskömény,
1 rész kakukkfű,
1 rész kamilla,
1/2 rész macskagyökér.
+ citrom leve, fehérbor, méz (hársméz)

* 1 rész = lehet 1 teáskanál is, vagy 1 evőkanál is, az arányt jelöli.

A teakeverékből 1 teáskanállal adjunk 3 dl vízhez, ha mindig frissen készítenénk.
A keverékhez a fűzfakérget és az édesköménymagot ne adjuk hozzá csak mérjük ki. Ezekből nem forrázatot, hanem főzetet készítettem. Főzet: forrásban lévő vízbe szórjuk a kérget és édesköményt, lefedve főzzük 5-8 percig, majd elzárjuk a gázt alatta. Még hagyjuk 20 percig fedő alatt, majd leszűrjük.
A többi hozzávalóból forrázatot készítettem, vagyis teát a szokásos módon. A forralt vizet kissé hagytam hűlni, hogy olyan 90 fokos legyen, beletettem a szárítmányokat és fedő alatt hagytam 10 percig, majd leszűrtem. Végül a leszűrt forrázatot és főzetet összevegyítettem. Aztán ízesítettem  citromlé, fehérbor és méz keverékével. Én egyszerre lefőztem 2 litert, vagyis egy napi adagot. A 2 literhez adtam 1 citrom kifacsart levét és 2 dl fehérbort. Hársmézzel ízesítettem.
Figyelem: a fűzfakéreg természetes szalicilt tartalmaz. Aki érzékeny rá, ne fogyassza ezt a teát. Szalicil van például az Aszpirinben is.

7 megjegyzés:

Anikó írta...

Gyógyulj, feküdj, pihenj sokat, nehogy még rosszabb legyen !!! Kell neked egy kis immunerősítés, a mézes kompót kezdetnek nagyon jó, szedj 1000 mg C vitamint, meg D3 2000NE vitamint, mióta én ezt szedem egész évben /C vitaminból 1000-et csak akkor, ha beteg vagyok, egyébként 500 mg-t naponta/ minden nap, azóta nem vagyok beteg !!! Ajánlom figyelmedbe. Ezeket nyáron is szedd, még akkor is, ha kicsit mellé napozol, ugyanis nem lehet túladagolni !!! Orvos mondta !!! és ahogy öregszünk úgy egyre jobban erősíteni kell a szervezetünket.
Ja, és egyél meg minden nap 1 db almát és 1 db banánt, és kanálka mézet, mindentől függetlenül ezt minden nap valamikor, mindegy melyik napszakban, csodát tesz a szervezeteddel :-) Ölellek és vigyázz magadra nagyon :-)

duende írta...

Köszi szépen Anikó! :) A tippeket is. Hosszú évek óta elkerült az influenza, idén sikerült látod 2x is beleesnem. A sokéves átlag épp kijön. :))
C vitamint nem szedek, de minden nap iszom limonádét, mert imádom. Az alma is megvan, ilyenkor télena banán is. Egyébként sok gyümölcsöt eszem, mert nagyon szeretem, mindig van itthon 3-4 féle. Ilyenkor télen a kiwiért vagyok oda nagyon, csak most épp elfogyott, különben tettem volna azt is a kompótba. De most összevakarom magam, és lemenek a piacra egy gyors körre.
Én is Tégedet, puszi is, meg örülök hogy jól vagy. :)

Holdgyöngy írta...

Én is napi 1000 mg C vitamint szedek, s gyümölcsöt, rengeteg almát eszem. Szinte almán élek. Nem lehetek influenzás. Nem kaphatok védőoltást, no de nem rólam akartam írni. Jobbulást kívánok neked. Úgy látszik Anikók kommenteznek neked, tehát egy másik Anikó.

Névtelen írta...

Jobbulást kívánok, Duende! Sajnálom, hogy belefutottál újra... Én lassan kezdek magamhoz térni, a köhögés makacsul ragaszkodik, de már sokkal jobban érzem magam, - igaz vízszintes helyzetben simán verem Dart Vader légzését:)
Én is voltam ma délelőtt a piacon, 9.45-körül.:) Herbateába fehérbor? Még nem hallottam... Egy kis házi, fertőtlenítő hatású körtepáleszt nem kívánsz? Szívesen küldök!:) Én nem igazán iszom alkoholt, mondhatni szinte soha. Nem szeretem. Mielőbbi gyógyulást még egyszer!Üdv! J.

duende írta...

Kedves Holdgyöngy, köszönöm szépen! Igyekszem meggyógyulni, mielőbb. Ma ettem nyers fokhagymát is, űzöm a rosszat kifele. :D


Judit, emlékszem az első alkalommal nekem is ilyen volt. Feküdtem, és szó szerint sípolt a tüdőm. Kísérteties volt, Darth Vaderről nem is beszélve:))))
Hát én sem, de a forralt bor is használ, vehetjük úgy is, hogy ez egy fűszeresebb verzió :)) Egyébként meglepően jó ez a tea. :)
Házi pálinkát bármikor! A legjobb ital a világon.
Nem mentem aztán le mégsem, helyette hajat mostam, mert már katasztrófa volt a fejem... Talán holnap lemegyek már. Legalább bolházok is egyet. :) Holnap nem jössz piacra?

Névtelen írta...

Sajnos, nem! A mozgásterem csak a lakás legkisebb helyiségééig terjed, ugyanis úgy tűnik, benyaltam egy másik menő vírust, amely igencsak mozgalmassá teszi a napomat...nehogy már jól érezzem magam és "unalmassá" váljon az életem.j.

duende írta...

Jaj :( Jobbulást! 💚 ♡ 💙