2017. május 26., péntek

Bodzás palacsinta

Aki azt mondja: minden mulandó, az hazudik. Igenis vannak örök szerelmek. Például a bodza illata, íze, egyszerű szépsége feletti soha nem múló csodálkozás ilyen. Ha a világ is tűnne el, ez az illat mindig velem maradna, soha nem feledhetem. Ha létezik mennyország vagy édenkert, ezek az édes kis csillagvirágszirmok biztosan helyet kaptak benne.




Egy nemrecept. Inkább csak ötlet. A gulyáshoz készítettem. Elmentünk bodzát szedni szörpnek, és ilyenkor mindig csinálok valamilyen bodzás édességet is. 
Főzz egy vaníliapudingot. Porból - nem szépítem, mert az elfoglalt háziasszon barátja Dr. Oetker. Amikor a puding langyosra hűl, keverj bele jó sok bodzavirágot. Hagyd állni a krémet legalább 3-4 órán át, hogy átvegye a virág illatát s ízét. Aztán keverd ki a jól bevált palacsintatésztádat egy csapott evőkanálnyi kakaóporral. Süsd ki, töltsd meg a krémmel, szórd meg bodzavirággal s kevés porcukorral, majd tálald. Ennyi lenne. 😏
De ha nem akarsz porpudingot készíteni, akkor csinálj túrókrémet kevés tejfellel, tojás sárgájával, s abba keverd ezeket a pirinyó, illatos gyönyörűségeket.

9 megjegyzés:

Anikó írta...

Megcsinálom, még soha semmilyen bodzásat nem csináltam, pedig egy kétemeletes bodzabokor van a kertemben és most tele virággal :-)

duende írta...

Jaj, irigyellek! :) Egyszerűen imádom a bodzát... Vannak növények, mikhez különös vonzódásom van, pl. az olajfák, citromfák ilyenek, vagy a bodza. Ma teszek el egy hatalmas mennyiségű bodzaszirupot is, rengeteget szedtünk. Lesz vagy 25 liter bodzaszörpöm belőle. :)

duende írta...

Ez is nagyon finom, Anikó: http://szellemafazekban.blogspot.hu/2009/05/bodzavirag-palacsintatesztaban-friss.html

(csak tennap nem volt kedvem a bő olajban sütéshez)

Mági írta...

A bodzaszerelem örök nálam is :)

Hiányzol nagyon...

duende írta...

:) Ugye, nem lehet nem imádni... :)

'iszen itt vagyok! :))

Mági írta...

Nem innen :)
Nagyon szép lett (volt is) az új arculatod, izgalmas munka lehetett.
Minden jót!
Á.

duende írta...

Ja! :) Onnan. Igen.
Köszönöm, én is szeretem :)

Anikó írta...

Duende a bodzaszirup receptjét is add meg, köszi :-)

duende írta...

Ez lenne az, Anikó: bodzaszörp

De én mostanában csak úgy csinálom, hogy beáztatom a sok bodzavirágot, nem öbbre, mint 8-12 órára, aztán leszűröm, és literenként 80 dkg cukrot hozzákeverek, meg kevés szalicilt, 5 literhez egy mokkáskanálkányit. És kész. És tulajdonképpen cukorszirupnak használom friss limonádéhoz, mert fölengedem a szirupot szódával, és mindig frissen teszek hozzá citromlevet. Sajnos a citromsavat nem bírja a gyomrom. Csak a friss citromlét.