2009. június 1., hétfő
Horiatiki, vagyis görögsaláta
2009. május 31., vasárnap
Boszorkányos cseresznyetorta
Hozzávalók egy 26-28 cm-es tortaformához:
A tésztához:
25 dkg liszt,
5 dkg darált mandula,
1 csipet só,
7 dkg porcukor,
12,5 dkg vaj,
1 tojás
1 tojássárgája.
A töltelékhez:
80 dkg cseresznye (vagy meggy) - magozatlanul 1 kg,
kb 10 dkg cukor,
1 csipet őrölt szegfűszeg,
1 lehelletnyi csipet só,
5 dkg durvára vágott hámozott mandula,
citromlé.
Megkenni:
1 tojásfehérje.
A tésztához valókat egy tálban összekevertem, majd összedolgoztam. Csak lazán, épp álljon össze, úgy már jó. Gombóccá formáztam, a tálat letakartam és egy órára hűtőbe tettem.
Közben megcsináltam a tölteléket. A cseresznyét kimagoztam és cukorral, csipet sóval, citromlével és szegfűszeggel sűrűre főztem. Úgy 20 percig tartott a művelet, mert nagyobb lángon csináltam. Kevergettem hogy ne égjen le. Hagytam kihűlni.
2009. május 30., szombat
Gyümölcsszörpök eltevése + meggylekvár + sütikbe való meggy és cseresznye eltevése
Ahelyett, hogy összevissza vágtáznánk, lassan járunk, mint egy elefánt. Ha képes vagy lassan járni, a haszon minden gondolata nélkül, akkor jó zen tanítvány vagy.
Szölölevelek eltevése töltikéhez
A hétvégén jártunkban-keltünkben láttam, hogy már szépen levelesednek a szőlőtőkék. Eltevéshez a zsenge levelek az igazán jók, illetve akkor szedjünk, ha épp nincs permetezve. Vagy a legjobb, ha van a környékünkön elvadult szőlős, mert azt biztosan nem kezelik semmilyen kemikáliával. Én ilyen leveleket szoktam szedni. Sajnos a lelőhelyem már nincs meg, pedig egyszerűen rajongok a töltikéért, legyen az sima rizzsel, vagy hússal bélelve. És ismét elmondom: vissza kéne hozni a magyar konyhába a töltött szőlőleveles ételeket, mert hiszen bornép vagyunk. Nem is értem, miért ment ki a divatból, miért felejtettük el, holott a szőlőlevélnek van egy nagyon finom íze, ráadásul könnyen tölthető, és még egy ráadás: gyakorlatilag ingyen lehet hozzájutni. A töltött káposzta teljesen kiszorította, holott a szőlőlevél ugyanúgy elkészíthető, mint a káposzta. Érdemes eltenni belőle, mert sajnos nálunk nincs üveges, mint az arab, török, görög vidékeken, legfeljebb Budapesten lehet venni arab, török vagy görög boltokban. Nekem most is van a spájzomban, még a tavaly nyári készletből.
A szőlőlevelek eltevése: a szőlőleveleket megmossuk, a szárukat a töveknél levágjuk. Fél percre lobogó forró vízbe tesszük őket, majd csap alatt hidegvízzel lehűtjük. Körülbelül tíz szőlőlevelet egymásra fektetünk és föltekerjük. Ezeket a kis tekercseket tesszük állítva szorosan egymás mellé egy szélesszájú üvegbe. Mikor tele az üveg, teszünk a tetejükre vagy műanyag savanyúságlenyomó szerkentyűt, vagy rövidebbre tört hurkapálcikákákat. Aztán felforralt, majd langyosra hűlt sós vízzel felöntjük. A vízhez literenként 1 és 1/2 evőkanál sót adunk. Teljesen el kell lepnie a szőlőleveleket. Végül kevés olajat öntünk a tetejére. Ez légmentesen lezárja. Folpackot teszünk az üveg tetejére, majd rácsavarjuk a fedőt is. Célszerű akkora üvegekben eltenni a leveleket, amennyi kell majd egy-egy főzéshez. Tehát ha kibontunk egy üveget, az összes levelet fel fogjuk tudni használni. Ha akarjuk, dunsztolhatjuk is, de én nem szoktam, mert így is eláll időtlen időkig. Használat előtt mossuk le a leveleket, és áztassuk pár percig forró vízben.
ELTEVÉS ÉS TÖLTÉS VIDEÓN: https://www.youtube.com/watch?v=Y_oNzZDVbOM

 
 




