Horiatiki, vagyis görög saláta


Az ember addig él, amíg a sorsa meg-megújuló öröm; ha ennek vége: nem más, mint élő-halott.

(Szophoklész)




Az egyik kedvenc salátám. Bár a salátákkal úgy vagyok, hogy nincsenek fix receptjeim rá, a görög saláta mégis kivétel. Egyrészt, mert ez a görögök egyik jellegzetes étele - másrészt, ha nem így készülne, akkor már nem horiatiki lenne.

A görög salátának egy titka van: mindig abszolút frissen készítsük. Ha nagy vendégseregre készülünk, a zöldségeket természetesen előkészíthetjük: összevágva és folpackkal letakarva tarthatjuk hűtőben 1-2 órát is akár, de összekeverni csak fogyasztás előtt ajánlatos. Különben illúzióromboló lesz a végeredmény, levet eresztenek és meglöttyednek a zöldségek. De legeslegjobb abszolút frissen föl is vágni, össze is állítani a salátát.

Mennyiségeket nem írok. Hozzávalói: uborka, lila vagy fehér salátahagyma, paradicsom, olajbogyó. Ezek azonos arányban körülbelül. Plussz fetasajt kockákra vágva, vagy rusztikusan nagyobb darabokra törve. Az hagymát félkarikákra, az uborkát és paradicsomot negyedcikkekre vágom.
Az öntete extraszűz olívaolaj, tengeri só, citromlé és szárított vagy friss oregano. Az olívával ne spóroljunk, jópár löttyintést tegyünk csak rá egész nyugodtan. Erre a salátára kifejezetten ajánlott a bő olaj. A citromlével már bánhatunk csínján - ízlés szerint. A sóval is csínján, mert a feta sós. Az oregano adja meg a jellegzetes ízét. Én nem szoktam összekeverni külön az öntetet ennél a salátánál, hanem egyenesen a felvágott zöldségeket sózom, fűszerezem, locsolom meg olajjal.

Pirítóssal felséges, akár önálló vacsorának is megteszi. Csak nyáron és ősszel ajánlom az elkészítését, mert a téli ízetlen melegházi paradicsomból egyáltalán nem lesz az igazi.

Megjegyzések

KataKonyha üzenete…
Én is annyira várom már a jóízű paradicsomokat, ezt a salátát meg különösen szeretem.
napmátka üzenete…
A görög ételeket én is nagyon szeretem. Ez a saláta egy jó kis pirítóssal tényleg felséges lehet!
napmátka üzenete…
Az idézet is találó!
lúdanyó üzenete…
Nálunk is nagy kedvenc! Én néha a hagymát bepácolom előre citromlébe, olivaolajba és oregánóba. Szerintem nagyon jót tesz a hagymának.
duende üzenete…
Kata, én már egészen finomakat vettem. Magyar paradicsom, és már nem is drága. :)

Igen, nekem is nagy kedvencem.
Marcipán és Frutti üzenete…
Meghoztad a nyaralós kedvem:)Addig is együnk egy kis salátát:)
Szép estét!
duende üzenete…
Napmátka, ki lehet tunkolni a végén a finom olívaolajat... isteni! :)

és köszi. Szeretem Szophoklész, nagyon. A görög tragédiákért úgy általában is rajondok, de Szophoklészt különösen szeretem. :)
duende üzenete…
Lúdanyó, igazad lehet! :) Néha nem bírja agyomrom nekem sem a nyers hagymát...
duende üzenete…
Marcipán, ez os volt az egyik cél... :)) Elméletileg itt a nyár. De a hőmérő higanyszála mást mond. Gondolta, idézzünk egy kis meleget és nyárízt, hangulatot! :)
lúdanyó üzenete…
Pont tegnap láttam egy Szophoklész drámát, Philoktétész a címe, én előtte nem hallottam még róla. Ha még esetleg nem ismernéd, ajánlom neked.
duende üzenete…
Köszönöm, Lúdanyó, nagyon aranyos vagy! Csak sajnos, nem vagyok Pesti... És tetszett?
Mian üzenete…
Én is ilyet ettem ma. :) Vendégek voltak és csináltam görög salit is. Nagyon díjjazták! :) Imádom én is!
lúdanyó üzenete…
Nagyon, bocs tudom, hogy nem vagy pesti, a könyvre gondoltam, csak nem voltam érthető :)
trinity üzenete…
Most értem csak ide...
Hányszor ettem-nagy kedvencem-és szégyen-gyalázat nem is jegyeztem meg a nevét!!!pedig az egész család imádja....
Köszi!
duende üzenete…
Mian, egy srófra jártunk! :)
duende üzenete…
Jaj, Lúdanyó, bocsánat, én értettelek félre! :))
duende üzenete…
Szívesen, Trin. Nálunk is nagy kedvenc. :)
The Chef Viki üzenete…
Jaj de imádom :-) Meg a bolgár sopszkát is, nagyon hasonló!

És igen, itt vannak lassan a finom hazai zöldségek hozzá!

Az idézet minden szavával egyetértek! Tökéletes!
duende üzenete…
Én egyetértek, Viki! Szophoklész bölcs ember volt! :)

Sopszkát még nem csináltam, de utánanézek! :)