2008. március 25., kedd

Húsvéti ünnepi ételek


Kiűzetés

A kígyó felszisszent.
Az ember mérget evett,
s kiűzé a Paradicsomból
Istent.

(d.)



A foszlós kalács receptje itt.





Hát így fest nálunk a húsvéti hidegtál... Van rajta főtt sonka, főtt kolbász, hideg töltött dagadó, sárgatúró, főtt tojás, s természetesen mindezen finomságok mellé kalács és reszelt torma dukál. Hogy is készül a hidegtál?
A sonkát a füstölt parasztkolbásszal és a jól megmosott tojásokkal együtt főzöm vagy két órát. A főzővizet sózom, mert különben ízetlen lesz a sonka, kolbász. (Ne tessék kiönteni a főzőlét, mert ilyenkor isteni töltött káposztát, vagy székelykáposztát, vagy rakott káposztát lehet készíteni vele. Vétek lenne!)


 

A sárgatúró egyébként egy édesség, de a főtt, füstölt sonkával, kolbásszal együtt esszük. Édes-sós-füstöl íz így együtt, isteni! A képen az a szép sárga mazsolás háromszögek azok. Az elkészítésének fázisfotóit ITT találod.
Készítése:
Ahány dl tej, annyi tojás kell hozzá. Plusz ízlés szerint cukor, vaníliás cukor, csipetnyi só, és mazsola.
Én általában egy liter tejből készítem. A cukrot ne sajnáljuk, édesen finom.
A hideg tejet fölteszem a tűzre kis vagy közepes lángra, cukrozom, sózom és a mazsolát is hozzáadom. A tíz tojást felverem, és az is mehet a többihez. Végig kevergetem, míg felforr. Csak úgy finoman, hogy nehogy leégjen, nem kell nagyon vadul kevergetni. Ekkor a savó kicsapódik a tejből, és az egész túrós állagú lesz. Egy tálba nagy gézdarabot vagy konyharuhát teszek, és beleöntöm a masszát. A négy sarkát összefogva olyan helyre kötöm föl, ahol alá tudom tenni a tálat is, ugyanis ki kell csöpögnie. Két-három órát hagyom csöpögni, aztán kiveszem a gézből. Folpackba csomagolom, és mehet a hűtőszekrénybe. Pár óra dermedés után gyönyörűen összeáll, és szépen lehet szeletelni.





A hideg töltött dagadó hozzávalói:
1 nagy dagadó
1 db zsömle
4 db főtt tojás 

5 db nyers tojás
3-5 dkg füstölt kenyérszalonna
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma,
őrölt bors,
só,
1 nagy csokor petrezselyemzöld,
olaj.
A dagadót felszúratom a hentessel, egyszerűbb és biztosabb.Megmosom és besózom a húst. Megfőzök négy tojást, és ha kihűlt, tojásvágóval kockázom. A zsömlét beáztatom, ha puha, kinyomom, és egy nagyobb tálba teszem a főtt tojáskockákkal együtt. (Vigyázat, ebbe a töltelékbe tényleg csak ennyi zsömle kell, a nagy részét a nyers tojás adja.) A szalonnát, a vöröshagymát, a fokhagymát, a petrezselyemzöldet apróra vágom. Ez is mehet a zsömle mellé. Beleütöm a tojásokat is, sózom, borsozom, fűszerezem. Mindezt alaposan összekeverem, és a dagadóba töltöm. Ne legyen nagyon megtöltve, mert dagad a töltelék! Összevarrom vagy hústűvel összetűzöm. (A varrás biztosabb, mert elég folyós töltelékről van szó...) Kevés olajat teszek a tepsibe és megkenem a húst is vele. Vizet is öntök alá, hogy párolódni tudjon. Először alufóliával letakarva sütöm 1 és negyed óráig közepesnél kicsit erősebb lángon, aztán leveszem a fóliát és úgy sütöm tovább, időnként locsolgatva. (Ha maradna a töltelékből, egy csészében tegyük a dagadó mellé, és azt is süssük meg, fini magában is.)
Ha kihűlt, még hűtőbe is teszem jó pár órára, mert akkor lehet szép vékonyra szeletelni. A cérnákat természetesen eltávolítom. A húsvéti ünnepi hidegtálra való a főtt sonka, főtt kolbász, főtt tojás, sárgatúró mellé. Nagyanyám receptje, csakúgy mint a sárgatúró.


 

2008. március 10., hétfő

Cukkinicsónakok paradicsommártással


Emberlét

Még megmenekülhetek - gondolta
Ikarosz,
s tovább zuhant.




Hozzávalók 4 főre: 4 cukkini, 40 dkg darált hús, 3/4 bögre rizs, 1 kisebb fej vöröshagyma, 1 gerezd fokhagyma, só, bors, tört vagy őrölt édeskömény, zsálya, 1 tojás, 1 löttyintésnyi tejszín, 2-3 dkg vaj. A paradicsommártáshoz: egy nagy fémdobozos sűrített paradicsom, 1 evőkanálnyi olaj, só, cukor. 

A rizst bő, kicsit sós vízben fölteszem főni. A cukkiniket megmosom, majd félbevágom és teáskanállal kivájom. A vajon üvegesre dinsztelem a kockákra vágott vöröshagymát és a reszelt fokhagymát is. Aztán hozzáadom a cukkini kivájt húsát és a darálthúst is és együtt párolom tovább, természetesen fűszerezve. Kb. 10-15 perc elteltével leveszem a tűzről, és hagyom kicsit hűlni. Közben a rizs is megfő, leszűröm, hozzáadom a húshoz. Egy felvert tojást is elkeverek benne és némi tejszínt is, hogy ne legyen nagyon száraz. Betöltöm a cukkinikbe a keveréket és mehet is a sütőbe. Negyed óra elteltével kiveszem, megszórom reszelt sajttal. Olvadásig sütöm. Míg sül a cukkini, elkészítem a mártást: az olajon pirítom a lisztet egy-két percig, aztán hozzákeverem a sűrített paradicsomot is. Mikor jól elkeveredett a liszttel, hideg vízzel folyamatosan felengedem, állandóan simára kevergetve. Végül sózom, cukrozom és pár percig forralom, hogy az íze összeálljon. Ez egy magyarosabb paradicsommártás. De készíthetjük egyszerűen csak kevés sóval, cukorral sűrűre főzött paradicsomszósszal is az ételt, és akkor így nincs liszt benne - ez meg egy olaszos változat akkor. Darált hús helyett készíthető pl. gombával is.

2008. március 6., csütörtök

Zellerkrémleves sült füstölt sonkával, gombával


Semmi sem eredeti. Lopj bárhonnan, ami inspirál, vagy felkelti a fantáziádat. Fogadj be régi filmeket, új filmeket, zenét, könyveket, festményeket, fényképeket, verseket, álmokat, véletlen beszélgetéseket, építészetet, hidakat, utcai feliratokat, fákat, felhőket, vízformákat, fényeket és árnyékokat. Viszont csak azokat nyúld le, amik tényleg közel állnak hozzád. Ha így csinálod, az egész (amit összelopsz) hiteles lesz. A hitelesség felbecsülhetetlen; eredetiség meg nem létezik. Azzal ne is törődj, hogy eltitkold, honnan loptad - inkább örülj neki, és hirdesd, ha gondolod. Mindenesetre mindig emlékezz, mit mondott Jean-Luc Godard: "Nem az a fontos, honnan, hanem hogy hová használsz dolgokat."
 
(Jim Jarmusch)




Hozzávalók 4 főre: 1 közepes zeller, 2 dl tejszín, 2-3 dkg vaj, só, ételízesítő vagy 1/2 erőleveskocka, 1 púpos evőkanál liszt. Levesbetét: 10-15 dkg füstölt parasztsonka, 40 dkg gomba, 1/2 csomag petrezselyemzöld, kakukkfű, 1 teáskanál olaj, szikkadt kenyér, frissen őrölt bors. 

A zellert megtisztítom, és vékony szelekre-darabokra vágom. Vajon kevés sóval fedő alatt párolom kb. tíz percig, majd felöntöm vízzel. Sózom, ételízesítőt vagy leveskockát adok hozzá és puhára főzöm. Közben elkészítem a levesbetétet is: a megtisztított gombát szeletelem és olajon sóval, borssal, kakukkfűvel egy serpenyőben sütni kezdem. A parasztsonkát vékony szeletekre, majd csíkokra vágom és hozzáadom a gombához. Zsírjára sütöm. Leveszem a tűzről, és hozzákeverem az aprított petrezselyemzöldet is. A visszamaradt zsiradékon megpirítom a kockázott kenyeret is. Végül botmixerrel pürésítem, majd tejszínnel elkevert liszttel behabarom a levest. Készíthetjük csak sült gombával is, úgy vegetáriánusok is fogyaszthatják. Illetve pompás ötlet lehet a maradék húsvéti főtt sonka felhasználására is.
Ha sűrűbbre készítjük, mártásként is tökéletes főtthúshoz például, egy húsleves után, második fogásként.

2008. január 28., hétfő

Almás pite



Egy klasszikus sütemény, az egyik legszeretettebbem. Fahéjat nem teszek a süteménybe, mert nem szeretem. (Pontosabban csak sós ételekhez használom, elsősorban húsok fűszerezésére és úgy imádom - a kedvenc húsfűszerem a koriandermag mellett.) Helyette citromlével ízesítem a tölteléket, és persze vaníliás cukorral és kardamommal.

Hozzávalók egy 32 * 22-es tepsihez (vagy a 28-30 cm-es, nagy piteformához):
40 dkg liszt
15 dkg vaj
3-4 púpos kanál tejföl
csipetnyi só
1 mokkáskanál sütőpor
A töltelékhez:
1,3 kg alma tisztítva)
kb 10 dkg cukor (ízlés szerint, kóstoljuk a tölteléket)
csipetnyi só
kb. egy fél citrom leve
1 zöld kardamommagnak az összetört kis fekete magjai
2-3 evőkanál durvábbra vágott dió vagy
1 evőkanál búzadara
Vagy: aki fahéjasan szereti, annak csak kevés citromlé és sok fahéj és cukor. A tetejére:felvert tojás.


  

Először a tölteléket készítem el. Az almát meghámozom, kissé citromos vízbe teszem a megtisztított darabokat, így nem barnulnak be. A nagylyukú tökreszelőn lereszelem az almákat körben, a magház így megmarad. Aztán alaposan kinyomkodom a levét mert fölöslegesnek tartom elfőzni. És isteni friss almalét ihatok ilyenkor legalább... :-) 
Ízesítem cukorral, csipet sóval, citromlével, kardamommal, durvára vágott diót (vagy kevés darát) is adok hozzá. 

A tésztához valókat robotgépbe teszem, addig kevertetem, míg összeállnak az anyagok tésztává. Hideg vajjal dolgozzunk! Két gombócra osztom. Az egyiket a tepsi nagyságának megfelelő méretűre nyújtom, és a vajazott, lisztezett sütőformába teszem. Megszurkálom egy villával, így nem púposodik fel. Erre kerül a töltelék, majd kinyújtom a másik tésztát is, és befedem vele a süteményt. 

Ha maradna ki tészta a nyújtásnál, gombócoljuk, nyújtsuk ki fél cm vastagra, és különböző formákat szaggassunk belőle. Ezzel díszíthetjük a pite tetejét. Érdemes a fedőlapba is kis formákkal lyukakat vágni, így a gőz el tud távozni sütéskor és nem púposodik fel a tészta. Ha nem lyukasztjuk, akkor villával szurkáljuk be. Megkenem tojással, majd díszítem, azt is megkenem, és olyan 180 fokon megsütöm. Körülbelül 30 - 40 perc kell neki.Hagyjuk kihűlni, majd tálaljuk.