2008. december 15., hétfő
Kelbimbóleves húsos galuskával
Minden dal véget ér egyszer.
A hangok közti csend azonban ne riasszon.
Az csak segít meghallani a muzsikát.
A csend nem a dal halála, csak háttere.
Végtelen tér, amelyben megszülethet, s aztán
elhalgathat.
A dal örökkévalósága nem hosszában,
hanem inzenzitásának izzásában rejlik.
A halál nem az élet ellentéte.
Csak a születésé.
Hozzávalók 4 főre:
1/2 kg kelbimbó,
3 evőkanál olaj,
6-7 gerezd fokhagyma,
1 húsleveskocka vagy igazi húsleves,
só, őrölt bors,
2 dl tejföl,
1 dl tejszín,
2 csapott evőkanál liszt.
A galuskához:
15 dkg darált hús,
2 csapott evőkanál búzadara,
só,
diónyi jó apróra vágott vöröshagyma,
só,
1 tojás
kevés víz.
A fokhagymát lereszelve kevés sóval megfuttattam az olajon a félbevágott kelbimbókkal együtt, aztán fölöntöttem vízzel. Hozzáadtam a leveskockát, sóztam, borsoztam. Közben elkészítettem a húsos galuskákat is: a hozzávalókat összekevertem jó alaposan.
Mikor a kelbimbók megpuhultak, egy tompa késsel beleszaggattam a húsos masszát a levesbe. Végül a tejfölből, tejszínből és lisztből készült habarással sűrítettem.
Húsgombóckákkal azt hiszem, még finomabb lett volna. Majd legközelebb a búzadara helyett rizzsel keverem össze a darálthusit.
Gazdag ízű, selymes és laktató leves.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
2 megjegyzés:
Ez a húsos galuska sima liszttel nem működik vajon? Mert én (biztosan láttad) húsgombóccal már készítettem, és nekem meg az ugrott be, mielőtt elolvastam volna a receptet.
De, szerintem működik. Csak búzadarával talán kicsit könnyebb, "repülősebb" a galuska.
Megjegyzés küldése