Kocsonya


Vannak ételek, amit sokan nem szeretnek. De csak azért szerintem, mert nem ettek még igazán jót belőle. A kocsonya is a megosztó fogások közé tartozik. De ha egyetlen egyszer is kóstolunk belőle olyant, ami a kitűnő kategóriába tartozik, a kedvencünkké válik - ebben biztos vagyok. Sok kocsonya-nemszeretőt térítettem már át a másik csoportba: vagyis a kocsonyarajongók táborába. :)



 

Hozzávalók 14 tálkához:
50 dkg sertéslapocka,
60 dkg füstölt tarja vagy 1 kisebb-közepes füstölt csülök,
3 nagyobb köröm,
1 darab sertésbőr,
3 egész fej fokhagyma,
3 közepes fej vöröshagyma,
1 kicsi szál sárgarépa,
1 fél szál kicsi fehérrépa,
1 kicsi darabka zeller,
4 csapott teáskanál só,
15-20 szem egészbors,
1 nagy babérlevél,
1 teáskanál koriandermag,
1/2 szerecsendió,
1/2 cm-es szeletke friss gyömbér,
8 liter víz,
1 eldobható borotva.

Az alapanyagokat nagyon le szoktam tisztítani. Mindig van kéznél egy eldobható borotvám, azzal a legkönnyebb a művelet. Mind a bőrkét, mind a körmöket meg szoktam alaposan borotválni, mert mindig marad rajta szőr, sosem elég tiszta. Mikor ezzel végeztem, az összes húst alaposan megmosom és egy jó nagy fazékban fölteszem hidegvízben főni. A zöldségeket is megtisztítom. A fokhagymáról és vöröshagymáról nem szoktam eltávolítani a száraz külső burkot. A vöröshagymának a héjától szép színe lesz a kocsonyának, a fokhagymát meg a fene pucolgatja. Egyszerűen megmosom és középen keresztben kettévágom az egész fejet. (A vöröshagymát úgyszintén ketté vágom.) Miután a víz felforrt, lehabozom és fűszerezem: sóval, egész borssal, babérral, korianderrel, szerecsendióval és gyömbérrel. Miután felforrt, nagyon kicsi lángon hagyom pötyögni, kábé 8 órán át, fedő nélkül. Tényleg nagy fazék kell, mert sok levét elfővi ennyi idő alatt. Szóval ezt kalkuláljuk bele. Ügyeljünk rá, hogy tényleg forrjon a kocsonyánk, de arra is, hogy éppen-csak forrjon, vagyis pötyörögjön szépen, finoman, lassan. Ha így fő, akkor lesz szép kristálytiszta-áttetsző a leve. Ha nagyon forr, zavaros lesz, ha meg nem forr rendesen csak melegszik, akkor meg nem főnek össze az ízek, zavaros marad így is. Tehát a forrásra nagyon ügyeljünk. Állítsuk be jól már az elején.
Mikor készen van, eltávolítom belőle a zöldségeket, nem kellenek. Aztán kiemelem a húsokat is, egy széles nagy tálba, hogy gyorsan hűljenek. Végül leszűröm a levét, egy másik lábosba. A leszűrt levéről le kell szedni a fölösleges zsírt. Ha sok van rajta, először evőkanállal a nagyját lemeregetem, majd tiszta fehér konyhai papírtörlővel folytatom, egyszerűen ráfektetem a tetejére, majd gyorsan leemelem. Így a zsiradék a törlőkendőre ragad. Ezt a műveletet vagy tízszer-tizenötször megcsinálom, mire zsírtalan lesz a teteje.
Ezután a konyhapultra kirakom a tálkákat, és a húsokat szétszortírozom bennük. Minden fajából minden edénykébe jusson. A körmöket ki szoktam csontozni - nem is nagyon kell, mert maguktól is kipottyannak, annyira puhára fő a hús. Mikor ezzel végeztem, egyenletesen elosztom a levet a tálkákba. Hagyom kihűlni, aztán ráteszem a fedőket is és mehetnek a hűtőszekrénybe. Pár óra elteltével fogyasztható. Ha lehet, ne a műanyag tálkából együk ki, hanem egy vékony pengéjű kis késsel menjünk körbe a szélénél, és borítsuk ki egy rendes tányérra. Csodás látványban lesz részünk, megadja a módját egy jól, ízletesre, szép tisztára főzött kocsonyának. Díszíthetjük lilahagymával, citromgerezdekkel, vagy pirospaprikával is.





Friss citromlével meglocsolva - vagy ecettel -, reszelt tormával, lilahagymával isteni. Hajában sült krumplival sem utolsó...
Karácsonyra is ajánlom, mert csak ki kell kapni a hűtőből. És kissé másnapos, éhes gyomornak ez a finomság igazán gyógyszer... :-)
(Mer' hogy nálunk elő szokott fordulni hajnalig tartó szenteste, ami ugye elég tetemes vörösborfogyasztással is jár...)

Megjegyzések

Fűszeres Eszter üzenete…
Én sajnos nem tudom megenni a kocsonyát, de ez annyira gusztusos szép fotó, hogy összefutott a nyál a számban!
Névtelen üzenete…
...húúú!... Gyönyörűek ezek a hűtőben deponált kocsonyatornyok!...
...jut eszembe Váncsa Mester kocsonya definíciója: a kocsonya a disznónak egy végső koncentráltságú kivonata, éteri esszenciája, a kocsonyában a disznó platóni ideáját ragadjuk meg, a kocsonya az asztrális síkra emelkedő, téren és időn kívüli, elvont és örök disznóság földi visszfénye, vagy ami tetszik.
duende üzenete…
Kedves Névtelen!

Imádom Váncsát... Jó a humora és a "szintaktikai" virágcsokrai... Hogy rövid legyek és én is egy idézettel válaszoljak: "Ez a disznó nem halt meg hiába". (Félix és Rose - csak ott hiába halt meg...)

És köszönöm! :-)
duende üzenete…
Kedves Eszter!

Köszönöm hogy meglátogattál! Mindig olvslak, csodás az oldalad, és a könyvedre is pályázom. No majd alkalomadtán.
Köszi szépen, örülök hogy tetszik. :-)
chriesi üzenete…
De guszta!
duende üzenete…
chriesi, köszönöm! :-)
Vesta üzenete…
Ez a kocsonya tényleg megérdemel egy dícséretet, jó lenne most, ha az én hűtőmben is lenne egy-két dobozzal!Mi ecettel szeretjük és jó puha kenyérrel.Hát, nekem is összefut a nyál a számban...
VKOrsi üzenete…
Nálunk Anyukám főzi a kocsonyát mindig. Épp tegnap szóltam neki, hogy nem-e lenne-e kedve-e :) :)
és volt. Tegnap megfőtt, délután megyek érte :) :)
duende üzenete…
Vesta, küldenék, ha lenne ük-ük-ük kő-atomkorszaki rokonom, mint Mézga Gézának... :-)
duende üzenete…
VKOrsi, egészségedre!
Az anyukák márcsak ilyen rendesek. :-)