Mentás jegeskávé és kókusztejes jeges kávé
Általában azt hallom mindenfelől, hogy rohanó világban élünk. Szerintem viszont olyanban, amilyenné tesszük. Volt idő, mikor hittem a látszatnak, rohantam én is. Aztán egyszer csak megálltam. Megállt a világ is körülöttem. Az idő belőlünk teremtődik - tud lassulni is, gyorsulni is. Megfigyeltem, hogy ha minden pillanatát a napnak sietség nélkül, teljes figyelemmel átéljük, a napok nagyon-nagyon hosszúvá és teljessé válnak. Kerekké, mint egy élet.


(duende)
A befőzések miatt nem igazán érem utól magam már pár napja...
Vasárnap bolháztam, és sikerült vennem egy törökkávés készletet. Tálca, kézi kávéőrlő (majd kell csináltatnom rá egy tekerőfogantyút), egy kávé- és egy cukortartó, négy kis vízforraló pitli és négy pici csésze. Plussz kaptam egy szép mécsestartót is hozzá.
Nagyon örültem e leleménynek, mert legeslegjobban a török kávét szeretem. Szerintem így főzve van a legfinomabb íze a kávénak, és így a legkevésbé savas. Már kipróbáltam és most jöttem rá, hogy ez a vízmelegítő forma nem véletlen. Ugyanis így tényleg nem tud kiöntődni a zacc az itallal együtt. Fantasztikus. :) Nem beszélve arról, hogy így készítve a kávénak szertartása van. Nem csak lehörpintjük gyorsan, hanem tényleg élvezzük - a készítésétől kezdve a fogyasztásáig minden pillanatát.Mivel a török kávé készítését már leírtam, ezért most a kedvenc jegeskávéim jönnek. Ilyenkor nyáron csak reggel tudok meleg kávét inni, délután mindig jegeskávézom.
A nagyon tejes, tejszínes kávékért nem vagyok oda, ezért a legjobban szeretett hideg finomság számomra a mentás. Úgy készítem, hogy délelőtt készítek egy mentateát. Leszűröm, és mikor kihűlt, hűtőbe teszem. Délután aztán hosszúkávéhoz öntök belőle. Kevés cukorsziruppal édesítem (mindig van a hűtőben a limonádémániám miatt), és jó sok jégkockával hűtöm. Isteni, nagyon üdítő. Természetesen mehet hozzá némi tejszín, vagy tej is - ha valaki jobban kedveli a tejes kávékat.

A másik, amit nagyon szeretek: hosszúkávé kevés cukorsziruppal és kókusztejjel megsékelve, jó sok jégkockával hűtve. Aki szereti a fagyis jegeskávékat, egy gombóc kókusz vagy vanília, vagy csokifagyival vagy kávéfagyival is izgalamsabbá teheti.

Megjegyzések

Mian üzenete…
Már ott is vagyok nálad! Hátha megkínálsz egy finom kávéval :))
duende üzenete…
Gyere csak, Mian! :)) Persze hogy szívesen megkínállak! :)
szepyke üzenete…
Én csak reggel kávézom. Egy kis kávé, és egy nagy bögrényi hideg tej. Gond lenne, ha én reggel mennék? Kb 8 és 9 között érkezem, kb egy órán keresztül iszogatom a kávémat, illetve, a kávédat... Mehetek?:))
lúdanyó üzenete…
De jók ezek a kávék! Ki fogom próbálni őket! A kávéskészleted meg nagyon tetszik, jó kis szerzemény volt :)
Chef Viki üzenete…
Micsoda kincsek vannak a bolhán :-o Gyönyörű!

De jól esne most egy jegeskávé... Pocsékul aludtam éjjel, alig valamicskét.
"saját levében" üzenete…
Tuccc élni! Faludy Gyuri bácsi is ilyen kávét ivott, hasonló készletből!
Ági, aki főz üzenete…
Az a pitli, azt úgy hívják, hogy dzsezva. A szerbek is ilyen kávét isznak úton, útfélen, mármint törököt, de én meg pont ezt nem szeretem.

Ez tényleg szertartás, a nagyikám minden délelőtt, úgy 10 körül főzte a kávét és jött át a szomszédasszony. Ha ott voltunk mi, a gyerekek, mi kaptunk fagyit vagy sütit. De szép napok voltak.
Most már úgy iszom én is, mint Szepyke, sok hideg tejjel.

Ettől függetlenül a mentás változat biztos, hogy nagyon tetszene, lassan alakíthatjuk a menta rajongók pártját.
ManóAnyó üzenete…
A délutáni kávé nálam elmaradhatatlan, de a török kávéval nem vagyok teljesen kibékülve. Igaz, még sosem készítettem magamnak, lehet a szertartás hiányzik mellé. A jeges variációk jöhetnek, de csk a vasárnapi kerül fagyi :)
ManóAnyó üzenete…
Szóval akkor még egyszer nekifutva: csak a vasárnapiba kerül fagyi :)))
trinity üzenete…
Itt egy kávé függő:))Nem betegesen, de 2x naponta kell...Nem erősen, hanem sok tejjel, de habbal is jöhet...
Meg a különlegességekre is vevő vagyok:)
Én is megyek Hozzád!!
Csodás a készleted!!!
duende üzenete…
Nem, Szepy! :) Nagyon szeretem a hosszúra nyúlt reggeli kávézásokat! :)

Persze! :)
duende üzenete…
Köszönöm, Lúdanyó! :)

Tényleg isteniek!
duende üzenete…
Küldök fénypostával, Viki! :)

Bizony, igazi kincsesbánya.
duende üzenete…
Az már igaz, Saját Levéban! :) Egy hedonista veszett el bennem. Vagyis nem veszett el! :)

Faludynak nagyon szeretem a szufi versfordításait is - ha már arabos hangulatban vagyunk. :)
duende üzenete…
Köszi Ági! Most máér ezt is tudom! :)

Ugye jó világ volt az? :)

Igen, nyáron nagyon szeretem a mentát. Istenien frissítő!
duende üzenete…
És kóstolni kóstoltad már, ManóAnyó? Mármint a török kávét.
És igen, azt hiszem, a szertartással az igazi. :)

Néha-néha azért én is készítek fagyisan is jeges kávét. Mikor édességet ennék, akkor. Ha csak kávéra vágyom, akkor szinte mindig mentásat.
duende üzenete…
Nagy becsben is tartom, Trin! :)

Gyre csak! vasárnap pl. kávézhatnátok nálam egyet! :))
napmátka üzenete…
Most úgy képzelem, hogy ülök a délutáni napfényben, egy kerti karosszékben. Szürcsölöm a kókusztejes kávédat, s közben újra meg újra elolvasom ezt a bevezetőt, aminek minden sorát annyira érzem, értem...
Palócprovence üzenete…
Csodás ez a készlet! :))
Kati üzenete…
Lehet, hogy ciki, de én azt hittem, a török kávé, sima forrázott. :-$
Gyönyörű a készletedet!
duende üzenete…
:)

A kókusztejes kávé, a karosszék, a nyugalom... milyen jó is mindez, Napmátka. :) És a legjobb, hogy értékelni és élvezni tudjuk. Apró örömök, de a legnagyobbak - hogy némi képzavarral éljak. :))
duende üzenete…
Szerintem is, Palócprovance! Gondolhatod, hogy örültem, mikor megláttam! :) És a darálója is teljesen jó, csak füllentyű kell rá. :))
duende üzenete…
Kati, nem ciki! Régebben - jó régen - én is azt hittem... Aztán volt valaki, aki így itta a kávét. Tőle láttam először, és megkóstolva beleszerettem. :)
Makka üzenete…
Egy ilyen török kávés készletre nekem is nagyon fáj a fogam már régóta.
Reggelente rendszeresen iszom kávét nagyon sok tejjel, nagy néha napközben is. Akkor általában valami faxnisat. A török is olyan, de az benne a pláne. Szeretem a faxnis, szertartásos dolgokat.
duende üzenete…
Az a fura, hogy pont előtte 2 nappal láttam a TV-ben egy hasonló készletet. Akkor sóhajtottam fel: nekem kell egy ilyen. Két nappal később ott mosolygott rám a bolhán. :)
ManóAnyó üzenete…
Kóstoltam már török kávét, de nagyon zaccos volt. Biztos nem jól készült. Mikor Törökországban voltunk, nagyon sok helyen főzték, de nem mertem megkóstólni a rossz tapasztalat miatt.
Renata üzenete…
Elképesztő vagy! EZ a szerzemény a piacról!!

Amit az elején írtál az nagyon ott van...mi magunk teremtjük a rohanást...
(mondjuk pont én beszélek...de valamiért sürgetőnek érzem az időt. Ugyanakkor mást meg egyszerűen kiiktatok. Ami nem kell. Így lesz jó...)
Renata üzenete…
Ja és én is azt hittem zaccos a törökös kávé. Ezek szerint nem megy bele a zacc?
Renata üzenete…
Látod rendesen felcsigáztál...:)
duende üzenete…
:)))

Olyan a pitli formája, hogy az alján marad a zacc, teljesen le lehet önteni a tiszta kávét róla. Irtó szuper, már használom! :)

Nem az idő sürgető... A gyomrunk környékén van egy remegés, egy túlpörgés a hara központban. Az a pörgés gyorsítja az időt, pontosabban nem az időt, hanem bennünket pörget feleslegesen. Le kell állítani ott a pörgést, és akkor béke van, nyugalom és az idő is lelassul és fura módon minden belefér egy napba. :)
A napfonatcsakra túlpörgését a kondicionálásunknak köszönhetjük. Ki kell húznunk magunkat belőle. Nincs hova rohanni, ennyire egyszerű.