2010. december 1., szerda

Karácsonyi borhabtorta


Amíg nem érzed ezt, olyan vagy a földön, mint egy idegen - nem érzed, mi köt a rajtad kívüli világhoz. Apró-cseprő bajokkal vacakolsz: itt fáj, ott fáj. Jelentéktelen dolgokkal bíbelődsz: ki mit, miért tesz. Életedet nem érintő dolgokat életed számára lényegesnek ítélsz. De amikor megérzed, minden megváltozik. A világ, ami eddig idegen volt, olyan, mintha minden szegletében téged várna. Ahol otthontalanul lődörögtél, most otthonként nyújtja utánad karjait. Része vagy a világnak, most érzed, megfoghatatlan erővel. Ez a világ te is vagy. Nem különbözik számodra immár a kicsi lény, ami te vagy, és a mindenség. Eggyé váltál azzal, amiből – eddig úgy hitted – kiszakadtál.
A szerelem kiemel az anyag fogságából, és testedet is a lélek magasába emeli. Könnyű vagy, mint a szellemek, akik a világ működését őrzik.
 
(Marion Clever: Az eszkimó asszonyok bölcsessége)




Ezt a tortát már tavaly karácsony előtt fel akartam tenni a blogra, mert valami eszméletlen finom. És igazán illik egy ünnepi asztalra. A muskotályos bor átlényegül benne valami nagyon finomra hangolt, behatárolhatatlan ízzé és lágy krémként olvad el a szájban, arra kényszerítve az embert hogy újra és újra megízlelje ezt a finoman titokzatos élményt. Sógornőm készítette anno a Planétásból és mindenkinek nagyon ízlett.

Én most a kicsi formában készítettem, de az eredeti mennyiségeket adom meg, mert ha társaság elé kerül, kábé 20 perc múlva a tortát eltűntnek nyilváníthatjátok. Wanted: dead or alive... :)

Hozzávalók a közepes méretű tortaformához:

A piskótához:
3 tojás,
6 dkg kristálycukor,
6 dkg liszt,
1 evőkanál olaj.
A borhabhoz:
4 tojássárgája,
5 dkg liszt,
4 dl muskotályos, édes fehérbor,
20 dkg kristálycukor,
1 darab fahéj,
8-10 szem szegfűszeg,
(szerintem zöld kardamommag is illene bele),
1 púpos evőkanál zselatin (Horváth Rozis),
1 dl víz,
6 dl tejszín.
A díszítéshez:
vagy egy kis krém, vagy porcukor,
vagy durvára tört dió vagy mandula
vagy pisztácia.

A sütőt előmelegítjük, a tojásokat kettéválasztjuk, a formát kiolajozzuk és lisztezzük. A sárgájákat a cukorral habosra, világosra keverjük, a fehérjét kemény habbá verjük. A fehérjéhez hozzákeverjük finoman a sárga krémet, majd ehhez a lisztet szintén finoman. Formábe tesszük és háromnegyedes lángon kb. 10-12 percig sütjük.
Míg hűl a tészta elkészítjük a borhabkrémet. A tojássárgákat a liszttel és kevés borral simára keverjük, közben a bort felforraljuk a fűszerekkel és a cukorral. Az eredeti recept fahéjat és szegfűszeget ír, de legközelebb zöld kardamommaggal és fahéjjal fogom csinálni - biztos vagyok benne, hogy remekül illik a muskotályos ízhez. Tehát a bort felforraljuk, majd átszűrve így forrón, folyamatos keverés közben a tojássárgákhoz adjuk. Föltesszük a tűzre és állandó keverés mellett besűrítjük. Amint jó sűrű, kapjuk is le gyorsan és tegyük hidegvízfürdőbe. Közben a zselatint feloldjuk hideg vízben, majd felforraljuk. Hagyjuk langyosra hűlni, míg a tejszínből kemény habot verünk. A langyos zselatint a tojássárgájás krémhez keverjük, majd a teljesen kihűlt krémet óvatosan elkeverjük a felvert tejszínnel.
A piskótát két lapba vágjuk, és ami a teteje volt, azt tesszük alulra. Ráhalmozzuk a krémet (a díszítéshez kicsit hagyhatunk, de nem muszáj), majd rátesszük a másik lapot, aljával fölfelé, így a legsimább felület kerül legfölülre. Díszítjük vagy a félretett krémmel, vagy egyszerűen csak megszórjuk porcukorral, vagy darált diós porcukorral. Én most pisztáciával díszítettem.
Pár órára hűtőbe tesszük. Érdemes előző este elkészíteni, úgy másnapra tökéletes lesz.
A maradék tojásfehérjéből pedig készíthetünk diós csókot, vagy habcsókot, vagy Pavlova tortát vagy... püspökkenyeret. (Kénytelen leszek a héten még sütni, mert a püspökkenyér is hiányzik a repertoárból még.)



Igazán illik az időjáráshoz is: habos-havas könnyed gyönyörűség...
Mert gyönyörű ma a világ... nem győzöm csodálni. Tiszta fehérség, pihepuha csillogó paplan mindenen. Valahogy a hó magával hozza a csöndet is.
Valahogy ha hó van, mikor esik, csönd borul a világra... Szerelem.

15 megjegyzés:

sedith írta...

NAgyon meghoztad a kedvem hozzá. A tiszta fehérséghez is. Már alig várom, hogy nálunk is elmúljon a loccs, az eső, a sár, a feketeség.
És a fotó gyönyörű. Mindigis imádtam azokat a majdnem fekete hátterű fotóidat!:)

Gesztenye receptjei írta...

Igazi karácsonyi édesség.
Na és a fotóid ma is csodálatosak!!!

Moha írta...

Gyönyörű kép és gyönyörű torta! Ahogy olvastam a számban éreztem anyukám borhabjának ízét. Finom lehet tortába dermesztve!

Thrini írta...

Duende, ezt a tortát látván, már én is majdnem karácsonyi hangulatba kerültem. Azért van ott a majdnem, mert egész nap zuhogott az eső, még mindig esik, és mindenhol áll a víz. :((

A fotó annyira csodás, jó kis gépet szereztél be, és nagyon érzed, hogy kell látványt komponálni!! Nagyon-nagy taps a kreativitásodért!

chriesi írta...

Igazi műalkotás!

Ági, aki főz írta...

Ez annyira nagyon-nagyon-nagyon!

Ms. Poppy írta...

Aha, szóval erről beszéltél. Kár volt idáig rejtegetni, mert igazán pazar recept. A fotók minőségére (pazar, fantasztikus, elegáns stb.) már ki sem térek, de csak irigységből.:P
'Valahogy ha hó van, mikor esik, csönd borul a világra... Szerelem.'- Én is.:)

Szemi írta...

A torta isteni lehet, a fotók pedig tökéletesek.
A bevezető szöveg is nagyon tetszik. :))

duende írta...

Lányok, nagyon szépen köszönöm! :)
Egyébként egy rendkívül egyszerű torta, nagyon gyorsan meg lehet csinálni, az íze viszont fordítottan arányos az elkészítés könnyedségével!

starfi írta...

nagyon szép, elismerésem. :) lám-lám, újra át kellene böngészni a planétás receptjeit! :D

Puszedli írta...

Ez tényleg hihetetlenül szép lett!

Anikó írta...

Rögtön vittem a receptet, valami csodaszép, és könnyed. Imádom az ilyen habos krémes, tejszínes könnyű tortákat, megcsinálom karácsonyra, az tuti:-))))

Csibe írta...

Duende, ez egyszerűen fantasztikus! Gyönyörű!...és igen, a planétások tudtak valamit :)
Viszem is, és remélem belefér, és el tudom készíteni :)
Mekkora formát használtál?

duende írta...

Starfi: bizony ám! Én mindig találok még most is, sok év után inspiráló recepteket benne...


Anikó: tényleg olyan! És isteni finom! És feltétlen tényleg muskotályos borral csináld ha csinálod!


Csibe: bizony tudtak, jó kis szakikönyv ez!
A recept a középső méretű kapcsos formához van, a 22 cm átmérőjűhöz.

duende írta...

A TORTAFORMÁT BÉLELJÉTEK KI FOLPACKKAL, MERT MÍG MEG NEM KÖT A ZSELATIN, FOLYÓS A MASSZA! Hacsak nem hulala növényi tejszínnel készítitek, amiben van fixáló is, és a felverés után egyből nagyon kemény habbá válik.