A sas nem volt mindig sas. A sas, mielőtt sas lett volna, Yukatengi volt, a Beszélő.
A Yukatengi folyton csak beszélt. Folyton járt a szája. Csak magát hallotta. Sem a folyót, sem a szelet, sem a farkast.
A holló azt mondta neki, hogy éhes a farkas. Ha nem beszélnél, meghallanád. Ahogy a szelet is.
És ha meghallod a szelet, repülni fogsz.
Yukatengi így befogta a száját, és átváltozott sassá.
A sas szárnyal. És röptében benne van minden mondanivalója.
(Miért éppen Alaszka?)
Akkor az ünnepi háromévfordulós recept ez a konyakos-diós sajtkrémleves lesz, Erinaceának ajánlva. Valami érdekesebbet szerettem volna a sima besamelalapú, szerecsendiós változatnál (gondolom azt ismerted is), ezért kreáltam egy izgalmasabbat.
A leves képlékeny - már ami az elkészítési módot illeti. Több változatban is készülhet, a hozzávalóink meglététől függően.
Leírom ez hogyan készült, aztán a lehetséges módosításokat is.
Hozzávalók 4-6 főre:
1 közepes fej vöröshagyma (10-12 dkg),
2 nagyobb gerezd fokhagyma,
3 kicsit púposkás evőkanál liszt,
1 evőkanálnyi mustár,
1 evőkanál ghí (vagy sima vaj),
1 evőkanál dióolaj,
só,
iciripiciri fehérbors,
1 púposnagyobbacska késhegynyi őrölt fahéj,
1,3 liter csirkealaplé (vagy víz és 1 leveskocka),
5 dkg füstölt sajt,
25 dkg trappista vagy edami sajt,
2 félmarék dió,
1 evőkanál dióecet,
4 cl konyak,
1/2-1 dl tejszín..
A diót szárazon megpirítottam a lábosban, aztán félretettem egy kistányérra. Ghít és dióolajat öntöttem az edénybe, majd üvegesre pároltam rajta a vöröshagymát. Mikor már áttetsző volt, fölcsavartam a lángot és karamelles-barnára rápirítottam. Csak ekkor, a végén adtam hozzá a kis kockákra vágott fokhagymát is, és épp csak megfuttattam a zsiradékban. Hozzáöntöttem a konyakot és nagy lángon hagytam az egészet, a konyak elpárolgásáig. Lisztet tettem hozzá, amit 1-2 percig pirítottam, aztán felöntöttem alaplével apránként. Botmixerrel teljesen simára alakítottam. Fűszereztem fehérborssal és fahéjjal. Főztem 10 percig, majd hozzákevertem a reszelt sajtokat is. Így is főztem még 5 percig. A végén kevés dióecettel savanyítottam. Legvégül pedig 1/2 dl tejszínt öntöttem hozzá. Tálaláskor megszórtam az összeaprított dióval.
Készíthető úgy is, hogyha nincs dióolaj a készleten, hogy a diót az elején a vajban pirítjuk meg, majd félretesszük. Aztán összeaprítjuk kissé, és a botmixerrel a levesbe krémesítjük. Így garantált lesz a diós aroma. Ha nincs dióecetünk, akkor a levest a végén még egy kevés konyakkal lehet pikánssá tenni.
Ehhez a leveshez szerintem a brie típusú sajtok jobban illenének, de nekem most ez volt készleten. Így is tökéletes volt. Valamint parmezánnal sem lenne utolsó. Akkor viszont én liszttel pótolnám ki a leves sűrűségét és csak parmezánt tennék hozzá, úgy 15 dkg-ot. Ha nincs otthon konyak, akkor félbarna vagy barna sörrel is el tudnám képzelni ezt a finom és izgalmas levest. Sörből nyugodtan beleöntenék legalább 3 dl-nyit, alapléből pedig ennyivel kevesebbet tennék. Tejszín nélkül is tökéletes, bár lágyított az összhatáson és kihozta a diós aromát. Kevés ételben szeretem a tejszínt, de ebben a levesben kifejezetten jó volt.
Vegák zöldségalaplével készítsék.
13 megjegyzés:
Ez tényleg nagyon különleges!
Hűha, ez egy nagyon kifinomult, nagyon extravagáns, különleges leveske, már a hozzávalók sem mindennapiak így együtt:-))))
Nagyon-nagyon szépen köszönöm, még sosem kaptam receptet! Igen, eddig tényleg csak ilyen egyszerű krémsajtos-szerecsendiós verziót ismertem, de hát ez a leves maga a tökély!!! A jövő héten mindenképpen ki fogom próbálni!
Duende,
már megint szenzációsat főztél!!!
Na többek között ezért szeretek idejárni! :)
Hihetetlen mennyi ötleted van!
ÓÓÓÓ! Ez egyszerűen kell nekem.
Szemirámisz: :) Köszönöm!
Anikó: Igyekeztem... :) És nagyon finom volt!
Erinacea: Nagyon szívesen! Örülök, hogy valakit megajándékozhattam a blogszülinapomon! :) Remélem ízleni is fog! :)
Thrini: :) Azt hiszem, mindig is kreativitásban voltam a legjobb. Tanulni nem nagyon szerettem! :)
Ági: :)
Ez igen fenséges lehet
Nagyon klassz ételeket főzöl, és nagyon sok hasznos ötletet olvastam már nálad.
Légy szíves nézz be hozzám, kapsz tőlem valamit!
Alíz, köszönöm, megyek. :)
Ez tényleg nagyon izgi, tökéletes ízorgia!
Kata: :) Köszi.
Gratulálok a 3 évhez!
Rég nem jártam nálad, de annál többet gondoltam rád. Valami van nálam, légyszi, gyere egy percre!
Puszi!
A leves megint maga a tökély!!!
Köszönöm Trinity! :)
Megjegyzés küldése