2011. április 18., hétfő

Húsvéti ötletbazár

.

Barbi, a Barbi konyhája blog háziasszonya játékra hívott. Ajánljak 5-10 ételt bármilyen kategóriában Húsvétra, a már meglévő receptjeim közül.
Nincs könnyű dolgom. :)
Ami először eszembe jutott és amit feltétlenül ajánlanék, az egy egytálétel. Mert fel lehet használni hozzá a sonkafőző levet - így készíthetünk ezer nyelven beszélő, isteni töltött káposztát a húsvéti ünnepi asztalra. De ha nem nagy a család és a töltött káposzta kimarad a menüből, akkor is érdemes olyan levest választani, amihez alapléként a sonkafőző levet felhasználhatjuk. Ez lehet egy jó raguleves is akár, vagy székelykáposzta is.




A következő ajánlatom nem egy étel, hanem egy összefoglaló a salátaöntetekről. Idén későn van Húsvét, ezért a piacokon már bőségesen kapni friss zöldeket: salátát, retket, medvehagymát, sóskát, spenótot, újhagymát. Csíráztathatunk is. Ezekből az alapanyagokból már nagyon finom salátákat varázsolhatunk.



Kanyarodjunk vissza a hagyományos húsvéti ételekhez. Aki nem készített még édes sárgatúrót az ünnepi hidegtálra a főtt sonka, főtt kolbász, tojásos töltött dagadó, kalács, tormakrém mellé, idén próbálja ki. Fantasztikus finomság.



Levesek közül a csalánlevest ajánlom. Most zsenge ez a tisztító-gyógyító erővel bíró gyógynövény. Igazán finom, nagyon tavaszias és egészséges is. Belevalóként csirkegomba helyett apróra vágott főtt sonkát ajánlok hozzá és főtt tojáskarikákat.



Ha már ajánlottam a friss tavaszi salátákat amik köretként is tökéletesek, ajánlom melléjük a  borzacskabundában sült húszeleteket. Készíthetjük pulykamellből vagy nyesedékből, csirkemellből vagy karajból, szűzpecsenyéből is. Nagy kedvencem.


És húsételként ajánlom még az egyszerű egyben sült fasírtot is - stílusosan készítsük stefánia módra. Vagyis főtt tojásokat rejtsünk el a közepében.



És kéne valamilyen sütemény is igaz? :) Legyen az egyik a feketeerdő muffin. Pillanatok alatt elkészíthető és nagyon finom.



Legyen egy torta is, a torta al limone. Kitűnő választás maradék tojásfehérjék elhasználására is.



És legyen egy poharas desszert is, mondjuk a grillázsos banánfagyi.



És persze nincs Húsvét kalács nélkül. Készülhet édesebben is, sósan is, mazsolával vagy anélkül. Nálam édes lesz, mazsolás és ánizsmaggal fűszerezem majd.



Konkrétan nem adnám tovább a játékot - bárki, akinek kedve van csatlakozni, vigye csak és ajánljon finom ételeket az olvasóinak.

9 megjegyzés:

Alíz, Erdélyből írta...

Úgy tűnik, egyszerre blogoltuk be az ajánlatunkat. :) Az a sárgatúró igen vonzónak tűnik, viszem a recit. :)

duende írta...

:)

A sárgatúró ráadásul egy hagyományos húsvéti ünnepi étel, régen ugyanúgy vitték szenteltetni a templomba, mint a sonkát, kalácsot, tojást. Nálunk apu alföldi, ezért mióta az eszemet tudom, nem volt húsvéti hidegtál sárgatúró nélkül. Különleges és finom. :)

videkek írta...

Nalunk is keszul sargaturo husvetkor, nagymamam csinalta mindig. Olvastam a receptjenel az "eredetvitakat"; annyit tudok, hogy Kallosemjen, illetve Pocspetri kornyeken ismerik, es egyszer lattam egy kiadvanyt, ahol le voltak fotozva a sostoi muzeumfalu hazai, es kimondottan a kallosemjeni haz sargaturoval az asztalon volt lefenykepezve. (A honlapon is lathato, de ott nincs irasban kiemelve a sargaturo:
http://www.muzeumfalu.hu/a_sostoi_muzeumfalu/nyirsegi_tajegyseg/nyirsegi_tajegyseg.html)
En is csinalok husvetkor. :)

Bianka írta...

Fantasztikus összeállítás

Anikó írta...

Nagyon jó sort állítottál össze,/Barbi jóvoltából szinte egyszerre dolgoztunk ezzel a húsvéti összeállítással/
A mi családunknál sárga túró soha nem volt, nem is hallottam róla, úgyhogy itt az ideje, hogy bevezessem, viszem a receptet és kipróbálom.

Thrini írta...

Az biztos, ki ide belép, nincs könnyű dolga, mert annyi klassz receptet talál. :)
A sárgatúróról nem tudom mi fán terem?! Soha nem ettem még.

Egyébként nagyon összeszedetlen vagyok, foggggalmam sincs mit eszünk húsvétkor?? A házi füstölt sonka biztos kikerül a fagyasztóból, megfőzöm, de azonkívül mi lesz még....

Kata írta...

Szuper kajákat találtam:))

Edó írta...

Duende,díjaztalak,nézz be hozzám kérlek!

duende írta...

Vidékek: de jó hogy emlékeztetsz... Apu szokta emlegetni a kállósemjéni rokonokat. :) Megnéztem a képet, és a nagyi is, anyu is ugyanígy rakta körbe a húsvéti hidegtálat. Én is így szoktam. Csak nagyanyám még gazdagabban készítette: tojásos hideg töltött dagadó is van nálunk még az ünnepi hidegtálon. Köszönöm szépen az emlékeztetót! :)


Bianka: köszi


Anikó: remélem ízleni fog. Nekem elképzelhetetlen a füstölt sonka és kolbász sós íze az édes sárgatúró nélkül - tökéletes párost alkotnak. :)


Thrini: :)) majd összeszedelődsz nemsokára. Én is még most gondolkodám a menüről... :)
A sárgatúró édes tojásból készül és a főtt sonka, főtt parasztkolbász, töltött tojásos hideg dagadóhoz esszük így együtt tormakrémmel és édes kaláccsal. :)
A húsvéti hidegtálra való.


Kata: örülök! :)


Edó: köszi szépen, megyek és megnézem! :)