2011. október 24., hétfő

Meleg burgonyasaláta harissával

.

Aludtam, és azt álmodtam, hogy az élet merő élvezet.
Felébredtem, és láttam, hogy az élet szolgálat.
Szolgáltam, és felfedeztem, hogy a szolgálat élvezet.

                                                                                                                                (Rabindranath Tagore)






Mai ebédemet az eső, a hűtőszekrény és a fonott kosaram tartalma határozta meg. Egész nap szakadt, így körülnéztem, mit találok itthon. Volt a kosárban salátának való krumpli, a hűtőben meg találtam hozzá fél fej karfiolt, újhagymát és ott vigyorgott velem szemben a kibontott üveg harissa is. Készítettem hát (a finom görög házi olívaolajammal) egy meleg burgonyasalátát, harissás öntettel. Isteni lett. Azt hiszem, a közelgő tél kedvence lesz. A meleg salátákat nagyon szeretem, és télen nem is kívánom a hagyományos hideg fajta társaikat. Legalábbis önmagukban semmiképpen, maximum valami meleg étel mellé.
Ez ugyan egy meleg saláta, fogyasztható így önmagában is, de ha fejes saláta ágyon tálaljuk, az is nagyon finom hozzá - együk csak meg mellé a "lepedőt" is. :) Nekem ma nem volt itthon salátám, így magában ettem.

Hozzávalók 4 főre:
1,2 kg kiflikrumli vagy más salátakrumpli,
1 nagyobb fej karfiol,
3 szál újhagyma zölddel együtt.
Az öntethez:
1 dl olívaolaj,
1 púpos evőkanál harissa,
plusz só,
1 csipet cukor,
kevés citromlé.
Ha nincs otthon harissa:
2 teáskanál erős pista,
1 dl olívaolaj,
kevés citromlé,
1 csipet cukor,
mozsárban durvára őrölt 1 gerezd fokhagyma, 1/2 mokkáskanál koriandermag, 1 nagyobb csipet köménymag, pár darab római kömény és bors, plusz pár levél menta.

A burgonyát föltettem hajában főni, mikor majdnem készen volt, a karfiolrózsákat is forrásban lévő sós vízben megfőztem. Egyszerre készüljenek el és a karfiol ne főjön túl.
Közben fölkarikáztam az újhagymát és elkészítettem az öntetet is: egyszerűen keverjük ki a hozzávalókat.
A kész burgonyát még forrón hámozzuk meg egy villa segítségével. Egy nagy tálba tegyük a karikára vágott krumplit, a karfiolt, az újhagymaszeleteket és öntsük rá az öntetet. Finoman keverjük el, és már tálalható is.

Tipp: Karfiol helyett jól illik ebbe a saliba a zöldbab, vagy zöldborsó, vagy a brokkoli is. Padlizsánnal is kitűnő lehet, azonban azt kis kockákra vágva alaposan, jó füstös-feketésre süssük meg előzőleg. Vagy kelkáposztadarabokkal is, de azt is süssük vagy főzzük meg előzőleg.
Húsevőknek különleges köretként ajánlom, bármilyen egyszerű sült mellé.

15 megjegyzés:

N.D. írta...

Szia, egy húron pendülünk. Én is krumplisalátát készítettem múlt hétvégén, tökmagolajosat, de a krumpli szétfőtt, így fotózhatatlan lett, és nem került fel a blogra, ezzel kapcsolatban kérdezem szerényen: milyen az a salátakrumpli? Lehet, azzal nem lett volna pép a burgonyából...

duende írta...

Szia!

Hú, ami a képen van, elfelejtettem a nevét... De ilyen hosszúkás alakú és jó lisztes, szépen egyben marad. Van még a kifli krumpli, az igazi salátakrumpli. Alakja szintén ilyen hosszúkás és kifli formájú, csak kisebbek, mint a képen láthatók.
És van még az agria, sárga héjú és sárga belű krumpli, az is jó lisztes, nem fő szét.
Majd megkérdezem a nénit, mi ennek a fajtának a neve. De kiflikrumplit talán könnyebben találsz, az tényleg szuper, egyáltalán nem fő szét.

Ha hideg salinak készítek krumplit, akkor egyből hideg vízet engedek rá miután megfőtt, többször is, míg teljesen hideg nem lesz. Ez "összeállítja" a krumpli szerkezetét, és még a jobban szétfővő fajták sem mennek szét szeleteléskor. Persze ezt a módszert csak hideg krumplisalik esetében lehet alkalmazni: majonézes krumplihoz, ecetes-hagymás krumplisalihoz. De jó módszer, tudom ajánlani.

chriesi írta...

Nyammi!

Tálaló írta...

Nekem a zöldbabos variáció nyerte el a tetszésemet.És az a gyönyörű favilla...

duende írta...

Szia Chriesi! :) (Ez itten egy mosolygós napocska neked, de csak a mosolyt tudtam manifesztálni a billentyűzettel.)

Tálaló: hát igen, isteni azzal is! :)
Most bolháztam a múlt hétvégén. Imádom és ELEFÁNTOS! :)

Petra írta...

Ez nagyon jól hangzik, a fotó pedig gyönyörű. .)

duende írta...

Petra, köszönöm szépen! :)

Ani írta...

Irigylem ezeket a kék alapon képeidet, nagyon artisztikusak. Most vettem csak észre ezeket a holdon ülő micókat, táncoló farkakkal, halloweenesen vibráló sárga szemekkel. Naggyon tutik!:)))

duende írta...

Teakert: köszi szépen! :) Ugye? :))) Macskából sosem elég. :)

Ani írta...

Én lenni kutyás kérem! Bár egy ideje sajnos csak fél kutyás.((( Azért a ciccet sem rúgjuk fel...

duende írta...

N.D.: kiderítettem: a képen látható krumpli fajája Gülbaba.

Bodri írta...

régen jártam erre, de ezért a receptért megérte.

gyönyürű a saláta kiszedő!!
Nekem egyszerűen nincs türelmem és mostmár időm sem bolhajárásra...

feltankoltam a lelkem is... köszönöm!!

duende írta...

Kedves Bodri, egészségedre. :) A krumplisali tényleg isteni. :)

Foodafok írta...

Lelki felüdülés ez a blog!

duende írta...

Kedves Foodafok: nagyon aranyos vagy, köszönöm szépen. És örülök, ha így érzed. :)