2012. április 1., vasárnap

Húsvéti receptajánló

Elmaradásban vagyok a játékkal is, amire Gizi, Anikó és Klaudia invitált meg. No semmi extra, csak egy húsvéti receptajánló.


























Nagyon sok újdonságot nem tudok ajánlani, mert nálam a húsvét nem a kísérletezés és az új fogások bevezetésének időszaka. Abszolút maradok évről-évre a klasszikusoknál: vagyis fonott ánizsos (mert imádjuk az ízét) édes kalács vagy (kis cipócskák) dukál a húsvéti hidegtál mellé, amin sárgatúró, főt füstölt sonka, főtt füstölt parasztkolbász, nagyanyám tojásos-petrezselymes töltött dagadója és főtt tojás szerepel, persze tormakrémmel. Ha úgy esik az ünnep, akkor kerül az asztalra retek, újhagyma, saláta, medvehagyma is. Nálunk szombaton későn este van az ünnepi hidegtál vacsora, és a következő napokon is ezt esszük reggelire is, vacsorára is - nem szoktam extrákat sütni-főzni. Töltött tojást sem szoktam készíteni, mert a főtt tojás szinte csak dísznek van az ünnepi hidegtálon, mert nem igazán rajongunk érte. Pár darab azért el szokott fogyni, a többi tojás pedig sárgatúró és a töltött dagadó töltelékeként van jelen az ünnepi asztalon.
Ebédre pedig a sonka főzőlevével szoktam készíteni vagy töltött káposztát, vagy székelykáposztát, vagy rakott káposztát, vagy savanyú répát.


Azért ha vendégek is jönnek ebédre vagy vacsorára, mit is ajánlanék? na jó, csak néhány kósza ötlet.

Előételnek mondjuk medvehagymás friss házi sajtot nyers, hajszálvékonyra szelt retekkel, mindezt tökmagolajjal kissé megcsepegtetve, szép vékony zsúrkenyérből készült pirítóson.
Vagy szpanakopita spenót helyett medvehagymával és friss csalánnal ízesítve és friss ricottával töltve.
Vagy levesben főtt ököruszályhús házi tormakrémmel, pirítóssal; vagy egy jó sóska vagy spenótmártással.
Vagy készíthetünk öntött fejes salátát is, már láttam a piacon, ideje van.
Vagy adhatunk medvehagymás prószatekercset is, persze csak egy-két csigabigát, ha előételnek készül.


Leves: ököruszályleves házi sonkás vagy tojáskrémes raviolival.
Vagy ez az isteni sonkás-tormás céklás csirkeaprólék leves is jó választás.
Vagy savanyú tojásleves, de nem vízzel főzve, hanem a sonka főzőlevével, főtt sonka darabokkal.
Vagy sóskaleves polentavirágokkal. Ezt a levest főzhetjük salátából is, vagy csalánból medvehagymával ízesítve is.És kerülhet ebbe is főtt sonka darabkákban akár. És ezt is főzhetjük a sonka főzőlevéből.
Vagy ez a jó kis kenyérleves a hidegtálról maradt főtt kolbász vagy sonka darabkákkal, főtt vagy nyers tojással, friss aprított medvehagymával

Főfogásként : borzacskabundában sült pulykamell  marinált reteksalátával
vagy tonhalas rizst joghurtos-citromos öntettel készült fejes salátával
vagy készíthetünk egy finom vadast zsömlegombóccal
vagy süthetünk egy finom csípős oldalast olívás meleg burgonyaslátával
vagy süthetünk egy joghurtpácos, omlós egybensültet és köretként morzsás fejes salátát kínálva hozzá, csőben sütve.
Vagy kapris, fetás csirkemellet készíthetünk párolt rizzsel.

Desszertként húsvétra nagyon passzos a madártej  vagy a zabaglione szerintem.
A tarte tatin egyszerű és elronthatatlan és isteni és olcsó. Vaníliafagyival meg.... nah. És persze most nem sütőtökkel, hanem klasszikusan, almával készítve.
Háziasszonykímélő, de egyszerűségéhez és finomságához fordítottan arányos ez a csokitorta saját levében.
Ha sok fehérjénk maradna a sütögetésből, ez a délvidéki citromtorta isteni. Ehhez mentás joghurtfagyit tudnék elképzelni.
Az indiai rizspuding pedig komoly függőséget okoz. Húsvétra vaníliásra készíteném, kiwikompóttal.
A kókuszos kocka elállósabb, nem kell hűtőbe tenni és mindenki imádja.
Én tiramisut fogok készíteni, de kókuszosat: vettem friss kókuszdiót.
És a zserbó is telitalálat, szintén nem igényel hűtést.

Hát röviden ennyi lenne.
És ismét kigyűjtöttem a blogra név szerint a recepteket, alul, a blog alján találjátok őket!

Kellemes készülődést és ünnepeket minden Kedves Mindnyájatoknak!

Tíz bloggernek kellene tovább adnom, de nem tudom, kinél jár már a játék és kinél nem. Kérlek benneteket, vigyétek bátran és fogjátok - no még nem a nyuszira - csak rám, hogy én adtam a stafétát! :)

(Kép: képguru.hu)

11 megjegyzés:

Éva írta...

Köszi a jó ötleteket és ajánlót!

sedith írta...

Nagyon klassz ajánlat!:)
És még én is felkértelek rá, csak elfelejtettem üzenetet hagyni.:(:P

Petra írta...

Remek ajánlat. Megyek nézelődni. :))))

duende írta...

:) Köszi Lányok, nézelődjetek csak. És vigyétek a játékot, és fogjátok rám. :)

Csibe írta...

Jó kis gyűjtemény :)

Anikó írta...

Pazar összeállítás, lehet nézelődni,van mit ugyanis, idén lehet egyik napra elkészítem a töltött dagadó receptedet, ha hiszed, ha nem, még soha nem csináltam, töltött csirkét vagy töltött csirkecombot milliószor, de töltött dagadót soha.
Csak egyszerűen akarom megint az ünnepeket, semmi különleges.
A csokitortád saját levében-nel kacérkodom még nagyon, és van egy könnyű, friss, citromos joghurttorta receptem, amit minden húsvétkor készítek,de mindig elfelejtek róla képet készíteni, olyan gyorsan megesszük, remélem idén ez is meg lesz:-))))

duende írta...

Köszi Csibe! :)

Anikó: Az a dagadó isteni. Ismerettségi köröm, ha meghívom őket húsvétkor, legelsőnek mindig megkérdezik: ugye lesz tojásos dagadó? :)) Szóval nagyon finom a húsvéti hidegtálon.
Vagyok én is így még pár recepttel... :)

Tálaló írta...

Tényleg pazar összeállítás:))

Szívből kívánok kellemes ünnepeket Neked!Úgy hiszem a finom ízek és a bőségesen terített asztal meglesz,mellé jóízű beszélgetéseket,vidám önfeledt pillanatokat kívánnék még:))

duende írta...

Köszönöm szépen Tálaló és viszont kívánok nyugalmas, örömteli ünnepet Nektek is! :)

videkek írta...

A citromtortádat készítettem el húsvétra. Az eredeti adagokat használtam, rögtön kettőt sütöttem, egyet a haveroknak, egyet magunknak. Tegnap a férjem egymás után két szeletet küldött le belőle, ma pedig hazaszólt a munkából, hogy hagyjunk neki legalább egy szeletet mindenképpen... Köszi a receptet! :)

duende írta...

:))) Jaj, nem is tudod mennyire tudok örülni, mikor valaki le is írja nekem, hogy ízlett, siker volt! :) Nagyon-nagyon szívesen!!! :)