2010. október 16., szombat

Fetás-kapris csirkemell


A kapri... egyszer hozott az egyik hugicám valamelyik görög szigetről (mert sűrűn jár arrafelé) igazi, házilag eltett, nagyszemű bogyókat. Hát mit mondjak. A különbséget csak úgy tudnám leírni, mint az olajbogyó esetében. Aki evett már görög nagyszemű, házi olajbogyót, az tudja hogy a boltban kaphatók meg sem közelítik. Ég és föld. A kapri esetében is igaz ez. Ráadásul a néni - mert egy idős nénitől vette a húgom - zsenge ághajtásokat is tett az üvegbe. A bogyók is isteniek voltak, de azok finom ágvégek... Az a pár falat házi kapribogyó és ágacska életem legfinomabb falatjai közé tartozik. És nem túlzok. Kevés jobbat ettem. (Mély sóhaj...)




Nagyon szeretem a kapribogyót. Mégis ritkán jut eszembe használni, valahogy elbújik mindig a spájz mélyére. De ma szomszédasszonyomnál trécseltem délelőtt - szokásos szombat reggeli program - és ilyenkor megbeszéljük azt is, ki mit főz a hétvégére. Ismeritek, nem? Az örök dilemmát, kérdést, agyramenő agyalást: má' megint mit főzzek?! Na Ő említette ezt a receptet, valamelyik régi szakácskönyvéből származik. Kapva kaptam az ötleten, minden volt itthon hozzá. Egyszerű, gyors, finom, kiadós.

Hozzávalók 4 főre:

2 nagy egész csirkemell vagy 3 kisebb,
1 kis üveg kapribogyó,
1 nagyon nagy fej vöröshagyma (vagy 2 kisebb),
5-6 gerezd fokhagyma,
frissen őrölt bors,
1 ágacska friss rozmaring (szárított ha nincs friss),
20 dkg feta sajt,
4-5 dkg vaj és 1 teáskanál olívaolaj,
1 dl tejszín,
1 nagy csokor petrezselyem.

A csirkemellet kicsontoztam, bőröztem és e két alkatrészt eltettem a fagyasztóba. Jó lesz levesbe.
A mellekről levettem azt a kis szárnyacskarészt, a nagy részeket pedig egyszerűen csak félbevágtam keresztben. A melldarabokat sóztam (csak finoman mert a feta nagyon sós) és frissen őröltem rá borsot is. A vaj és olívaolaj keverékén szép pirosra körbesütöttem a husikat. majd tettem mellé rusztikus félkarikákra vágott vöröshagymát, szeletekre vágott fokhagymát, egy ágacska rozmaringot, és a kaprit. Kevés vizet aláöntve fedő alatt puhára pároltam. Elég neki 15-20 perc. A végén a fetát villával összenyomkodtam, és kikevertem a tejszínnel, illetve a hús szaftjával, majd az egészet az ételhez adtam. Jól összeforraltam és már készen is volt.




Tényleg egyszerű és finom és gyors. Párolt rizst készítettem hozzá.
Köretként akár bulgurt is, vagy barnarizst is el tudok képzelni hozzá. Sőt, még egy tipp: szerintem ez hallal is nagyszerűen működő recept. Bármilyen vastagabb, tömörebb halfilé tökéletesen illik bele - persze hús helyett.
És száraz, jóféle fehérbort kínáljunk mellé, mert megérdemli. :)

12 megjegyzés:

Mézigörl írta...

Ejha! Nagyon klassz! :)))

duende írta...

:) Köszönöm Mézigörl!

Wise Lady írta...

Hű ez fincsi lehet. Elraktározom.

Turák Kinga írta...

azt hiszem ez magamnak fog csak elkészülni :) most eléggé finnyásak a családtagok :)

Ms. Poppy írta...

Kénytelen voltam ránagyítani az első képre. Talán titkon azt remélten, így megjelenik majd teljes valójában (3D- ben) előttem az étel. Nagyon étvágygerjesztő! Úgy látszik, a kaprit is fel kell vennem a kipróbálandók listájára. Bár lehet, hogy várnom kéne vele, míg el nem jutok Görögországba, hogy olyan isteni, házit kóstolhassak.:)

Raindrop írta...

Ezt a receptet nekem találták ki egy az egyben!
A piros nagyis fazekat pedig stoppolom!

trendo írta...

Raindrop! Egy fazekat nem lehet stoppolni, legfeljebb fótozni :) (erre voltak a drótos tótok! :))))

A recept (vagyis a misung) egyszerű és nagyszerű. Azért sokszor lehet jó kaprit kapni, nekem már többször sikerült. Legutóbb szoljankába tettem :)

Norka írta...

Benézel hozzám? Tartogatok neked valamit:)

Csibe írta...

Húú, izgalmasan hangzik!

duende írta...

Whise Lady: jó talon-étel, az biztos! :)


Kinga: szerintem ez még a finnyásabbaknak is ízlene! :)


Ms. Poppy: Amíg nem kóstoltam azt a nagyon-nagyon finomat, a boltival is meg voltam elégedve... :) Csak a kóstolás óta sírom vissza azt a görögöt.... :)


Raidrop: készítsd el, tényleg egy gyors-étel. Nagyis fazék enyém, nem adom. :))


Trendo: Szuper ötlet. Igen, el tudom képzelni nagyon is szoljankában is. És lehetlehet jobbakat is kapni, de azt a házit egyik sem közelíti meg. Sajnos.


Norka: máris megyek! :)


Csibe: És finom is. :)

Bianka írta...

Igazán guszta, nagyon finom lehet

trinity írta...

A kaprit én is imádom! Pedig csak a "bótit" kóstoltam. Milyen lehet az igazi???? Nagyon klassz kis kaja megint!