2014. május 27., kedd

szegfűgombás vaj


El kell veszned, hogy rátalálj a helyre, amire nem lehet. Különben mindenki tudná, hol van.

(A Karib-tenger kalózai)





A fűszervajak nagy kedvenceim. Kiválóak reggelinél vagy vacsoránál pirítósra kenve, de fantasztikusak például hajában sült burgonyához is. Ha serpenyőben felolvasztjuk, akármit is süssünk velük, biztosan csodás ízeket élvezhetünk. Alkalmasak leves, ragu vagy rizotto alapnak is. Grillszezonban is jól használhatók.
Ez most egy szegfűgombás változat, de bármilyen ízesítésűt készíthetünk. Keverhetünk a vajba aprított zöldfűszereket, fokhagymát, pritamin vagy kápia paprikát, aszalt paradicsomot, olajbogyót, kaprit, márványsajtot, és a sor még folytatható lenne.

Hozzávalók:
10 dkg szegfűgomba,
15 dkg szobahőmérsékletű vaj,
1 evőkanálnyi olívaolaj,
1 kisebb gerezd fokhagyma
só,
1 újhagymának a zöld szárrésze vékonyra karikázva,
ízlés szerint kakukkfű vagy citromos kakukkfűlevélkék.

A szegfűgombát szűrőkanálban mosd meg és csepegtesd le alaposan. Az olívaolajat hevítsd fel kissé serpenyőben, majd a gombát sóval és a nagyon apróra kockázott fokhagymával süsd addig, míg a levét egészen elfővi. Adj hozzá karikázott újhagyma-zöldeket is, és csak addig kevergesd a gombával együtt, míg a roppanósságát kissé elveszíti. Végül szórj hozzá citromos kakukkfűlevélkéket is. Hagyd kihűlni, aztán keverd el a vajjal. Kissé sózd, és feltétlenül kóstold meg. A só adagolásával és kóstolással tudod tökéletesre alakítani a vajkrém ízét, mert a fűszervaj akkor igazán finom, ha kissé sós.
Így is nagyon finom, de még jobb, ha késes robotgépben krémesre kevertetjük. Ez így rusztikus, inkább hajában burgonyához, kenyérre kenve jó, ha pedig összedaráljuk benne a gombát, bármi máshoz is kiváló. 

És utólag jutott eszembe, hogy a legfinomabb verzió az lett volna, ha a vajban sütöm meg a gombát, a sok vajban, ami mégjobban átvette volna az ízt, de majd legközelebb... 

7 megjegyzés:

Kavics írta...

Nálam mindig van itthon saját készítésű fűszervaj. Ezt a gombás változatot még nem próbáltam, jó ötletet adtál, köszönöm Duende! :-)

duende írta...

:) nagyon szívesen! :)

Sallai írta...

Most jut eszembe (mert a szegfűgomba napokra elvette az eszemet), hogy nemrég ízesített jászvajat (ghi) is készítettem, pirított kendermaggal. No, az is finom tud lenni. Puszi!

Chef Viki írta...

Teljesen kész vagyok ettől az ötlettől...

Imádom a szegfűgombát!!!

duende írta...

:))) ne is mondd, Ildi, imádom a ghít, a gyengém... :)


Viki: :)) én is, az egyik legízletesebb gomba... isteni
különben natúr nudlit csináltam hozzá, és ebben a vajban hempergettem, isteni vót, meg most minimozarellával akarok csinálni derelyét (raviolit), és erre a vajra szedni ki... :) ahhh (de natúr csirkemellet is sütöttem rajta, mennyei volt

Chef Viki írta...

Tankönyvszerűen beindult a pavlovi reflex :-)))

duende írta...

:)) azt elhiszem Viki, a szegfűgomba valami isteniség! :)