Tudom, hogy az utazási vágy a nyugtalanság és az állhatatlanság 
tünete; de hiszen ezek a legemberibb tulajdonságok. Igen, megvallom, az 
álmokon és a vágyakon kívül nincs számomra kielégülés: csak a változatosság és a szabad költözés ér valamit, ha ugyan egyáltalán ér valami valamit.
(Michel de Montaigne)

 
Galette. A franciák nagy találmánya. Mikor először rábukkantam már akkor
 tudtam, hogy étkezéseink egyik állandó szereplője lesz. Nagyon egyszerű
 elkészíteni és ezerféle tölteléke lehet mind a sós, mind az édes 
íztartományban. A tésztája is variálható: készülhet zabliszttel, 
kukoricaliszttel, rozsliszttel, teljes kiőrlésű liszttel, egyszóval 
pompás alap. Lehet desszert, sör- vagy borkorcsolya, főfogás, reggeli 
vagy vacsora. Két főre is könnyen kivitelezhető, de készülhet nagy 
családi összejövetelekre is menüsorba illesztve, vagy svédasztalra egy 
esti partihoz. Formázhatjuk egészen kis falatkákra, de pizzaszerűen 
nagyra is. Ugye nektek is tetszik ez a variálhatóság és egyszerűség? 
Mintha csalogatna, hogy újra és újra elkészítsük... fantáziánkat nem 
hagyja nyugodni, kísérletezésre sarkall. Ez most egy édes, almás változat, mert a gyümölcsöstálamban még állomásozott pár szépség. Ha eperrel készítenétek, ne főzzétek, mert nagyon sok levet enged. Hanem csak kevés morzsát vagy darált hántolt mandulát szórjatok a kinyújtott tésztára, erre tegyétek az eperszemeket, amiket kevés mézzel vagy cukorral, menta vagy más zöldlevélkével, vaníliával, pici rózsavízzel ízesíthettek előzőleg, s még a tejföl is jól illik rá.
Hozzávalók 2 főre:
A tésztához:
8 dkg sima fehér liszt,
4 dkg kukoricaliszt,
3,5 dkg hideg vaj,
1 mokkáskanál porcukor,
csipetnyi só,
kb. 2,5 evőkanál hideg víz.
A töltelékhez:
2 nagy alma vagy 3 kicsi,
2 dkg vaj,
1/2 evőkanál sötétbarna nádcukor,
1/2 evőkanál kristálycukor,
csipetnyi só (tényleg csipetnyi),
3 zöld kardamomnak a kis magjai mozsárban összetörve
(vagy 1 késhegynyi őrölt kardamom),
1 mokkáskanál őrölt fahéj,
1 narancs reszelt héja (vagy 3 csepp 100%-os, eredeti narancs illóolaj),
1 evőkanálnyi narancslé,
1 marék durvára vágott dió. 
A liszteket szitáld tálba, keverd el a sóval, cukorral, majd add hozzá a
 kockázott hideg vajat, morzsold el a liszttel, míg morzsaszerű nem 
lesz. Add hozzá a vizet, annyit amennyivel összeáll a tészta úgy, hogy 
sem kemény, sem túl lágy nem lesz. Nem szabad nagyon összedolgozni, nem 
kell gyúrni sem. Akkor lesz finom, ha nem sokat dédelgetjük, mert a 
porhanyósságát így őrzi meg majd sütés után is. Ha összeállt a tészta, 
csomagold folpackba és tedd egy órára a hűtőbe. Az egy óra a minimum, de
 ha reggelire készítenéd főtt tojásos-sonkás vagy túrós vagy sajtos vagy
 bármilyen töltelékkel, egész éjszakára is maradhat a hidegben. 
Valójában akár 48 órát is várakozhat.
Amíg a tészta pihen, készítsd el a tölteléket: 2 nagy almát hámozz meg, 
nagy darabokban vágd le a húsát a magházról. Egy serpenyőben olvaszd fel
 a vajat a cukrokkal, és tedd bele a darabolt almát. Fűszerezd, hagyd 
rotyogni pár percig és készen is van. 
Melegítsd elő a sütőt 170 fokra. A nagytepsit béleld szilikonos 
sütőpapírral. A tésztát tedd lisztezett deszkára, vágd kétfelé, és 
mindkettőt nyújtsd vékony, 2-3 milliméter vastagságú kerek lappá. Tedd 
őket a tepsibe és töltsd meg a töltelékkel úgy, hogy a tészta szélein 3 
centis üres részt hagysz: először megszórod a tésztát dióval, ráhalmozod
 az almát, majd megint megszórod dióval. A kihagyott tésztaszélt 
ecsettel vizezd be, majd hajtogasd rá a töltelékre úgy, hogy körben 
összecsippentgeted. A végeredmény egy látványos, rusztikus sütemény 
lesz. Mehet is a sütőbe 20-25 percre. Langyosan a legfinomabb, 
vaníliafagyival!