Ha majd elindulsz Ithaka felé,
Válaszd hozzá a leghosszabb utat,
Mely csupa kaland és felfedezés.
(Konsztantinosz P. Kavafisz)

Itt az ideje egy jó görög muszakának. Én bevallom, cukkinivel jobban szeretem, úgyhogy azzal szoktam készíteni, de padlizsánnal is isteni finom. Kissé macerás étel, ezért inkább hétvégére ajánlom, és egész családos étel is, mert kis adaggal nem érdemes kezdeni.
A jó muszakának két titka van szerintem, az egyik, hogy marhahússal (vagy fele marha, fele sertés) készüljön (bárány lenne az igazi, de nálunk az olyan ritka, mint a fehér holló), a másik pedig, hogy a besamelt nem szabad eltúlozni rajta, és legfőképpen, ne egy betonkemény, agyonlisztezett borzalom legyen. Volt egy ismerősöm régen, nála ettem vagy kétszer-háromszor muszakát, de egész addig ki nem állhattam, aztán rájöttem hogy azért, mert nem jól csinálta. Példának okáért úszott a tömény besamelben (amit én egyébként nem is szeretek), szóval tényleg csak megmutatni szabad az ételnek. Ami domináljon, az a hús és a zöldség legyen, a besamel pedig épp csak lágyítsa, simítsa, vagyis csak fogja össze az ízeket, s alig legyen észrevehető.
Hozzávalók 6 főre, egy 36-szor 24-es tepsihez:
- 80 dkg salátacukkini
- 80 dkg burgonya (tisztítva ennyi)
- kevés olívaolaj a sütéshez
- 80 dkg darált marhahús (bárány lenne az igazi, de mifelénk egyáltalán nincs)
- 25 dkg vöröshagyma (tisztítva, ez kb 2 nagyon nagy fej)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 nagyobb gerezd fokhagyma
- 1 hámozott, darabolt olasz paradicsom konzerv
- só, frissen őrölt bors
- 1/2 mokkáskanálnyi őrölt római kömény
- 1 mokkáskanálnyi kakukkfű
- 1 mokkáskanál őrölt fahéj
- 6 dkg vaj
- 5 dkg liszt
- 6,5 dl tej
- só, frissen reszelt szerecsendió
- 2 tojás
- 10 dkg reszelt olvadós sajt
A vöröshagymát, fokhagymát apróra kockáztam, olívaolajon kevés sóval megdinszteltem, majd hozzáadtam a darált húst, amit a fűszerekkel fehéredésig sütöttem. Ezután adtam hozzá a paradicsomot is, és hagytam főni kis lángon.
Aztán elkészítettem az alap besamelt vajból, lisztből, tejből sóval, szerecsendióval. Hagytam langyosra hűlni, aztán felvertem alaposan, jó habosra két tojást, amit a mártáshoz kevertem a reszelt sajttal együtt.
Közben, míg hűlt a besamel, a cukkiniknek levágtam a két végét, megmostam, megtöröltem, hosszában kb. 3-5 mm-es szeletekre vágtam. A burgonyát szintén, csak azt hámoztam is. (Mandolinnak szépen lehet szeletelni, ha van olyanotok.) Egy nagy serpenyőben olyan centi vastag olajrétegben megsütöttem mind a cukkiniket, mind a krumpliszeleteket. Jó pirosas barnásra érdemes sütni. (Ez legfőképpen akkor igaz, ha padlizsánmuszakát készítünk. A padlizsán borzasztó, ha nincs megsütve feketésre, alaposan.)
Ezt a műveletet lehet sütőben is végezni, a nagy gáztepsit szépen kirakjuk a hozzávalókkal, s alaposan megsütjük. Nekem a serpenyőben sütés egyszerűbb, mindig így csinálom. (És szerintem finomabb is lesz a muszaka, ha olajban vannak kisütve a hozzávalók.)
A ragut végig hagytam rotyogni, hogy jól összefőjenek az ízei. Mikor minden készen volt, a tepsit alaposan kikentem olívaolajjal. Alulra került a krumpliréteg, rá a cukkini, rá a darált hús, végül a tojásos-sajtos besamelmártás. Előmelegített, 180 fokos sütőben addig sütöttem, míg a teteje szép pirosasbarnára sült.
Tálaláskor megszórhatjuk aprított petrezselyemzölddel, vagy mentával. Hát isteni. 🙂
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése