2008. november 26., szerda

Dinsztelt burgonya



"Az ösvényt, amiről beszélünk, nehéz ösvénynek nevezik. Ez az elnevezés azt a tényt tükrözi, hogy senki sem fog megmenteni bennünket. Senki sem fog varázslatos módszerekkel eljuttatni minket a megvilágosodáshoz. Úgy képzeljük, hogy a gyakorlás lágy, békés, kellemes és együttérzeéssel teli folyamat, de az ösvény nem az elvárásainkhoz igazodik.

Azt hisszük, elegendő elkötelezni magunkat egy spirituális közösség mellett, kifizetjük a tagsági díjat, aláírjuk a jelentkezési lapot és követjük a kapott instrukciókat: "Szilárdan hiszek abban, hogy ez a közösség hiteles, mert minden kérdésemre megkaptam a választ. Mondjátok meg, mit tegyek. Rátok bízom magam." Ez a hozzáállás kénylemes, mivel nincs más teendőnk, mint engedelmeskedni az utasításoknak. mindent a közösségre bízunk. Szeretnénk, ha tanítanának, és megszabadítanának bennünket a hibáinktól. De meglepetésünkre a dolgok nem így működnek. Ha azt képzeljük, hogy részünkről nincs szükség semmilyen törekvésre, akkor csupán ábrándokat kergetünk. Erőfeszítéseket kell tennünk, hogy megismerjük és elfogadjuk önmagunkat, és hogy végigjárjuk az önleleplezés folyamatát. Hajlandónak kell lennünk arra, hogy megálljunk a saját lábunkon. Ez bizony nem könnyű feladat."

(Csögyam Trungpa: A szellemi materializmus meghaladása)



Úgy döntöttem kedvenc köretem megérdemli, hogy külön is megemlítsem.
A dinsztelt krumplit mondják azt hiszem zsíros krumplinak is, vagy nevezhetnénk párolt burgonyának is. Ami feltétlenül kell hozzá, az egy jó teflonlábas, fedővel. Mert olyan "leragadós".
A burgonyát vékonyabb karikákra vágom, sózom, és viszonylag sok olívaolajat, vagy napraforgóolajat öntök rá. Jól elkeverem hogy a só egyenletesen érje, és fedő alatt kis lángon párolom. Néha keverek rajta egyet-egyet. Isteni finom - olyan nagyon jó, igazi krumpliíze van - és nem száraz. Szoktam ezt petrezselymesen is készíteni, de akkor kockákra szelem a burgonyát és mielőtt készen lenne, azelőtt úgy 5 perccel elkeverem rajta a tetemes mennyiségű frissen aprított petrezselyemzöldet. Tényleg finom.
Szárazabb húsikhoz kiváló köret.

4 megjegyzés:

Renata Kalman írta...

Szia!
Persze, hogy fontos az, ne pusztán gépként engedelmeskedjünk, ha nincs belső meggyőződés, azonosulás, akkor nincs értelme az egésznek. Akaratgyenge emberkéket lehet valamennyi ideig olyan szerepben tartani, hogy pusztán engedelmeskedjenek.
Vagy a vakhitűeket.

duende írta...

Szia Renáta!

Így van...
Az emberi faj még nem igazán indivídumokból áll, sajnos.

Mindenhova írta...

Üdv!

Ez valóban zsíros krumpli, viszont semmi köze a dinsztelt burgonyához.

http://www.kajarecept.info/dinsztelt-krumpli/

duende írta...

Kedves Mindenhova!

Nálunk a csládban ez dinsztelt krumpli volt mindig, és asszem az is marad. Kaldeneker györgynél is ez a dinsztelt krumpli egyébként.

http://www.kaldeneker.hu/receptjeim/koretek/egy-kosarnyi-ujkrumpli-receptvariaciokat-mutatok.html

Amit Te mutattál, az nálam a hagymás krumpli.