2009. március 7., szombat

Túrós pogácsa


Ebédnél érezte az ember igazán, hogy itthon van az áldott hazában, az asztal a legszegényebb ember számára is megterül valahogyan e csodálatos országban, ahol mindennek más, igazibb, emberhez méltóbb íze van, mint bárhol a világon.
(Márai Sándor)



Tegnap gazdag, sűrű levest főztem, amellé készült ez a már klasszikusnak számító túrós pogácsa. De nem volt időm rendesen kiszaggatni, így most kocka pogi lett belőle.

Hozzávalók a tésztához:
60 dkg liszt,
2 dkg élesztő,
1 csapott teáskanál kristálycukor,
kb. 1 teáskanál só,
25 dkg tehéntúró,
15 dkg vaj,
2-3 dl tejföl.
A hajtogatáshoz:
10 dkg vaj.
A tetejére:
1 tojás a kenéshez,
10 dkg reszelt sajt.

Az élesztőt kb. 1 dl langyos vízben a kristálycukorral elkevertem. A lisztet egy nagy tálba szitáltam, összekevertem a sóval, hozzáadtam az olvasztott margarint, a tejfölt, a túrót és a fölfuttatott élesztőt, majd összegyúrtam. Ne legyen se túl lágy, se túl kemény a tészta. Aláliszteztem, a tetejét is megszórtam, és hagytam a tálban kelni tiszta nylonzacsi alatt egy órát.
Ekkor deszkára tettem és kinyújtottam egy centi vastagra, alaposan megkentem olvasztott vajjal, és behajtogattam. Fölülről behajtottam a harmadáig, majd az alsó részt ráhajtottam, aztán a bal szélét is behajtottam a harmadáig, és rá a jobb szélét. Alaposan margarinoztam minden hajtást! Hagytam állni 10 percet, aztán kinyújtottam másfél cm vastagra. Megint hagytam állni negyed órát, majd bekockáztam késsel a tetejét, megkentem tojással és meghintettem reszelt sajttal. Pizzavágóval kockákat vágtam belőle. Tepsikbe tettem a kis kockákat, hagytam helyet a növekedésnek is közöttük. A tepsiben is hagytam még negyed órát kelni, aztán 3/4-es lángon megsütöttem.
Nagyon ropogós, ugyanakkor vajpuha, repülős-könnyű. Isteni finom, a túrótól olyan íze van, mintha rengeteg sajt lenne a tésztájában is. Az egyik legfinomabb pogácsa.
Lehet zsírral is készíteni, jó minőségű házizsírral.




A tulipántokat Napmátkának küldöm, szülinapjára.
Isten éltessen sokáig! :)



(CaffeCup kép)

13 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Hűűű, nagyon megkívántam! :))

duende írta...

Süsd meg! :)

Szerintem nana is örülne neki! :))

Kata írta...

Leellenőriztem... az én recim hozzávalói ugyanezek, csak beleteszem az összes margarint egyszerre, és "szárazon" hajtogatom. Tényleg nagyon finom! Egyébként szerintem célszerű is kockás pogit csinálni belőle, mert ha összegyúrja az ember lánya a maradékot, az már úgysem olyan...

erős ildikó írta...

Á, újra itt vannak a tulipánjaim!
Köszönet mégegyszer!
Teljesen jó ez az újszerű pogácsaforma, s de régen ettem túrósat!

SZINTIA írta...

Ezt biztosan kipróbálom! ;)
Gyönyörű a fotó is, mint mindig!
Szintia

Limara írta...

Hű, de guszta! :))

duende írta...

Szerintem is, Kata! A felénél akkor oda a hajtogatás... :)

duende írta...

Szívesen és szeretettel, Napmátka! :)

duende írta...

Köszi szépen, Szintia!
Nem fogsz csalódni! Limaránál is láttam nemrég, az övéi is nagyon gusztikák voltak! :)

duende írta...

Köszönöm, Limara! :)
Én is régta sütöm ezt a pogit, tényleg a kedvencem pogácsa kategóriában.

szazala írta...

Szeretném kérdezni,hogy sütötted-e úgy,hogy előző este összeállítottad?Frissen szeretném szombaton ,de nagyon kevés időm lesz.
Esetleg,ha van tapasztalat.....Köszi!

duende írta...

Meg lehet sütni úgy is, Szazala.
hajtogasd meg, de ne nyújts rajta. Lisztezz alá és fölé, és húzz a tálta egy tiszta nylonzacsit. Aztán isten nevében tedd be a hűtőszekrénybe. Reggel felkelés után rögtön vedd is ki, és nyújtsd ki kb. 1 cm vastagra. Takard le, és hagyd állni egy órácskát. Aztán tojásozd, kockázd, sajtozd, és már jöhet is a pizzavágó. Tepsibe velük, és mehetnek is az előmelegített sütőbe!

szazala írta...

Köszönöm!