2009. április 11., szombat

Sárgatúró

Ígértem a sárgatúróról képeket, mert tavaly csak a hidegtálon fotóztam le. Idén pótolom a hiányt.



Készítése: Ahány dl tej, annyi tojás kell hozzá. Plusz ízlés szerint cukor, vaníliás cukor, csipetnyi só, és mazsola. Én általában egy liter tejből készítem. A cukrot ne sajnáljuk, édesen finom.

A hideg tejet fölteszem a tűzre kis vagy közepes lángra (nem szabad nagy lángra tenni, mert akkor nagyon keményre fő meg benne a tojás és olyan csikorgós lesz, nem lágy és krémes), cukrozom, sózom és a mazsolát is hozzáadom. A tíz tojást felverem, és az is mehet a többihez. Végig kevergetem, míg felforr. Csak úgy finoman, hogy nehogy leégjen, nem kell nagyon vadul kevergetni. Ekkor a savó kicsapódik a tejből, és az egész túrós állagú lesz. Egy tálba nagy gézdarabot vagy konyharuhát teszek, és beleöntöm a masszát. A négy sarkát összefogva olyan helyre kötöm föl, ahol alá tudom tenni a tálat is, ugyanis ki kell csöpögnie. Két-három órát hagyom csöpögni, aztán kiveszem a gézből. Folpackba csomagolom, és mehet a hűtőszekrénybe. Pár óra dermedés után gyönyörűen összeáll, és szépen lehet szeletelni. Aki nem szereti édesen, készítheti sósan is, zöldfűszerekkel. De ha rám hallgattok, az édeset választjátok, mert az egészíti ki tökéletesen a sós, füstölt sonka ízét.

A sárgatúró egyébként Alföldön és Erdélyben a húsvét nélkülözhetetlen étele. Szenteltetni is vitték a templomba, ugyanúgy, mint a sonkát és a kalácsot.

18 megjegyzés:

Palócprovence írta...

Már sokat hallottam róla, de még nem kóstoltam. Majd most! :)

Lilla írta...

hmmm.. erdélyi. nem tudom menynire az, vagy mennyire készítik minden vidéken. se anyámtól, se az erdélyi barátnőitől nem hallottam még erről soha. majd rákérdezek nála, de nem hiszem hogy nagyon elterjedt.

Lianna írta...

Anyukám szabolcsi, náluk ez tipikus húsvéti étel. Imádom! Én már nem csinálok mert sajnos csak én szeretem, de nosztalgiának jó!

Kellemes húsvétot neked!:)

duende írta...

Kóstold meg, Palócprovance, nagyon finom! :)

duende írta...

Lilla, igazából én sem tudom a pontos eredetet. Valóban nem annyira elterjedt, bár szerintem inkább csak elfelejtődött.

duende írta...

Neked is Lianna és köszönöm! (4 tojásból ha csinálsz? :) Az nem olyan sok... :)) )

Lilla írta...

majd megnézem kövi pál szakácskönyvében. az elég autentikus.

duende írta...

Köszönöm Lilla! :)

Unknown írta...

Ugyan alföldi gyerek vagyok, de továbbra is csodálkozva olvasok erről a sárgatúróról - soha nem ettem még, de most DV-vel együtt nagyon felcsigáztatok ;)

duende írta...

:)))

Hát készíts belőle egy kisebb adagot, hm? :)

Limara írta...

Nagyon jól néz ki, és most először én is készítettem. Alföldi vagyok, de itt bizony nem ismerik! Tudomásom szerint Észak-Magyarországon szokás:))

duende írta...

Láttam a képen nálad! :)
Nagyanyámék Hajdúszoboszlón, ill. Nyíregyházán éltek, ott szokás volt.

Lilla írta...

átlapoztam a kövi pál szakácskönyvet és semmi, és a városlakó erdélyiek között egész biztosan nem volt elterjedt ez, mert anyám tegnap hallott először róla.

duende írta...

Úgy tűnik, az eredete rejtély marad... :))

margoo írta...

Csalánleves és édestúró! Ezek most ki lesznek nálam próbálva! Jaj, annyira jól néznek ki! A húsvéti tálon pedig az ízorgia! Édes, sós, füstölt ízek, ú... nagyon ígéretes :o))

Ági írta...

Sz- Sz- B. megye hagyományos húsvéti étele, s bár tágabban alföldinek, néhol erdélyinek is mondják, szinte minden szabolcsi asztalról elmaradhatatlan húsvétkor (már akik még el tudják készíteni).

duende írta...

Kedves Ági, köszi szépen az infót. :) Én is így sejtettem, hogy szabolcsi lehet. Mindenesetre, amióta az eszemet tudom, minden húsvétkor az asztalon volt nálunk a sárgatúró, hajdúszoboszlói nagyanyám révén.
Itt zalában mindig néztek rám nagy szemekkel, hogy az meg mi? :))

Névtelen írta...

Nem tudom ki írta ezt a hülyeséget, de soha nem volt, sem alföldi, sem erdélyi a SÁRGATÚRÓ, egyedül és kizárólag szabolcs-szatmári étel a sárgatúró, innen származik, mint ahogyan a legjobb, és legfinomabb töltött káposztát is az itteniek készítik.
Ja, es csak is édesen készítik el, mivel ez az igazi sárgatúró elkeszitési módja!!!