2009. június 4., csütörtök

Mentás cukorborsókrém leves



Nagyon szeretem az alkonyt. Naplemente után az égnek valami egészen különleges színe van. Mély azúrkék és királykék. Feketekék. Rózsaszín vagy sárga vagy sötétkék felhőkkel megfestve néha. Mindig más, de mindig csodaszép. Sokszor gondolom hogy meg kéne festenem. De nem tudnám... Olyan varázslatot nem tudnék. Ezért inkább csak gyönyörködöm.

Olyan jó, hogy az ablakból minden este láthatom.





A világ legegyszerűbb levese.

Hozzávalók 4 főre:
1 kg cukorborsó (tisztítatlanul),
6-7 mentalevél + 4-5 levélke a díszítéshez,
2 dl tejszín,
1 evőkanál liszt,
só,
kb. 2 csapott teáskanál kristálycukor.

A cukorborsót kifejtettem és föltettem főni - épp annyi vízben amennyi ellepte - a mentalevelekkel, sóval és cukorral. Közben készítettem egy tejszínes habarást. Mikor puha volta a borsó, turmixgépben szép simára pürésítettem. Vissza tettem a lábosba és a tejszínes habarással sűrítettem. Aprított mentalevelekkel megszórva tálaljuk.




Jégbe hűtve, hidegen is kitűnő, frissítő leves. Tulajdonképpen egész évben készíthető fagyasztott borsóból, de ilyenkor a legfinomabb.

.

13 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Szia!
Gyönyörűek a képek, de ezt nem merem... tudod, az édes gyümölcsök mellett a menta az egyetlen fűszernövény, amit nem szeretek, ez van...:(
Viszont szép zöldek a fotók, és ezt a színt is imádom - főleg ilyenkor. Én még mindig a paníroddal vagyok elfoglalva, holnapra tervezem a tejvásárlást!

duende írta...

Aranyos vagy, Napmátka! :) Tudom hogy nem eseted a cukorborsó. Plussz a menta... na ezt nagyon eltaláltam! :)))

Egyébként, annak mondom, aki szereti mindkettőt: fantasztikus jól illenek egymáshoz.

Kíváncsian várom! Ma azt ettem rizibizivel, sütve! Isteni volt!

duende írta...

Mármint panírt, bocsi! :)

Chef Viki írta...

Mentát még sosem használtam semmibe! Nagyon izgalmas kombináció!

Nincs szájvíz mellékíze? Bocsáss meg, de pl. édesköményt sem vettem még, a gyerekköptető-íz miatt :-)

duende írta...

Nincs, Viki! Egészen lehelletnyit érezni csak. Inkább kiemeli a borsó ízét! nagyon finom. Legalábbis, én nagyon szeretem! :)

Ancsika írta...

Ejha!!! Ez nagggyon jó párosítás! :) Lehet, hogy én is gyáva vagyok kipróbálni! :)))) Ha megkínálnál, azért megkóstolnám!

duende írta...

Csinálj kis adagot, Mian. Tényleg nem erős benne a mentaíz! :)

Reni írta...

Ez a zöld szín... imádom a zöldet, már csak a színéért is érdemes elkészíteni. Na jó, az íze sem utolsó :) Nekem most nagyon erős borsókívánásom van, és a fodormentát is nagyon szeretem, úgyhogy nálam lehetséges, hogy ki lesz próbálva a hétvégén, ha kapok zsenge borsót a piacon (és miért ne kapnék?) :)

lúdanyó írta...

Az angoloknál is van egy klasszikus mentás zöldborsópüré. Valahogy még nem próbáltam, pedig szeretem mindkettőt külön-külön. Úgy látom, hogy éppen itt az ideje :)

duende írta...

Isteni finom, Röné! :) És nekem is borsókívánásom van már egy hete! :)))

duende írta...

Tényleg jól kiegészítik egymást, Lúdanyó. Nem nagyon mentás, egészen lehelletnyit csak - nagyon finom.

trinity írta...

A mentafagyit szeretem-ez kiindulási alapnak elég:))))

duende írta...

:)) Trin, ennek nincs erős menta-íze. Csak halványan érezni, nagyon fini! :)