2009. június 24., szerda

Peach Melba - egy klaszikussá vált desszert



A zene rendeltetése: belső világunk jobb megismerése, felvirágozása és kiteljesedése. A népek legendái isteni eredetűnek tartják. S ahol az emberi megismerés határait érjük, ott a zene még túlmutat rajtuk, olyan világba, melyet megismerni nem, csak sejteni lehet.

(Kodály)





A Peach Melba egy klaszikus és elhíresült desszert. Auguste Escoffier, a londoni Savoy Hotel főszakácsa kreálta anno Nelly Melba világhírű operaénekesnő tiszteletére.
A Peach Melba-ban egyesülnek a nyár ízei - könnyű, nagyon gyümölcsös hűsítő finomság.

Nem írok mennyiségeket a hozzávalóknál. Minden tányérra kerül 1 vagy 2 fél barack, 1 gombóc vaníliafagyi és málnaöntet.
Magbaváló, keményebb húsú barackokat válasszunk. Forróvízbe dobjuk 1/2 percre, hogy könnyen lejöjjön a héjuk, majd félbevágjuk és leválasztjuk a magról. Nagyon sűrű cukorszirupot készítünk (ez csak annyi, hogy jó sok cukorhoz nagyon kevés vizet adunk és felforraljuk) némi málnapálinkával (én olyan pálinkát használtam, amiben már 4 napja ázott néhány szem málna) vagy triple seckkel megbolondítva. Ebben főzzük 3-5 percig a félbevágott barackokat. Hagyjuk kihűlni, mert hidegen tesszük majd tányérra.
Málnából öntetet készítünk: a friss gyümölcsöt szitán átpaszírozzuk, és némi cukorral beforraljuk, hogy kicsit sűrűbb legyen. Ezt is kihűtjük.
Vaníliafagyi szükséges még hozzá. Plusz eseteleg csokiöntet is, amit én sikeresen lehagytam a képről. Pedig csináltam hozzá. Jó minőségű holland kakaóport elkevertem cukorral és kevés vízzel hogy sűrű maradjon, majd felforraltam. Ezt is hagytam kihűlni.




Tálaláskor a tányérra kerül cukorszirupos barack, vaníliafagylat, málnaöntet. Plusz kevés csokiöntettel, esetleg tejszínhabbal még különlegesebbé tehető. De a csokiöntet el is maradhat.
Készíthetünk hozzá tésztakosárkát is, vagy ostyakosárkát, és tálalhatjuk abban is - még extrább.
Mandulaforgáccsal is megszórhatjuk, nagyon finom hozzá.

Végül is egész évben készíthető őszibarackbefőttből, illetve málnalekvár higításával készített málnaöntettel. De mint minden, ez is szezonjában és frissből az igazi.

31 megjegyzés:

trinity írta...

Azt hittem elvesztél....
Ez a desszert, váóóóóó -kinyitom az egyik ablakot, hátha....:)))

És nem, nem vagy egyedül.....

duende írta...

Áááá! :)
Csak nagyon rohanós napom volt ma is. Alig bírom utolérni magam... Kb. most este ültem le először a mai nap folyamán. :))

Van még, küldöm! :))

Névtelen írta...

Itt van a Peach Melba tortenete: http://en.wikipedia.org/wiki/Peach_Melba

The Peach Melba is a classic dessert, invented in 1892 or 1893 by the French chef Auguste Escoffier at the Savoy Hotel, London to honour the Australian soprano, Dame Nellie Melba (1861-1931). It combines two favourite summer fruits: peaches and raspberry sauce accompanying vanilla ice cream.

Joe

Wise Lady írta...

Juj, 1 percig nézem, 1 kilót hízom.

lúdanyó írta...

Vanak ilyen híres receptek, amiket valamiért sosem próbáltam még ki. Most már itt az ideje ennek pl. :)
Gyönyörű a képen a barack a sziruppal és a málnával. Látvány szempontjából nem hiányzik rá a sötét csoki :)

Ancsika írta...

Azta! de szép! :)

sedith írta...

Még mindig van belőle? Nyitom én is az ablakot!!! Bár lehet, hogy mire ideér, elolvad ... :(:P

Valahogy úgy vagyok én is, mint Lúdanyó. Nem igazán próbáltam még ki "hírességeket": itt van ez a melba, a Pavlova, a Sacher torta stb. még sosem vágtam neki egyiknek sem. Egyedül a Rigó Jancsit csináltam régebb, de korántsem eredeti recept szerint.

A napokban én fogok eltűnni... készülünk a húgom vasárnapi eljegyzésére, úgyhogy estétől már nem leszek itthon.

szepyke írta...

Hu, duende, ez valami csodás! Hát, hát, hát... jesszusom, de jól néz ki.
Adjunk ki szakácskönyvet, légyszi, légyszi!
Órákig nézegetném!:D

Reni írta...

ez a karamellkosárka nagyon szép :) meg a desszert is úgy konkrétan :)

Limara írta...

Olyan gyönyörű, hogy valami csuda! Én is kérek szépen! :))

Palócprovence írta...

Csodaszép! :)

szepyke írta...

Megjöttem és megint megnéztem. Hát, még mindig mesés!
wooooooooooooow'

Unknown írta...

Káprázatos a karamellkupolád! ;) Egyáltalán nem hiányolom a csokiöntetet ;)

Belly írta...

Duende!
Amit a dalról írtál az valami nagyon szép és igaz.rám nézve is teljesen igaz.Köszönöm a bevezetőt!

duende írta...

Köszi szépen, Joe! :)

duende írta...

Whise Lady, én nem csak néztem. :) Na úgy tényleg hízlal... :)))

duende írta...

Köszönöm, Lúdanyó! :)
Asszem, szerintem sem! :)

duende írta...

Köszi Mian! :)

duende írta...

Sedith, Pavlovát és sahert még én sem csináltam. A Pavlovára készülök, a saher tortáért egyáltalán nem vagyok oda... Kóstoltam, de semmi extra, szerintem.

Hajrá - biztosan isteni étkeket fogsz megint kész9iteni! :)
És érezd jól magad! :)

duende írta...

Köszönöm szépen, Szepyke! :)

ahhoz pénz is kéne...

duende írta...

Köszönöm Reni! :)

duende írta...

Küldöm, Limara! :)

duende írta...

Köszönöm Palócprovance! :)

duende írta...

Köszönöm Beatbull! :)
Igen, rájöttem, talán azért is hagytam le róla, mert nem is hiányzik rá. :))

duende írta...

:)

Köszönöm, Belly. A dal mágikus, igaz? :)

Raindrop írta...

Elképesztő...
Hát elég sokat beszélek, de most valahogy nem találom a szavakat! :/
Műremek!

erős ildikó írta...

Ez csodaszép! Én csak a nevét ismerem, még nem próbáltam. De a barack az egyik nagy kedvencem, úgyhogy itt az ideje!:)

duende írta...

Köszönöm, Raindrop! :)
A Savoyban is pont így csinálják! :)))
Láttam egy filmen! :) Naná, hogy ki kellett próbálnom! :)

duende írta...

Napmátka, végül is nagyon egyszerű. Barack, málna és fagyi. :)

Kata írta...

Gyönyörű:))))

duende írta...

:)

Köszönöm, Kata! :)