2009. június 12., péntek

Pho - a vietnámi szenvedély




Avégből születtünk erre a világra, hogy lopjuk a napot. Nehogy elhiggyék az ellenkezőjét!

(Kurt Vonnegut)



Régen főztem levest, és már hiányzott nagyon. Ráadásul a hűtő is tele volt finom zsenge tavaszi zöldségekkel. Eszembe jutott, hogy ezer éve nem főztem pho-t, pedig imádom. A világ egyik legfinomabb levese. Én anno a Mindmegettén találtam egy nagyon-nagyon egyszerű változatát Vietnámi leves néven. Akkor elkészítettem, kicsit persze módosítva. És annyira ízlett, hogy azóta is rendszeresen terítékre kerül. Tudom, hogy ez nem az autentikus pho - sajnos még soha nem kóstoltam sem étteremben, sem másutt. Viszont Chili és Vaníliánál, valamint a Bűvös Szakácsnál is ráakadtam egy fantasztikus jó írásra a pho-ról. Így ebéd után... :)) No sebaj. Az én levesem is nagyon-nagyon ízletes lett és fél óra alatt elkészült. Ami az eredetiről ugye nem mondható el.
Én most egy zöldség-erőlevest készítettem alapnak. De ha van kész húsleves, az is jó hozzá.

Hozzávalók az alapleveshez:
vegyes zöldség (amit találsz a hűtőben) : sárgarépa, karalábé, karfiol, újhagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 darabka friss gyömbér, zellerlevélcsokor, petrezselyemgyökér és levél, 1-2 káposztalevél, 1 teáskanál ételízesítő, só, egész bors, 1 teáskanálnyi zöld tea. Én ezeket találtam most hozzá itthon. Föltettem úgy főni, minta húslevest szokás, kis lángon pötyögve. Fél óra alatt elkészült.

Közben elkészítettem a belevaló nyers hagymát: 1 csokor újhagymát fölkarikáztam, adtam hozzá zellerleveleket is és elkevertem a következőkkel: balzsamecet (3-4 evőkanál), sima ecet 1 mokkáskanálnyi csak, 1 evőkanál szójaszósz, 1 és 1/2 csapott teáskanál kristálycukor, 2 teásaknál erős pista, 1 teáskanál mozsárban kissé összezúzott koriandermag. Ezt a keveréket mindjárt az elején megcsináltam, hogy míg fő a leves, összeérhessen.
Aztán főztem spagettit (rizstésztám most nem volt itthon), körülbelül 10 centis darabokra törve. Leszűrtem mikor kész volt és egy tálkába tettem.
Filézett pulykaszárnyhúst apróra kockáztam. Sóztam, szójaszósszal és étkezési keményítővel alaposan átforgattam.
Mikor készen volt a leves, leszűrtem. A húst egy serpenyőben pár perc alatt megsütöttem.
Tálalásnál a húst is, az ecetes-csípős hagymát is tálkákban teszem az asztalra, csakúgy mint a tésztát. Mindenki szed magának a levesébe mindenből.

Vegetáriánusoknak is ajánlhatom sült tofukockákkal, hiszen az alaplében sincs hús. De tofu nélkül is finom, nagyon gazdag ízű leves. A benne főtt zöldségeket kínálhatják vegák még pluszban a leveshez.

14 megjegyzés:

erős ildikó írta...

Én nem ismertem ezt a levest, de most a receptjét elolvasva isteni finom lehet, amúgy is szeretem a keleti ízeket. Ki fogom próbálni!

duende írta...

Napmátka, az enyém tényleg nem autentikus - későn jutott eszembe hogy utána nézhetnék -, de még így is isteni finom. milyen lehet akkor az eredeti?! :)

Azért is linkeltem be Chilit és Vaníliát és a Bűvös Szakácsot, mert az övék a jó, az igazi leírás. A háromból aztán lehet kombinálni. Legközelebb az ő instrukcióik alapján készítem majd, kipróbálom úgy is.
A Mindmegettést szoktam már régóta csinálni, de tényleg most ötlött eszeme hogy utánanézzek komolyabban is.
Szóval tényleg szenvedéllyé válhat, ha egyszer eszel, nem tudsz leszokni róla. Nagyon finom. Még nem autentikusan is.:)

lúdanyó írta...

Én sem hallottam még róla, de nagyon tetszik a te verziód. A többiekét még nem néztem :)

Wise Lady írta...

Úgy gondolom, az eredetit én már kóstoltam. No nem Vietnámban és nem is étteremben, de sokáig vietnámi sógorom volt, és ő főzött ilyen levest. Én a rizst is úgy főzöm, ahogy tőle láttam. No szóval a pho hasonlít a mi húslevesünkre annyiban, hogy ahányan főzik, annyiféle, de mégis húsleves mind, szóval ilyen a pho is. Nekem nagyon ízlett, amit nála ettem.
A te levesed is nagyon jól hangzik, biztos megér egy próbát.

trinity írta...

Duende, még vietnámit sosem ettem!!!
Pedig a férjem ódákat zengett róla: 16 évesen fél évet Ausztráliában vegyes iskolába járt, ott sok vietnámi is volt, ők főztek sokszor-sokféle vietnámi nemzeti ételt...Nagyon szerette ezeket !
Ez a leves annyira egyszerűen hangzik, de mégis különleges: feltétlenül elkészítem! Köszi!!!

sedith írta...

Szerintem is nagyon jól hangzik, és ahhoz képest, hogy keleti étel, nincs benne semmi annyira különleges, exotikus, ami esetleg ne ízlene.
De ugye, hogy nem pálcikákkal kell enni, csak a hangulat kedvéért tetted oda?;););):)

(Képzeld, kipróbáltam a panírt. Nem tudom, igen besavanyítottam volna, mert nekem eléggé gumis lett. Még csikorgott is a fogam alatt. Kisütve és melegen még elment, de csak úgy natúr, nem volt túl jó. De biztos, hoyg az elkészítésénél leledzett a hiba. Az orda, rájöttem, azért nem lesz ilyen összeálló, mert azt nem kell ennyire savanyítani. Kb. 2 l tejhez elegendő 1-1,5 ek-nyi ecet, csak éppen anyni, hogy összekapja. És kihűlés után kell leszűrni.)
Puszi

Ancsika írta...

Ez az én kedvemre is való! Utána fogok én is nézni a nagy okos könyvemben, de ez a Te verziód is megér egy misét!!! Köszi a receptért!

Raindrop írta...

Hát ez az étel nem a kedvencem, de a képek annyira fantasztikusak...
Igazi művész vagy!

duende írta...

Köszi Lúdanyó! Finom! :)

duende írta...

Whise Lady, szerencsés vagy! :)
Ha régen ízlett, tényleg megér egy própát! És Te tudod is, kb. milyennek kéne lennie a végeredménynek.

duende írta...

Akkor nosza, Trin! :)

duende írta...

Tényleg hasonlít a mi húslevesünkre, Edit, megcsinálható abszolút! És tényleg pálcikával ajánlják enni! :)

Igen, valószínű hogy sok citromlét tettél bele, mert az enyém finom, lágy, de összeálló lett. Vagy estleg túlfőzted a forrás után? Nem tudom, próbáld ki még szerintem.

duende írta...

Szívesen Mian! :)

duende írta...

Köszönöm szépen Raindrop! :)