2009. június 4., csütörtök

Rizibizi és a rizsfőzés rejtelmei



Est hűvösében
frissen főtt rizst legyezget
egy nő. - De jó lesz!


(Basó)






No hát. A rizibizi is ilyenkor a legfinomabb. Bár nem vagyok rizsrajongó, azért zsenge és friss cukorborsóval, rizibiziként szeretem.
A jó rizibizihez jó minőségű rizst válasszunk. Mindegy, hogy hosszú- vagy kerekszemű, csak jó fajta és minőségű legyen. A gezemicélődő, tört rizsből egészen borzasztó tud lenni.

Hozzávalók 4 főre:
3 dl jó minőségű rizs,
30 dkg fejtett cukorborsó,
kb. 10 darab borsóhüvely,
2 fejesebb újhagyma,
1 nagy csokor petrezselyemzöld,
só,
2 evőkanál olaj vagy 2 dkg vaj,
6 dl víz vagy zöldségalaplé vagy húsleves.

A borsót kifejtettem, pár hüvelyt félretettem. Kaptam szép fejes újhagymákat is a piacon már. Kettőt apróra fölkockáztam és a szűrőkanálban, folyóvíz alatt átmosott rizzsel együtt az olajon közepes lángon pirítani kezdetm. Olyan félidőben a cukorborsót is hozzátettem.
Mikor már üvegesek voltak a rizsszemek, és szépen szétváltak, olyan pergősek lettek - felöntöttem a vízzel. (Alaplével még finomabb, ha van.) Sóztam és az apróra vágott petrezselyemzöldet is beletettem a lábosba. Plussz a pár darab borsóhüvelyt is, íznek. Elkevertem, aztán fedőt tettem rá. Forrásig nagy lángon hagytam, forrás után a legkisebb gázláng legkisebb lángjára tettem. Forrás után nem szabad levenni a fedőt, és megkeverni sem szabad a rizst. Ugyanis kis gőzcsatornák keletkeznek benne, amitől szép egyenletesen tud bepuhulni. Tehát forrás után körülbelül 10-15 percig főztem - egyszer alákukkantottam a fedőnek. Mikor már csak annyi víz van a rizsen, hogy épp a tetején 1/2 centinyi, zárjuk le. Gondosan tegyük vissza a fedőt rá és hagyjuk 20 percig gőzölődni. Ezzel a módszerrel garantáltan pergős és egyenletesen puha rizs lesz a végeredmény.
Ha nincs újhagyma és borsószezon, készülhet salottahagymával is vagy hagyma nélkül is, fagyasztott zöldborsóból.
Ehető önálló fogásként is, vagy köretként is.

A rizsről bővebben:

A rizs a búza után az emberiség leggyakrabban fogyasztott tápláléka. A trópusi, szubtrópusi éghajlat jellemző növénye, igen vízigényes. Forgalomba kerül hántolatlanul, ez a barna rizs, valamint hántolva, melyek fényezett és fényezetlen változatban ismertek. A maghéj eltávolításakor csökken a rizsszem fehérje-, B-vitamin és ásványianyag-tartalma, ezért táplálkozás-élettani szempontból a barna rizs értékesebb, bár (túlzott mennyiségben fogyasztva) a héjában lévő fitinsavak gátolják pl. a kalcium és a vas hasznosulását. Azok, akik túlnyomórészt fehér rizsen élnek, gyakran tiamin- (B 1 -vitamin) hiányban szenvednek, melynek súlyos formája a beri-beri nevű betegség. A rizsfehérjék glutaminsav-tartalma alacsonyabb a gabonaféléknél megszokottaknál. A rizs széles körűen felhasználható, különböző ételek, rizspehely, rizsliszt, tápszeralapanyag készülhet belőle, de a húsipar és a konzervipar számára is nélkülözhetetlen. Rizsből készül a híres japán szaké is. A rizs gluténmentes, ezért a növényt, és a belőle gyártott termékeket a lisztérzékenyek is étrendjükbe illeszthetik. A rizshez hasonlóan használható fel a vadrizs, egy Észak-Amerikában honos vízinövény, melynek magvai szürkésbarnák, hosszúkásak, és dióízűek.
Meghatározások:
A rizs hántolási termékeihez a pelyvás maghéj eltávolítása és a barnás ezüsthártya különböző mértékű, fokozatos csiszolása, esetleges fényezése után kapott félkész termékekből végzett osztályozás útján előállított gyártmányok tartoznak. A késztermékeket a csiszolás mértéke és a törtszem-tartalom mennyisége, valamint jellege alapján különböztetik meg. Ebbe a termékcsoportba tartozik a kizárólag hántolt, ún. barna rizs is.

Hántolatlan rizs, amelyen a cséplés után is rajta maradt a pelyvás héj;

Hántolt (cargo vagy barna) rizs
Előhántolt rizs (cargo): a héjától (pelyvájától) megfosztott, az ezüsthártyában lévő egészszemű (barna) rizs. A barna rizs nem puhul főzés hatására, csak ha előáztatjuk. Bő vízben tovább kell főzni.
Félig hántolt rizs: olyan rizs, amelyről eltávolították a pelyvás héjat, a csíra egy részét és a magház külső rétegeinek egy részét vagy egészét, de a belső rétegeket nem;

Vörös csíkos rizsszem: az a hántolt rizsszem, amelyen a barnásvörös ezüsthártyacsík a csiszolás után hosszanti irányban a szem hosszának felénél nagyobb részben megmaradt.
Hántolt rizs: olyan rizs, amelyről eltávolították a pelyvás héjat, a magház külső és belső rétegeinek egészét, valamint hosszú szemű és félgömbölyű rizs esetén a teljes csírát, rövid szemű rizs esetén pedig a csírának legalább egy részét, de amelyen a szem felületének több mint 10%-át nem fedő hosszirányú fehér csíkok maradhatnak.
Csiszolt szem: az a rizsszem, amelynek ezüsthártyáját eltávolították (fényezett vagy fényezetlen).
Rövid szemű rizs: olyan rizs, amelynek szemhossza nem haladja meg az 5,2 mm-t és a hosszúság/vastagság aránya kisebb, mint 2; szemei főzéskor megpuhulnak és összetapadnak, saját tömegük négyszeresének megfelelő vizet vesznek fel. A japánok, koreaiak ezt kedvelik.
Félgömbölyű rizs: olyan rizs, amelynek szemhossza meghaladja az 5,2 mm-t, de nem haladja meg a 6,0 mm-t és a hosszúság/vastagság aránya nem nagyobb, mint 3;
Hosszú szemű rizs: olyan rizs, amelynek szemhossza meghaladja a 6 mm-t és a hosszúság/vastagság aránya A) 2 és 3 közé esik; B) eléri vagy meghaladja a 3-at; főzés közben nem tapad össze. Főzéskor saját tömege másfélszeresével megegyező vizet is felvehet. Thai rizs: pandan vagy jázmin rizs. Indiai: basmati rizs.
Ragacsos rizs (glutinous, sweet, sticky rice): főleg desszertekhez használják cukorral, kókusztejjel.
Opál rizs: különleges technológiával készül, héjában előgőzölik, majd hántolják. Ettől a szemek világosbarna színűek, opálosan áttetszőek lesznek, főzés után pedig kivilágosodnak, és sohasem ragadnak.
Gyors rizs: tulajdonképpen előfőzött rizs, melyet forrásban lévő sós vízben már csak 10-12 percig kell főzni, míg a rizsszemek a főzhető tasakba beledagadnak.
Törmelék rizs: olyan szemdarabok, amelyek hossza nem haladja meg a teljes szemek átlagos hosszának háromnegyedét.
(Forrás: ITT.)

22 megjegyzés:

Ancsika írta...

Ezzel lehet igazán levenni a lábamról! Vasárnap nálunk is ez volt a köret, csak azzal a különbséggel, hogy új répa karikák is gazdagítják a rizibizit! Majd egyszer próbáld ki! :)

erős ildikó írta...

A rizibizi tényleg finom! (pedig külön sem a rizs, sem a borsó nem nagy kedvenc nálam.) De jó, hogy eszembe juttattad!

trinity írta...

Érdekes....A rizzsel ki lehet kergetni a világból, de a rizibizit és az olasz rizottókat, a krémeseket nagyon szeretem....

Vallomás: a rizottóban már egész jó vagyok, de a normál rizst pocsékul főzöm. Szerintem. A családom szerint túlzok:))
De mostantól így készítem, ma is tanultam valamit!!! Köszi Duende!

duende írta...

Szoktam úgy is, Mian. De igazán így szeretem a legjobban.

duende írta...

Ugye, Napmátka? :)))

duende írta...

Szívesen Trin! :)

A többi egyébként: detto! :))

Kata írta...

Majdnem én is így csinálom (valamikor a tavasszal fel is tettem én is). Ez a borsóhüvely jó ötlet, a filmeken szoktam látni, hogy más országokban köretet is csinálnak belőle. Vajon ebből a fajtából vagy másból csinálják, nem tudod véletlenül?

trinity írta...

Off:megnézzem az ostyasütőt? Itt van az utcánk végén a Lidl...
Hátha lesz még....

duende írta...

Igen, emlékszem, Kata! Meg is jegyeztem anno nálad, hogy én is detto igy tanultam. Mindig így csinálom a rizst. Kivétel, ha valaminek a töltelékébe kell csak egy maréknyi. Akkor egyszerűen bő vízben megfőzöm.
Én csak íznek tettem bele. Szerintem az másfajta. A mi zöldborsónknak elég szálkás és kemény a hüvelye.

duende írta...

Aranyos vagy Trin, de asszem kihagyom. Illetve holnap megy a párom Lidlibe, megnézetem vele! Köszönöm szépen! :)

sedith írta...

Majdnem hasonlóan főzöm én is a rizset, azzal a különbséggel, hoyg mindig belekavarok. Pedig tudom, hoyg nem kéne, és mégsem bírom ki. Azért tűrhetőek az ételek belőle. Igaz, amilyen gyakran készítek!
Én mindig csak jó rizset veszek, emrt nagyon kevés fogy és azt mondtam, amikor eszünk mégis rendeset együnk.

Renata Kalman írta...

igen a rizskészítésnek mély titkai vannak. Azt hinné az ember megfőzi és kész, pedig nem.....
jó ha sikerül elkapnom a pillanatot, amikor tényleg pereg!!!

Renata Kalman írta...

Kata!
nálam a kerti zsenge (!) borsóhüvely megy a levesbe is.

duende írta...

Én is Edit! Ritkán főzök, mert nem szeretjük, ezért ha főzök, az tényleg normális legyen... :))

Hát el attul a lábostul Te! :)))))

duende írta...

valóban Renáta. Nekem sem mindig sikerül, de általában igen. Rizse is válogatja.

ÁÁááá és köszi, megnézem. :)))

duende írta...

Jaj, a kiadóra gondoltam, Reni. igen a levesbe is kell, jobb íze lesz. De én tálalás előtt kiveszem mindig. csak 9iznek főzöm bele. valahogy nem tudnám megenni... :)))

Limara írta...

Én sűrűn készítek rizst, mert nagyon szeretem, szeretjük. Legtöbbször a sütőben, de így is szoktam! :))

duende írta...

Ismerem a sütős változatot is Limara, de szerintem nem szükséges betenni. Így is tökéletesen és gyorsan bepuhul.
Vagy más lesz az íze?

Névtelen írta...

Hello Duende,
Raindrop blogja reven jutottam ide. Raindrop irni szokott ide a http://forum.origo.hu/topik.jsp?id=86386 topikba Krumpliorr neven. NAGYON szeretem a rizottot, sok receptet ismerek es sokat csinaltam mar. A legfontosabb, hogy ARBORIO rizs kell hozza. Nem tudom, hogy van magyarul. Itt van egy gombas rizottto fenykepem: http://inlinethumb16.webshots.com/42127/2549673390101255057S600x600Q85.jpg

JoeFromUsa

duende írta...

Kedves Joe!

Köszönöm szépen a kiegészítést! :)

Megnéztem. Az Arborio egy csúcsminőségű rizs, kifejezetten rizottohoz ajánlják. Nálunk is kapható.
Egyenletesen szívja fel a nedvességet, mégis laza és ropogós marad.

Névtelen írta...

Hello Duendee !

Dundi ? :))))))))))))))))) En vagyok dundi :))))))))))))) 10 kg-ot hiztam 30 ev alatt !!!

Itt talalsz meg tobb receptet: http://forum.origo.hu/topik.jsp?id=93482

RainDrop receptjei is vannak itt.

Joe

duende írta...

Köszi Joe! :)