A harmónia a Szeretet másik neve - mert ez az egyetlen olyan létállapot, ahol a másikkal zavartalanul összerezgek: mindketten úgy vagyunk együtt, hogy ugyanakkor önmagunk is vagyunk.
(Müller Péter)
Régen ettünk spenótot, de főzelékhez most nem volt kedvem. És pogácsát is régen sütöttem... És milyen jól tettem, hogy sütöttem. Sógornőmék átjöttek este, és a finom bor mellé kitűnő borkorcsojának bizonyult. Csak fogyott, fogyott... :) Nagyon ízlett nekik.
Hozzávalók a tésztához:
45 dkg liszt,
3 dkg élesztő,
1 teáskanál kristálycukor,
1 mokkáskanál só,
kb. 3 dl langyos tej,
3 dkg vaj.
A töltelékhez:
2 nagyobbacska kupóc spenót,
5 dkg feta sajt,
5 dkg trappista sajt,
1 evőkanálnyi tejföl,
1 evőkanál olívaolaj,
só,
őrölt bors,
1 csokor újhagyma zöld szára,
1 pici gerezd fokhagyma.
A tejet meglangyosítottam és az élesztőt a cukorral elkevertem benne. A lisztet egy tálba szitáltam, elkevertem a sóval. Hozzáadtam az élesztős tejet és a felolvasztott vajat és összedolgoztam. Lágy, de rugalmas tésztája legyen. Mikor már szép sima és fényes volt a tészta, alá- és föléliszteztem és letakrtam a tálat. Hagytam kelni egy órát.
Közben elkészítettem a spenótos tölteléket. A leveleket forrásban lévő vízbe dobtem 2 percre majd leszűrtem, hideg folyó vízzel átöblítettem hogy lehűljön, aztán jól kinyomkodtam. Robotgépbe tettem a zöldhagymaszárakkal, fetával, olívával, reszelt sajttal együtt. Ledaráltam. Tejfölt kevertem még hozzá, hogy krémesebb legyen, sóztam, borsoztam, kevés reszelt fokhagymát is adtam hozzá.
Amikor a tészta megkelt, három gombócba gyúrtam és még hagytam kelni 10 percig. Az első gombócot vékonyra nyújtottam, elvágtam két hosszú darabra és mindkét darabot megkentem a töltelékkel. Feltekertem, megkentem tojással, megszórtam szezámmaggal (nem minden adagot, mert van aki nem szeretni nálunk), és háromszögeket vágtam belőle. Vajazott tepsibe helyeztem és hagytam még 10 percig kelni, aztán forró sütőben megsütöttem.
Minden gombóccal így jártam el.
Tulajdonképpen a három lapot egymásra is rakhattam volna, köztük a töltelékkel és klasszikus pogácsaformára is szaggathattam volna, vagy kockákra is vághattam volna. Most ilyen kis háromszögekhez volt kedvem.
Bor vagy sör mellé kitűnő ropogtatnivaló.
31 megjegyzés:
És ismét egy jó ötlet! Nagyon mutatós!Fel is vettem a kipróbálandók listájára!Köszi:)
Duende, szenzációs ötlet és remekül néz ki! Nekem is meg kell csinálnom!
Csodás! :))
Nekem is nagyon tetszik,és ráadásul imádom a spenótot,de eddig még csak főzelékként ettem,szóval itt az ideje,hogy kipróbáljak valami újat!!!:-)
Tényleg isteni lehet borkorcsolyának:)
Nyami, imádom a spenótot. Tetszik, hogy ilyen szép háromszögekre lett vágva.
Menten rosszul leszek! :)
Ekkora ötletet... Patakokba folyik a nyálam.
Majd less be hozzám picit ha van kedved! :)
Jajj, de guszta!
Sokkal szebb a háromszög szerintem, mint a pogiforma!
Ezt máris megvettem!!:) Annyira jó! Imádom a spenótot, pogácsában, tejföllel pláne. Rohanok a virtuális éttermünkbe!:)
Gyönyörű megint a kivitelezés!
Ez nagyon tetszik. Sajnos ma nem volt spenót a piacon, pedig venni akartam. Az a halálom, hogy három levélkét kiraknak, hogy ez egy adag, kilóra nem adnak. (Mondjuk így csillagászatira lehet feltornázni az árát). Ezt sose fogom megszokni.
Nekem is nagyon tetszik ez a tálalás! Kipróbálásra ez is előjegyezve :)
Nagyon szep, tuti fini lehet !
Joe
Köszönöm Tündér! Remélem ízleni fog! :)
Köszönöm Hémangi! :)
Limara:
:)
Hajnal, örülök, hogy tetszik! :) Én is nagyon szeretem, és sokféleképpen készíthető is, ez még plussz a spenót számlájára. :)
Névtelen, remek volt, majdnem mind el is fogyott, csakúgy mint 2 üveg remek bor mellé. :)
Köszi Ági! Nálam mindig hangulat kérdése... :))
Szívesen megkínáltalak volna, Raindrop! :)
Nekem is tetszik Trin! :)
Máris viszi a pincér, Napmátka! :)
Igen, nekem is furcsa Whise Lady! :) Azért már megtaláltam azokat, akik jó nagy kupócot adnak, és normális áron. De tényleg néha kiakadok, hogy 10 levél spenótot kinavaznek kupócnak, és 100 forintért akarják adni. Nevetséges.
Köszönöm Lúdanyó! :)
Köszi Joe, az volt, mert kb. fél óra múltán csak hűlt helye volt... :))
Nagyon jól néznek ki, biztos finomak is voltak! Én ma lángost sütöttem.
Jaj, ne is mondd, Edit! Ezer éve nem ettem, pedig imádom!
Ezt megcsináltam ma...majdnem így!! Köszi!!
Üdv! Ellenállhatatlanul kecsegtet ez a fotó! Már csak egy kérdésem lenne: vajon másnap is élvezhető még a spenótos pogi?
Kedves Névtele! Sajnos nem tudom, mert esélye sem volt megmaradni másnapra. Utolsó darabig úgy frissiben el is fogyott. De szerintem igen, mert krémes a tölteléke, tehát biztosan nem szárad ki nagyon. Azért frissen a legjobb. :)
Kérlek semmiképp ne vedd kekeckedésnek, csak szúrja a szememet, hogy borkorcsoLYa lenne helyesen.
Ez az első tavasz, hogy saját veteményesem van, már vagy 2 cm-es a spenótom, itt az ideje receptek után keresgélni, :) nálad mindig találok valami jót. Megyek is nézem a többi spenótosat is, nyersen is nagyon érdekel.
Üdv, Lívi
Kedves Livi! Nem, nem veszem annak! :) Elég jó a helyesírásom, de a jékkel a mai napig bajban vagyok. :D
És köszönöm! És jó böngészést, és én is imádom a spenótot. A kedvencem a spenótos hús - egy arab étel, a lehme biszbanah. Isteni... :) Asszem arab spenótos hús néven találod! :) Meg a spenótkrémes spagetti, de az lehet hogy nincs is fenn. De technológiáját tekintve teljesen azonos a medvehagymás spagettiéval, csak a medvehagyma helyett spenót megy bele. :)
Megjegyzés küldése