2009. július 11., szombat

Sárgabarack lekvár

Családomban az asszonyok körtelekvárt, zöld-dinnye befőttet, őszibarackbefőttet, szilvalekvárt tettek el. Engem is vonz a forralófazék, a gyorsan szétfővő málna, ahogy kicsurran a fedő alól, a szegfűszegillatú sziruppal leöntött mézédes őszibarack, a kisujjnyi nagyságú uborkák.
A szombati piacon beszereztem egy láda első osztályú őszibarackot. A barackok olyan gyönyörűek, hogy legszívesebben csak a színükben gyönyörködnék egész nap. Beledobom a barackokat a forrásban lévő vízbe, csak egy percre, és gyorsan kiveszem őket. Olyan könnyen jön le a héjuk, mint egy selyemkombiné. Nagyon egyszerű ez a recept, még szegfűszeg- vagy szerecsendió-őrlést sem ír elő. Emlékszem, anyám egy barackmagot is megtört, és elhelyezte a mandulaszagú belet az üvegben.
A konyhánk megtelik a legyeket vonzó édes illattal. Öt üveg gyönyörű lekvár lett belőle, őszibarack-ízű, nem túl édes, tökéletes.

(Frances Mayes: Napsütötte Toscana) 




Sárgabarack lekvárt mindenképpen akartam eltenni, mert tavaly kimaradt. Mint minden lekvárt, ezt is a hagyományos módon teszem el.
Vagyis a barackokat forrásban lévő vízbe dobtam 1/2 percre, hogy könnyen lejöjjön a héjuk. Magoztam, lehéjaztam a gyümölcsöt, majd lemértem. (A héjlehúzás csak dzsem esetén fontos, lekvárnál szabadon választható művelet. Így tovább marad szép a színe, nem barnul be olyan hamar.) Egy nagy lábosban föltettem főni kevés citromlével. (egy citom leve minimum, olyan 3-4-5 kg gyümölcshúshoz kell) Ettől ízesebb is lesz, és színe is világos marad. Főztem jócskán, hogy jól besűrűsödjön. Mikor már puha volt a gyümölcs, botmixerrel pürésítettem. Főztem még, hogy sűrűsödjön, ezt úgy lehet ellenőrizni - hogy mikor jó a lekvár -, hogy egy kistányérra cseppentünk, és ha nem folyós, sűrű, akkor jó. Aztán minden kilogramm gyümölcshöz 50-70 dkg cukrot számolva (az az igazság, hogy kóstolni kell, kinek milyen édesen ízlik) hozzátettem a cukrot is, és még főztem 20-25 percig. Ó, és egy csipet só is kell bele. Az mindenbe kell. :) Közben kevergettem, míg a cukor teljesen el nem oldódott benne. Végül jól kimosott, mikróban csírátlanított kisebb üvegekbe tettem. Folpackot tettem az üvegek tetejére, arra késhegynyi szalicilt és úgy rá a csavaros tetőket. Fejreállíthatjuk 1-2 percre, majd vissza a talpukra aztán szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. Készíthetjük kicsit kevesebb cukorral is ízlés szerint, mert ha jól csírátlanított üvegekbe töltjük a lekvárt, fejre állítjuk és szárazdunsztoljuk és kevés szalicil is van a folpackon a tető alatt, akkor mindenhogyan sokáig el kell állnia.  Tehát kóstoljuk, és a szánk íze szerint ízesítsük. Nekem kell engem követni, lehet csak 20-30 dkg cukorral is készíteni.
A sárgabarackot egyébként nyersen is el lehet tenni. Ahány kiló a gyümölcs, annyi kiló cukor kell hozzá. A fenti módon lehéjazzuk, daraboljuk, majd egy nagy tálban a cukorral körülbelül egy órát kevergetjük. A kevergetés fontos, attól sűrűsödik, de télleg. :) Kioldja a pektint, szóval ez nem a kávé este a kiskanállal. :)) Nagyon alaposan csírátlanított üvegekbe töltjük, szalicilt teszünk rá, és lezárjuk. Nem kell gőzölni sem. Érdemes egy-két kilóból készíteni csak egyszerre, könnyebben boldogulunk vele.


14 megjegyzés:

trinity írta...

Gyönyörű lett a lekvár, a fotó..minden!!!!
Nálunk akármennyit is főzök-mindig a barack fogy el elsőként...Nagyon finom!

trinity írta...

Jó ez a dal...tetszik a szövege!!!Köszi!

szepyke írta...

Nekem már úgy hiányoztál Duende. Nem mertem írni, hogy hol vagy, aztán végre jött a hír, hogy nyaralsz. Hu, annyira megnyugodtam... Hiányoztak a képeid, meg az idézetek. Mint ez most.
Republic eleve nagy kedvencem, úgyhogy, köszönöm!

lucifer írta...

Baracklekvárban verhetetlen vagyok. A feleségem befőzött és kidobta a hibásakat. Én meg rendesen pezsizve mondtam abból én főzök lekvárt. Balhézott, hogy ez hülyeség. Életem fő műve lett. Arra, viszont, hogy hogyan csináltam nem emlékszem. De akkor sikerült. Tényleg pazar lett.

erős ildikó írta...

Mennyi jó lekvár, Nálad is most sárgabarack! Legszívesebben mindet kipróbálnám, hasonlítgatnám, de azt hiszem: választanom kell majd (hamarosan!:)
És köszönöm ezt a Republic-dalt, nagyon szeretem...

trinity írta...

Szia,
légyszi picit gyere át hozzám,megint hoztam valamit:))

http://zamatesillat.blogspot.com/2009/07/egy-mosoly.html

Raindrop írta...

Minden oké?
Remélem csak pihensz, vagy sok a dolgod. :) Hiányzol már kicsikét. :)

duende írta...

Nálunk is menő a sárgabaracklekvár, Trinity! :)

És köszönöm a díjat! :)

duende írta...

Én köszönöm, Szepyke!
Örülök, hogy tetszik! :)

duende írta...

Lucifer, vannak különleges pillanataink. Különlegesek és megismételhetetlenek. :)

duende írta...

Szívesen, Napmátka! :)

duende írta...

Köszönöm Raindrop.:)
Semmi gond, csak kicsit elfáradtam.

madpapa írta...

"Folpackot tettem az üvegek tetejére, arra késhegynyi szalicilt és úgy rá a csavaros tetőket."

Nem a folpackra, ugye? :-)

duende írta...

De, a folpackra. Így is tartósít, és nem kerül bele a lekvárba a szalicil. Anyukám csinálta mindig így... :)