2009. augusztus 27., csütörtök

Csak padlizsánrajongóknak! - arab dzsuvecs



Az emberek szerintem azért nem szabadok, mert nem akarnak azok lenni.

Szeretnek irányítani. Másokat. És erről lemondani?! Ugyan már...
Szenvedni élvezet.

Fura.

(duende)





Ez is egy Planétás recept. És természetesen, ismét paradicsommal. Az az igazság, hogy én soha nem eszem paradicsomot télen és tavasszal. Soha nem veszem meg a külföldi melegházi vízízű izét. Mindig csak szezonjában, mikor már a piacon is megjelenik. Így nyár közepétől ősz közepéig igyekszem mindennap enni ebből a fantasztikus gyümölcsből. Az agusztust ezennel a paradicsom hónapjának nyilvánítom... :)

Nagyon egyszerű kis étel.
Egy padlizsánt szeletelj fel fél centis karikákra, süsd elő kevés olívaolajon jó erős tűzön egy serpenyőben. Végy egy tálat, majd kezd el rétegezni a hozzávalókat: egy sor padlizsán, egy sor fehér salátahagyma, 1 fokhagyma szeletelve, egy sor paradicsom karikázva s jól megszórva aprított petrezselyemzölddel. Minden réteget sózzál. Ezt addig folytasd, míg van a apdlizsánból. A tetjét öntözd meg olívaolajjal. Háromnegyedes lángon süsd 3/4 órán át.
Ez az adag három főre elegendő.

Ez az dzsuvecs finom önmagában is, de pirítóssal egészen fantasztikus. Párolt rizzsel is el tudom képzelni vagy akár bulgurral. Finom melegen is, hidegen is. Köretként adható bármilyen hús vagy hal mellé. Én halat sütöttem mellé.
Ha marad belőle lasagne tésztával újrasüthető, plussz parmezánnal, természetesen. De akár spagettivel is kitűnő.

Csak abszolút padlizsánrajongóknak ajánlom, mert nagyon-nagyon... hát... padlizsános. :)
*

8 megjegyzés:

Limara írta...

És nagyon-nagyon jól néz ki! :)

Wise Lady írta...

Csodás!Én is nagyon szeretem.
A paradicsommal igazad van, nem is az a gond, hogy melegházi, az még hagyján, hanem amikor még a 3. héten is ugyanolyan sápadt és kemény. Felmerül bennem, hogy milyen fajta, génkezelt?

Vegavarázs írta...

Én padlizsánrajongó vagyok! Úgyhogy köszi :-)

duende írta...

Köszi Limara! :)

duende írta...

Valószinűleg, Whise Lady. Én is hasonlókat konstatáltam - egyszer február végén vettem valamiért pár darabot. Még sok évvel ezelőtt. Na azóta se, soha.
És nincs is paradicsom-íze.

duende írta...

Szivesen Vegavarázs! :)

trinity írta...

Jöhet-a halacska is sok padlizsánnal!!!!
Nagyon ínycsiklandozó!!!!!

duende írta...

Finom is volt Trinity. :)