Pirított csirke vadászné módra


Az életet csak az ellentét lobbantja lángra.

                                                                                                              (Carl Gustav Jung) 




Ez egy kedvenc Planétás-receptem és ha jól tudom, valójában egy olasz recept. Már sokszor készítettem, de ilyenkor a legigazibb, mert van erdei gomba és nagyon ízletes kerti paradicsom is.
Nagyon finom étel. Viszont fotózhatatlan... :))

Hozzávalók:

1 csirke (vagy combok, szárnyak, máj kb. 1 kg),
1 nagy fej vöröshagyma,
1 gerezd fokhagyma,
20 dkg paradicsom (vagy egy olasz hámozott paradicsom konzerv),
20 dkg gomba,
1 csokor petrezselyemzöld,
1 csokor friss tárkony (vagy szárított),
1 dl száraz fehérbor,
frissen őrölt bors,
só,
liszt,
olaj vagy zsír.


Én most nem egész csirkét vettem, hanem felsőcombokat, szárnyakat és májat. Megtisztítottam a darabokat, aztán sóztam, borsoztam, lisztbe forgattam és 5 evőkanál olajon fedő alatt kislángon szép pirosra és teljesen megsütöttem. Míg sültek, addig előkészítettem a többi hozzávalót. A paradicsomokat forróvízbe dobtam és lehéjaztam. Az erdei gombát megtisztítottam és aprítottam. Én most vargányát és fekete tölcsérgombát használtam. A fekete tölcsérgomba a legfinomabb fűszergomba. Jó frissen is, de szárítva is.
A vöröshagymát és a lehéjazott paradicsomokat apró kockákra vágtam, a zöldfűszereket is aprítottam.
Mikor a csirke készen volt, kivettem őket a serpenyőből. A májakat csak most sütöttem át, épp csak 2-3 percig egy-egy oldalukon. Aztán a májdarabokat is eltávolítottam a serpenyőből. A visszamaradt zsiradékon megpirítottam a vöröshagymát és a vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd a gombadarabokat is hozzátéve zsírjára pirítottam. Ezután tettem hozzá a kockázott paradicsomot, a zöldfűszereket és a fehérbort. Összeforraltam, aztán a csirkedarabokat visszatettem a finom raguba és fedő alatt még 5 percig főztem.
Ha túl kevés lenne a leve, vizet önthetünk hozzá még mielőtt beletesszük a húsdarabokat.
Párolt rizzsel írja a Planétás, de nem szeressük. Úgyhogy natúr nudlit készítettem köretnek. A friss fehérkenyér is igazán passzol a csirkéhez, vagy a polenta (puliszka) is szenzációs hozzá - s egy pohár az ételbe került borból illően lekíséri a falatot.

Tipp: ha nagyobb adagot készítünk, nem lesz elég nagy serpenyőnk hozzá. Ilyenkor süssük sütőben, tepsiben a csirkedarabokat. A többi megegyezik.
Tipp2: szoktam hús nélkül is készíteni, csak a gombás ragut, isteni úgy is! :)

Megjegyzések

sedith üzenete…
Hmm, de jól néz ki! Sejtettem, hogy gombával van, ha jól tudom, a vadász/né mód gombát takar! Elmentettem magamnak a receptet, legközelebb, így fogom készíteni a már "unalmas" csirkét. Annál is inkább, hoyg amiben gomba van, az a Férjemnek csakis finom lehet!;):P:)
trinity üzenete…
A sima rizst én sem szeretem köretként. De ezt a csirkeragut, ezt most azonnal megenném!!!!Nagyon finom-a májból is kérek szépen!!!
Wise Lady üzenete…
Ez nagyon tetszik. Még nem hallottam róla. Csoda finom lehet. El is teszem, ha jó gombához jutok, megcsinálom.
duende üzenete…
Edit, nem bánod meg. Isteni. :)
duende üzenete…
Mindenből teszek a tányéradra Trinity! :)
duende üzenete…
Whise Lady, igazi finom nyárvégi húsétel. Ízeleni fog szerintem - hasonló az ízlésünk, ahogy észrevettem eddig. :)