Búcsúzóul...
Most nem leszek egy darabig.
Majd jövök. Hogy mikor? Nem tudom.
Lehet hogy már holnaputánután, lehet hogy sohanapján.
Vaya con Dios!
Ha édességre vágyom de nincs időm vacakolni vele, akkor a muffin mindig jöhet.
Még a nyaralás alatt vettem kandírozott sárgadinnyét. Isteni finom.
A mai sütemény tartalmaz tehát ebből a finomságból nem is keveset.
Egy nagy tálba tettem a következőket: 2 bögre liszt, 1,5 bögre tej,
15 dkg olvasztott vaj, 2 tojás, 1 nagy csipet só, 10 csapott evőkanál porcukor, 1 csapott evőkanál vaníliás cukor, 1 sütőpor, 1 evőkanál rum. Ezeket robotgéppel jó habosra kikevertem. Aztán hozzákevertem a durvára darált lehéjazott mandulát, a darabokra vágott kandírozott sárgadinnyét, gondolomformán aszalt vörösáfonyát és a tábla szintén apróbb darabokra vágott fehércsokit.
A muffinpapírokat kenőtollal kivajaztam - hagytam egy keveset az olvasztott vajból a művelethez.
A formákat 3/4-ig megtöltöttem, majd 3/4-es lángon 15-20 percig sütöttem.
Ez a mennyiség kb. 24-28 muffinhoz elegendő.
Ha van türelmünk, saját magunk is kandírozhatunk bármilyen gyümölcsöt.
Találtam egy jó leírást róla:
"Megfelelő előkészítés után a legkülönfélébb gyümölcsöket (sőt, egyes zöldségféléket is) lehet cukorban tartósítani, azaz kandírozni. A mosást és szárítást követően a nagyobbakat (mint az ananász, alma, barack, citrusfélék) meghámozzuk és felkockázzuk, a kisebbeket (mint a cseresznye, meggy, szőlő) megszurkáljuk, majd egy nagyobb hőálló szűrőbe tesszük. A szűrőt pedig egy tágas fémtálba állítjuk.
Közben szirupot készítünk (1 liter vízhez 1 kg cukrot számítva). Ezt addig fűzzük (kb. 105 °C-on), amíg szálat nem húz. (Belemártunk egy kanalat, s amikor kiemeljük, akkor láthatjuk a „szálhúzást“.) Amikor a szirup kész, ráöntjük a gyümölcsre, úgy, hogy azt teljesen befedje, majd letakarjuk, s 24 órát állni hagyjuk.
Másnap a szűrőt kiemeljük, lecsorgatjuk, a szirupot újra felfőzzük, míg szálat nem húz, s megint ráöntjük a gyümölcsre. S jön a 24 órás pihentetés... Ezt a folyamatot összesen ötször ismételjük meg, úgy, hogy az utolsónál a szirupot 108 °C- ra hevítjük. Az utolsó egynapos állás után a kiszedett gyümölcsöt rácson elterítve - vigyázva, hogy egymáshoz ne érjenek - megszárítjuk. (A kész kandírozott gyümölcs akár lezárt befőttesüvegekben is eltartható.)
Ezt a leírást Benkö Gábornak köszönhetjük."
(Forrás: http://www.konyhamester.hu/)
29 megjegyzés:
Jujj, Duende, ne ijesztegess...Ez a sohanapján nem tetszik-és ezzel nem leszek egyedül!!!
A muffin szuper, de most nem tud megvigasztalni:(
Hé-hé! Most tényleg elmész egy picit, vagy ez is csak egy gondolat?
Én kifejezetten csak a csokis, sok kakaós muffint eszem meg, de ezt bepuszilnám... Igen jó lehet, sárgadinnye minden mennyiségben jöhet.
Naná, hogy nem tetszik ez a sohanapján! És én is kérdezném, hogy valós elmenésről van-e szó? Mert ha nem, akkor tessék csak gyorsan visszarázódni, kimászni a hullámvölgyből vagy nevezzük bárhogy is.
Legalábbis számomra ez a gasztroblogosdi már nem ugyanaz lenne nélküled. És gondolom, sokan másoknak sem.
Muffin - jöhet bármikor, bármilyen. Kandírozott gyümölcs - talán egyszer kipróbálom, első olvasatra kicsit macerásnak tűnik.
Vigyázz magadra és ... gyere gyorsan vissza. Puszillak
Nekem is egyből feltünt, remélem ez csak egy jól hangzó szólam, ami kicsúszott belőled. A lakásfelújítás után vissszavárunk!
Trinity, nem ijesztegetlek. :)
Nyugi, sosem volt igazán gasztro a blogom. Nem is azért írtam.
Szeptembertől már csak néha-néha jelentkezem - csak ha valami extrát főzök-sütök, vagy olyat, ami még nincs meg a blogon.
Nélkülem is meglesztek. :))
Raindrop, tényleg nem leszek. Fetés lesz hétfőtől nálunk.
És utána majd már csak ritkán...
Finom. :)
Edith, festik a lakást, csiszolják a parkettát, stb. Legalább 2-3 hét lesz, mire úgy-ahogy visszarendeződünk. És utána is ritkábban jelentkezem majd.
Ahogy Trinitynek is írtam: nem is gasztroblognak szántam, nem amiatt írtam a blogot. :)
Köszönöm Lúdanyó, először éljem túl a felfordulást, meg az utána következő nagytakarítást... :))
Duende! ezt nem teheted velünk! OK, festés, meg takarítás, de utána kérlek ne fossz meg minket a társaságodtól! Nagyon hiányoznál!
A muffin szuper! A kandírozott s.dinnye nagy ötlet! :)
Köszönöm Mian, nagyon aranyos vagy. De ritkábban fogok jelentkezni, mit eddig.
Remélem, ezt csak a festéssel és nagytakarítással járó depresszió mondatja Veled! :) Visszavárunk, ha ritkábban is jelentkezel, de ne tűnj el! Rendben?!
Na majd, ha túlleszel a nagy felforduláson, akkor gondold át mégegyszer! Nem csodálom, hogy most borúlátó vagy, én is az lennék, ha minden a feje tetején állna.
Várunk!
Azt hiszem, megértelek. Vagyis én csak néhány hónapja blogolok, de már néha érzem, hogy fojtogat az, ami szokássá válik. Te túlságosan áramló vagy már, úgy érzem, mintha csak másfele repülnél most szívesen. Persze lehet, hogy tévedek:)
Egyetértek Sofiával! Azt hiszem néha tényleg kell egy kis szünet, mert az embernek terhessé válik a monotonság. Ahogy Macikonyha, vagy Mennyei Manna is abbahagyták.
Hiányzol majd, de szerencsére nem örökre kell nélkülöznünk! :)
Kitartást a felforduláshoz!
Nem vagyok depis, Palócprovance. :))
Élvezem a dolgot.
Már nagyon vártam. Persze sok munka is van és lesz még, de nem baj. Szép lesz a lakás és tiszta. :)
Nem, nem csak az mondatja. Most magamra szeretnék több időt szánni. Sokat tettem az elmúlt évben, hiányzik az idő, amikor "nem csinálok semmit".
Whise Lady, ahogy Palócprovance-nak is írtam: nem vagyok borús. Inkább derűs. :)
Mindennek vége van egyszer. :)
Abszolút jól látod, Sofia! :)
Így igaz.
Köszönöm Raidrop!
Így van - sok volt ez az egy év. Sokat főztem, sokat dolgoztam a bloggal. Most elég volt. Van fönn 440 recept körülbelül. Lehet belőle válogatni. :)
Szerintem úgyis jössz majd, ha ritkábban is, de nem hagysz itt bennünket:)) Most én is ritkábbsn tudok jönni; az elején furi volt, most már normális:))) Úgysem tud az ember minden nap évekig újdonságot készteni, időnként mazsolázni kell a saját és mások receptjeiből, egyébként minek csináljuk az egészet, nem igaz?!
Ho-hó! Nagyon klassz a muffin, de ne hagyj magunkra minket!!!
Én is ritkább vagyok már egy jó hónapja - kevesebb a mondanivalóm, nem is esze-főzök különlegesebb dolgokat.
Nekem is gyakran szűk a gasztrokeret, s az igaz: örülök, ha a munka végre elvon egy kicsit innen. Meg kell a töltekezés, az élménygyűjtés is ahhoz, hogy az embernek legyen mit írni egy bejegyzésbe. De azért írok időnként. Játszom a gondolattal, hogy még inkább kitágítsam a blog tartalmát, kereteit, csak attól is félek, hogy akkor meg egyfajta "csalamádé" lesz. Egyelőre most úgy gondolom, heti 1-(2) bejegyzés nekem bőven elég. De azért jó benézni, s Tehozzád is!
Remélem, azért időről-időre írsz majd.
Én is megértelek, bár még nem rég blogolok, de azért már néha érzem a terhét is. Mindenesetre én is várom a jelentkezésed, ha néha jössz akkor is.
fura így az állandó jelenléted nélkül, de én is megértelek. majd azért jelentkezz néha! :)
Szia!!!Csatlakozom az előttem szólókhoz.Kell a változás,és a kikapcsolódás,a megújulás/festés takaritás.../de azért ne hagyd abba teljesen,mert nagyon jó amit csinálsz.Hiányoznál.!!!
Kaptam egy dijat,amit szeretnék megosztani veled is,ha elfogadod.Köszi.üdv.
Igy igaz, Kata! :)
Észrevettem, igen Napmátka. Te is ritkábban jelentkezel.
nem lehet mindennap. Egy évet akartam körbefőzni, az meg is valósult.
Most már majd csak ritkán jövök.
Kiskukta köszönöm. :)
majd néha, Reni... :)
Anyucika, köszönöm a dijat is, a szavaidat is! Néha-néha leszek majd, szerintem. :)
Hát... azért kicsit uncsi így nélküled. :(
Megjegyzés küldése