Rigójancsi torta


Nézem a madarak
röptét
a szabadság

szárnycsapásait
Valami ősi vágy
kerít hatalmába
szomjas lélekkel

felemelkedik
a gondolat
s repül repül
az EMBER

az értelem egén


(Rostás- Farkas Tímea: Szabadság)






Whise Lady-nél nézegettem a Rigójancsi receptjét - de ember tervez... sütésben nyakorlatlan háziasszony meg végez. Nála gyönyörű ez a híres süti, ami az én tortámról már nem igazán mondható el... Viszont. Nagyon-nagyon csokoládés, mégis könnyű és egyszerű. Nekem nagyon ízlett, és másnak is - és ez a lényeg.
A kisebb méretű kapcsos tortaformában készült, 12 szeletes lett.

Hozzávalók:
A tésztához:
4 tojás,
12 liszt,
12 dkg porcukor,
2 evőkanál olaj,
1 csipet só,
2 csapott evőkanál kakaópor,
1 mokkáskanál sütőpor.
A krémhez:
7,5-8 dl tejszín,
1 dl víz,
1 evőkanál zselatinpor (Horvát Rozi),
csipet só,
3 csapott evőkanál kakaópor,
20-25 dkg nádcukor (ízlés szerint),
2 evőkanál vaníliás cukor (vagy 2 zacskó bolti vanilincukor).
A mázhoz:
30 dkg étcsokoládé,
1 teáskanál olaj,
4 evőkanál víz.
Plussz:
10 evőkanálnyi sárgabarack lekvár,
2 evőkanál rum.


A tortaformát kiolajoztam, liszteztem. A tojásokat egészben a porcukorral jó krémesre, habosra vertem robotgéppel, kb. 5 percig. Ekkor hozzáadtam a kakaóporral, csipet sóval, sütőporral elkevert lisztet is, majd az olajat és kissebb fokozaton a tojáshabhoz kevertem. Előmelegített sütőben (kb. 5-6 fokozaton) 25 perc alatt megsütöttem. Én tűpróbával ellenőriztem, hogy megsült-e.
Mikor kicsit hűlt, levettem az oldalát, és a tésztát két lapba vágtam egy jó éles késsel. A teteje kicsit felpúposodott, ezért ezt a lapot hagytam meg aljának, és a sima, eredetileg alját pedig tetejének. Mindkét lapot megkentem rummal elkevert sárgabarack lekvárral. Jó bőségesen.
Aztán felmelegítettem egy kislábosban a csokit vízzel és olajjal. Rácsorgattam arra a lapra, amit tetejének szántam. Majd hűtőbe tettem, hogy hamarabb dermedjen a máz.
Míg hűlt a csokis lap, hideg vízben elkevertem a zselatint, majd tűzre tettem melegedni. Belekevertem a kakaóport, a vaníliás cukrot és a cukrot is, a csipet sót is. Forrásig hevítettem, majd elzártam a lángot. Ekkor vertem csak fel a tejszínt - csak 6 dl-t, mert 2 decit hidegen a zselatinos-cukros-kakaós masszához öntöttem. Majd ezt a masszát kevertem bele robotgéppel kis fokozaton a jó keményre vert tejszínhabba.
A tortaformát újra összeállítottam, beletettem az alsó lapot, a baracklekváros rész volt természetesen fölfelé. Ráöntöttem a krémet és hűtőbe tettem dermedni.
A csokis lapot viszont kivettem, és egyforma cikkekre vágtam. A csokit kenállal kicsit megkócosítottam rajta. Mikor a krém megszilárdult (elég gyorsan, kb. 30 perc), a csokis lapokat a tetejére tettem. Levettem az oldalát, és a maradék még kissé folyós olvasztott csokoládéval megkentem.



A torta pihent egy éjszakát a hűtőben.


Megjegyzések

Padparadsa üzenete…
Duende, ez a süti Nálad is gyönyörű! :) Mit nem adnék egy szeletért a kávém mellé...
duende üzenete…
Köszi szépen! Whise Ladyé a tökély.
Van még egy szelet, nyisd az ablakot! Küldöm! :))
Gyöngyi üzenete…
Kérek egy szeletet!
Padparadsa üzenete…
Na tessék! Süthetsz egy újat, hogy jusson mindenkinek! ;)
Ildinyó üzenete…
Nagyon szép a Tiéd is, és roppant csábítóóóó!!!!! Én nem mertem még nekiállni a Rigó Jancsinak, pedig nagyon szeretem!
Névtelen üzenete…
ahogyan Jamie mondaná olyan rusztikus
nyamm nyamm
Zsuzsa:)
Kata üzenete…
Ez nagyon ott van!!!! Kár, hogy már elfogott...
Nekem márciusban van betervezve, a férjem szülinapjára szoktam sütni.
Kata üzenete…
elfogott=elfogyott
Csibe üzenete…
Nagyon szép a tortád!...na és azok a szeletek!!!
napmátka üzenete…
Szia!
Abszolút kedvenc a rigójancsi, friss tejszínnel pláne. Nyitom az ablakot!:)
Latsia üzenete…
Sztem ez tökéletes, és lerí róla, hogy mennyire finom!
Én az ilyentortákat szeretem, olyan házi torta, nincs is ennél jobb!:-)
Itt gyönyörködöm a monitor előtt, az ablakot inkább nem nyitom, mínusz 15 van:-))
Andi/cuki üzenete…
Nagyon szép,gratulálok!:-))
duende üzenete…
Köszönöm szépen Lányok! Tényleg sütnöm kell még egyet, úgy látom... :))
egycsipet üzenete…
Szerintem nagyon szép lett! Lennék most kismadár az ablakotok alatt, talán jutna 1-2 morzsa. :D
Névtelen üzenete…
Dear Lisa,

For long time I use this free software: [url=http://www.freeflvtomp3converter.com]FLV to MP3 free converter[/url].

FLV to MP3 free converter is a free YouTube, MegaVideo, Break and similar video sites to MP3 Converter and allows you to convert a video to MP3 file.

This software is fast, free, and requires no signup. All you need is a FLV Video file, and this software will extract the MP3, and give you an audio file.

So you are able to listen to your favorite YouTube tracks on every MP3 player.

You can download it for free at [url=http://www.freeflvtomp3converter.com]www.freeflvtomp3converter.com[/url].

This may be useful to you.
Raindrop üzenete…
Légyszíves süssél egy újat, mert már elfogyott, és én lemaradtam!
Nekem viszont minimum 3 szelet kellene, így ha kész van, kérlek szólj!
Tökéletes, gyönyörű, és imádom ha egy tortán ilyen "kócosan" van kenve a krém! :)
duende üzenete…
Raindrop, Egycsipet: kénytelen leszek! :))
Wise Lady üzenete…
Jaj Duende, nagyon szép lett!
Ez a csokimáz feldobja. Ha tortának készítem, én is így fogom csinálni, annyira tetszik. Komoly, nem udvariasságból mondom.
duende üzenete…
Hú, köszi szépen! A Tiéd olyan szép, olyan tökéletes!

Legközelebb ha csinálok, a tetején csak a csokit "irdalom be", szebb lett volna, ha egyben hagyom magát a lapot. Első kísérlet volt és mindenkinek nagyon ízlett! Nekem is! :)

Még egyszer köszönöm a receptet és a dícséretet is!