2010. június 30., szerda

Kardamomos-mézes semifreddo



„Ha eltévedsz a rengetegben,

állj meg mozdulatlan:
a fák sohasem tévednek el.”


(indián tanítás)




Sajnos csak egy régi, kis mélyhűtős hűtőszekrényem van, amiben max. mínusz 6 fok van. Ezért nem is nagyon kísérleteztem a fagyikkal, de múltkorában kapcsolgattam a TV-t, és a paprikán Nigella ment, az első sorozata. Abban készítette ezt a mézes semifreddo-t. Azt hiszem, megtaláltam az ideális fagyifélét ezzel, mert rendkívül habos, könnyű. Nem kell átkevergetni, nem kell fagyigép sem hozzá. És az én kis hűtőmben is tökéletes. Minden hűtőben tökéletes.

Hozzávalók:
1 egész tojás,
4 tojás sárgája,
10 dkg folyékony virágméz,
3 dl tejszín.

Ez az alap, ezt készítette Nigella a műsorban. Én levettem a mennyiségből, kettőnknek soknak tűnt, plussz kicsit fűszereztem.

Az én mennyiségeim:
1 egész tojás,
2 tojás sárgája,
2 dl tejszín,
8 dkg méz,
4 zöld kardamommag.
A tetejére tálaláskor:
plussz kevés méz,
só,
mandula,
szőlőmagolaj.
És ami lemaradt a képről:
sárgabelű hámozott őszibarackgerezdek,
tejszínhab.

Föltettem egy nagyobb lábost félig vízzel forrni. A kardamommagokat megtörtem és a kis fekete magokat mozsárban porrá őröltem. A tojást, a sárgákat a kardamommaggal és a mézzel felvertem fehéredésig kézi habverővel egy akkora kisebb lábosban, ami illeszkedett a vízzel teli nagyra. Mikor már jó habos volt, föltettem a forrásban lévő víz fölé és ott is vertem addig, míg a tojáshab besűrűsödött. Figyeljünk rá, nehogy sokáig keverjük, mert akkor rántotta lesz belőle. És ne érjen az alja az edényünknek a forróvízbe, csak fölötte legyen, csak a gőz érje.
Mikor készen volt, hagytam kihűlni langyosig. Közben felvertem a tejszínt is jó kemény habbá. Összekevertem a kettőt finoman. Egy hosszúkás formába folpackot tettem, ebbe öntöttem a masszát. A tetejére is folpack került.
Egyébként bármilyen formába tehetjük, vagy műanyag dobozkába is, aminek van teteje.
Tálalásnál vagy szeleteket vágunk belőle, vagy fagyiskanállal szedjük ki.



Tálalás: mandulát forróvízbe dobtam fél percre, majd szűrőben hidegvízzel leöblítettem. Így könnyen lejön a héja. A lehéjazott mandulát egy fél mokkáskanálnyi szőlőmagolajon megpirítottam. Sóztam is kissé, majd robotgépben durvára daráltam. Ezt a sós, pirított mandulát szórtam a tetejére és kevés mézzel megcsorgattam. Őszibarackot hámoztam és vékony gerezdekre vágva a fagyi mellé tettem, s mindezt tejszínhabbal megkoronáztam.
Reggel a fotózáskor annyira siettem, hogy elfelejtettem a tejszínhabot is, a barackot is. Pedig nagyon jó hozzá! A kardamom pedig egészen megbolondította.
Finom! :)

9 megjegyzés:

pitypang írta...

Olyan bűnbevivős édesség:)

Niki írta...

Hurrá:)))))Itt a recept:)))))Én is láttam akkor és egyből megtetszett.Csak sehol nem találtam a receptet az elkészítéséhez.Köszönöm:)))Most már én is elkészítem;oDDD

Kata írta...

Na akkor MOST indulok hozzád! tegyél félre egy kicsit légyszíves, hogy jusson nekem belőle, jó?:)

duende írta...

Andi, olyan! Nagyon. :)


Niki, szívesen, nem bánod meg, tényleg nagyon jó!


Rendben Kata! Még van belőle! :)

Névtelen írta...

Hmmmmm nagyszerű.... mindenképp ki fogom próbálni!

Ildinyó írta...

Ez nagyon jól hangzik! Nagyon szeretem a mézet! :)
Nagyon jó nálad is az új forma és a fejléc is nagyon-nagyon tetszik! :))

lencsike írta...

Nekem is egyből bekattant, amikor láttam, visszateker, leír, de még nem készült el, mily szerencse, mert ezek után biztosan kerül bele kardamom. Ismét köszi!

duende írta...

Pocak Panna, szerintem nem bánod meg! :)


Köszi szépen Ildinyó! :)


Lencsike, nagyon szívesen! :)

Csibe írta...

Hozhatom én is a kis tálkámat? :)