2010. szeptember 27., hétfő

Ketchup házilag



Bizony, boldogan élünk mi, kiknek nincs semmi birtokunk.

Az öröm a táplálékunk, mint a tündöklő isteneké.

(Buddha)



Úgy jártam, hogy elfogyott a ketchup, és kellett volna. Bundás kenyérhez. Ahogy egyik sógorom mondani szokta volt: nem kő beleesni a kétségbe. Nem is estem. A spájzomban mindig van sűrített paradicsom, paradicsom püré és lé is. Ezek nyugodtan megvehetők, mert csak paradicsomot és sót tartalmaznak. A ketchupot püréből készítettem, mert annak tökéletes gyárilag is az állaga. De készíthető sűrítményből is, csak vízzel kell higítani. Persze, akinek van vagy volt kerti paradicsomja, az a legszerencsésebb. A paradicsomot le kell héjazni, paszírozón áttörni és sűrűre befőzni a fűszerekkel, ha saját gyümölcsből készül.

Hozzávalók egy kis adaghoz:

0,5 liter paradicsompüré,
1 közepes fej vöröshagyma,
1 nagyobb gerezd fokhagyma,
só,
4-6 szem egészbors,
1 babérlevél,
4 szem szegfűbors,
1 mokkáskanál koriandermag,
4-5 szem édesköménymag (vagy fél csillagánizs),
5 szegfűszeg,
1 darabka fahéj,
1 pici chilipaprika,
3 evőkanál olívaolaj,
3 teáskanál kristálycukor,
2 teáskanál vörösborecet.

Az apróra kockázott vöröshagymát és a vékony szeletekre vágott fokhagymát sóval olívaolajon üvegedésig pároltam a kissé összetört fűszerekkel együtt. Aztán hozzáadtam a paradicsompürét, és főztem kb. 20 percig. Fedő alatt, mert nagyon pöfög. Aztán botmixerrel simára alakítottam és hogy még simább legyen, szitán is átdolgoztam. Így a sűrűje kimaradt és szép sima lett az állaga. Aki nem akar szitázni, az egy kis gézdarabba kösse össze a fűszereket és úgy tegye a paradicsomlébe. Aki nem kedveli a csípőset, az a chilit hagyja ki belőle. Ami a legfontosabb: a végén kóstoljuk és ha még kell bele só vagy borecet vagy cukor, pótoljuk.
Gyorsan készen van és messze finomabb, minta bolti. Ha tartósítani akarjuk, akkor mikróban sterilizált üvegekbe töltsük forrón, a tetejére tegyünk folpackot és arra egy késhegynyi szalicilt, majd tegyük szárazdunsztba. Vagy a főzés végén kevés nátrium-benzoátot keverjünk bele és aztán szárazdunsztban hagyjuk kihűlni. A nártium-benzoát forró anyagokban oldódik és használható, a szalicilt viszont nem szabad főzni! De lehet készíteni mindig frissen is, nem tart sokáig, tényleg fél óra alatt elkészül. Hűtőben eláll egy hétig. Lehet ezt az alapot egyébként még fűszerezni. Kakukkfűvel, vagy rozmaringgal, vagy zsályával, vagy bazsalikommal.
Tésztára is alkalmas alapszósznak, vagy pizzára is alapnak. Csak ha tésztára vagy pizzára használjuk, kis rozmaringgal, bazsalikommal, vagy zsályával még fűszerezzük.

9 megjegyzés:

chriesi írta...

Remekül néz ki!

Wise Lady írta...

És tényleg, itt a kecsap!:D
A fiam mindent ezzel eszik, de ritkán készítek, így marad a bolti. Nagyon tetszik a fűszerezés, lehet kipróbálom én is. Valami hasonlót én pizzaszósznak szoktam csinálni.
Szuper a fotód is (mint mindig)!

Felhőlány írta...

Nem vagyok nagy ketchup rajongó, de amikor ilyen szép fotóval van "eladva"... bizony megkóstolnám! :))

Csibe írta...

Milyen szép, krémes!
Köszi a receptet, mentettem, egy ideje már úgyis izgatja a fantáziámat a házi változat.

duende írta...

Chriesi: köszi szépen! :)


Whise Lady: :)) Legközelebb egy pici darab csillagánizst is teszek bele. Érdemes kísérletezni, és előbb utóbb kialakul a tökéletes ketchup. Köszi szépen! :)


Felhőlány: köszi szépen! Egyébként finom is, sokkal finomabb, mint bármelyik bolti.

Csibe: érdemes szitán áttörni. Kicsit volt csak rusztikus a botmixerezés után, de én most a tökéletesen krémes ketchupot akartam előállítani! :) Szívesen! :)

Thrini írta...

Bocsánat a sorrendért!:)
Tetszik a sógorod mondása!
Csodás a fotó és a szósz!
A macsekos kép pedig szenzációs.. Mivel nem tolongtak a vevők, még egy kicsit szumbókolt. :)

duende írta...

Thrini, van folytatása is, az egész így szól: nem kő beleesni a kétségbe, mer' úgy még sose volt hogy valahogy ne lett volna. :)

Igen, nagyon Garfieldosan adta elő macsek koma... :)

Ildinyó írta...

Nagyon tetszik!!! Egyszer neki kellene állnom nekem is, mert fiacskám biztos imádná a ketcupot(na meg mindent, amibe mártogatni lehet :D), ha kapna boltit, de azt eddig még nem igazán kapott. Úgyhogy muszáj lesz kipróbálnom!!! :)

duende írta...

Ildinyó, csak bátran! Tényleg gyorsan megvan és nagyon finom, biztosan szeretné a Picid! :)