2010. december 29., szerda

Krumplis tészta

 .

Felesleges vagyok, de pótolhatatlan.

                                                                                                          (Anna Noilles)


Rendezgettem a blogot és láttam, valakik keresték a krumplis tészta receptjét. Hiába, a blog egy interaktív műfaj... :) Nos, nagyon egyszerű - legalábbis én egyszerűsítettem Horváth Ilonához képest. Ha majd lesz fotó, pótolom.

Hozzávalók 4 főre:
1 csomag (1/2 kg) kockatészta. Én a fodrosat nem szeretem, a sima kockatészta a jó hozzá amit egyedül a Gyermelyi gyárt. Vagy a csuszatészta összetördelve kisebb darabokra. A fodros nagykocka elég illúzióromboló egy valami szerintem, semmire sem való - nem is értem, miért gyártják...,
80 dkg burgonya,
1 közepes fej vöröshagyma,
só,
1 púposabb teáskanál pirospaprika,
6-8 evőkanál olaj.

A krumplis tészta akkor jó ha nem száraz, kell alá az olajmennyiség - ne ijedjünk meg a mennyiségtől.
Teszek föl egy nagy fazék vizet 2 teáskanál sóval forrni. A hagymát nagyon apróra kockázom és kevés sóval üvegesre dinsztelem az olajban. A burgonyát megtisztítom és jó apróra fölkockázom. Hozzáadom az olajhoz, teszek rá pirospaprikát, sózom még és kevés vízzel fedő alatt puhára párolom. Közben ha felforrt a víz, a tésztát beleteszem és megfőzöm. Ne főzzük túl, de ne is legyen olaszosan al dente. Szóval főjön meg rendesen, de ne főzzük puhára. Mikor kész, leszűröm és hideg vízzel leöblítem a csap alatt, hogy tényleg ne főjön tovább.
A krumpli alatt ha nagyon elfőné a levét, párolás közben egyszer pótolom a vizet. Akkor jó, ha mikor készen van - vagyis puha a burgonya, még bőven van szaftja is. Ekkor bele szoktam törni kissé a krumplit a szaftba. Nem teljesen töröm össze, csak úgy rusztikusan. Ebbe a sűrű, szaftos tört krumpliba teszem a tésztát és jól összekeverem.

 

Csemegeuborkával, káposztasalátával, céklasalátával vagy savanyú káposztával isteni.
Nyáron kovászossal vagy fejes salátával vagy ubisalátával abbahagyhatatlan. Azt hiszem azért is maradt el eddig a krumplis tészta, mert általában krumplis nokedlit szoktam készíteni inkább.
És köszönöm a tippet - úgysem tudtam mit főzzek ma! :)

10 megjegyzés:

Padparadsa írta...

De édes vagy! Én kerestem rá, kíváncsi voltam, Te hogyan csinálod! :))
Én nem töröm össze, és a végén jó alaposan megpirítom.

Anikó írta...

Hát jó egy étel az biztos.
Én hajában főzöm a burgit és a hagymát dinsztelés, pirospaprikázás után pici vízzel puhára főzöm,utána adom hozzá a kockára vágott krumplit, én is megtöröm kissé rusztikusan és jól lepirítom.Van hogy szélesmetélttel csinálom, van hogy kockatésztával, gyermelyivel.

Éva írta...

Mitől illúzióromboló a fodros nagykocka?:O

duende írta...

Padparadsa: :)) Nem tidtam hogy Te vagy... :)


Anikó: eleinte én is úgy csináltam, aztán rájöttem hogy ízben semmi különbség, csak így sokkal de sokkal egyszerűbb. :)


Fakanál: azt meg nem mondom neked, de valahogy számomra olyan mű-tészta. Olyan nem-igazi... És az íze is egész más, mint a sima kockatésztáé. Valahogy... nem tudom. Egyszerűen nem jó. Műtészta.

Wise Lady írta...

Én is pont így főzöm, viszont nincs semmi előítéletem a fodros nagykockával.

duende írta...

Wise Lady: hát... nem előítélet. Egyszerűen nem szeretem. Túl vékony és valahogy... Nem tudom, de nem szeretem. Nagyon nem. Ízlések és pofonok, tudod.

Amúgy sem vagyok egy bótitészta rajongó. Az olaszos tésztákat sem szeretem. Egyszer-egyszer elmegy, de ha mindennap tésztát kéne ennem, ráadásul pl. olasz tésztákat, bajban lennék. A magyar konyha tésztaételeit szeretem, de ezekben is válogatós vagyok. Úgy értem, a jó házitésztánál van a határ, csak sietség esetén készítek boltisat.

trinity írta...

Na, én ugyanígy főzöm és nagyon szeretem! De most kiállok a fodros védelmében:D Szerintem ugyanolyan az íze:))) De mindegy...Cserébe bevállalom, hogy az összes olaszos cuccot megeszem helyetted és ígérem, majdan nem azzal foglak vendégül látni:) Oké?

duende írta...

Trinity: :)) Oké! :) Egyébként jó az olasz konyha csak számomra kicsit egysíkú. De vannak jó ételeik. Nem a kedvenc konyhám... De van amit szeretek és honosítottam én is.

Gabi írta...

Kedves Duende!

A Te leírásod alapján készítettem krumplis tésztát (fodros) nagykockából és nagy öröm számomra, hogy életemben először elképesztő jól SIKERÜLT! Sokszor készítettem már, de mindig túl száraz lett, hiányzott a tészta és a krumpli egysége, sosem ízlett nekem sem (pedig jól főzök, de ezt valahogy sosem sikerült eltalálnom). A receptedet szó szerint követve, rá kellett jönnöm, hogy a kevés olaj volt mindig a gond, valóban nem szabad sajnálni, gyönyörűen beszívódik és nem lesz túlságosan olajos a végeredmény. Nagyon finom volt, a párom a "tökéletes" és "profi" jelzőkkel illette, nekem ennyi elég is :)
Köszönöm! A receptet kinyomtattam, ennek alapján fogom máskor is elkészíteni a krumplis tésztát. További szép estét kívánok!
Gabi

Ui.: tetszik a blog, már hónapok óta rendszeresen benézek, akárcsak Palócprovence-éba, de ide most írok először.

duende írta...

Kedves Gabi!

Ilyenkor mindig repes a szívem. Nagyon örülök a sikerednek! :) Mindig öröm számomra, ha egy receptet úgy tudok leközölni, hogy az más számára is tökéletes eredményt hozhasson.
Nagyon örülök, és kívánok még sok örömteli percet a konyhában! Válogass a repertoáromból, remélem, más ételeimmel is hasonló sikerélmények járnak majd együtt! :)

És köszönöm szépen!