A tél egyik finomsága, a káposzta salátaMaya


Az élet nem lehet illúzió.
Papucsomban
ott a lábam nyoma.A káposzta saláta szerintem az egyik legfinomabb és legegészségesebb saláta. Főleg így télen. Mindenki ismeri, úgyhogy nagy szakmai titkokat különösebben most nem fogok elárulni. De általában az egyszerűség együtt is jár a nagyszerűséggel...
Én most egy nagy fej káposztának csak a negyedét szeltem le és készítettem el. De érdemes többet is csinálni belőle, mert üvegbe téve a hűtőszekrényben két-három hétig is eláll. Ha tiszta evőeszközzel nyúlunk bele minden alkalommal, persze csak akkor.

Hozzávalók:
1 közepes fej káposzta,
1/2 diónyi vöröshagyma,
1 teáskanál köménymag,
2-3 teáskanál só,
4-5-6 teáskanál kristálycukor,
2-3 evőkanál 10%-os ecet.

A káposztát szép vékonyra leszeljük és egy nagy tálba tesszük. Belevágunk egy fél diónyi vöröshagymát is nagyon apró kockákra vágva, és rászórjuk a köménymagot is. Sózzuk is, majd forrásban lévő vízzel leöntjük. Annyi víz kell amenyni ellepi. Így a káposzta kicsit lágyabb lesz. Mikor már langyos, én le szoktam önteni a léből mert túl sok az, amit először ráöntök. Ahhoz túl sok, hogy épp akkora edénybe tudjam tenni, ami befér a hűtőbe is.
Tehát öntök le róla némi levet, aztán ízesítem: cukorral, ecettel és általában még só is kell rá. A káposztasaláta akkor lesz finom, ha a lé elég ízes, ha nem vízízű.
Kihűlés után hűtőbe teszem még fogyasztás előtt pár órára. Jót tesz neki, ha áll egy kicsit - így igazán összeérik. Sokszor járok úgy, hogy az ecetet evés előtt pótolnom kell egy picinykét, mert a káposzta magába szívja.
Ez egy időigényesebb változat, érdemes előző nap elkészíteni.

Van egy másik variációm is, a hozzávalók ugyanazok, csak sokkal gyorsabb. A káposztát a leszelés után a hagymával együtt besózom és hagyom állni fél órát. Aztán jól kinyomkodom, így kerül bele a salátalébe. Ebben az esetben is jót tesz neki, ha fogyasztás előtt egy-két órán át van lehetősége összeérni. De így el lehet készíteni a főzés kezdetekor, és mire asztalra kerülnek a finomságok, a saláta is fogyasztható.
Egy finomra sikeredett káposztasaláta teljességet és kerekséget ad olyan egyszerű ételeknek is, mint a paprikás krumpli, a rakott krumpli... és még sorolhatnám. :-)

Megjegyzések

lucifer üzenete…
A kedvenc éttermemben a kedvenc pörköltömhöz kértem káposztasalátát. Kaptam egy adag savanyú káposztát. Nem volt rossz, de nem volt káposztasaláta. Nem vesztünk össze.
duende üzenete…
:-)
Azért valóban a káposztasaláta más. Pörkölthöz meg különösen finom. Mármint a saláta, nem a savanyú káposzta.
Én biztos visszaküldtem volna. Elég temperamentumos fehérnép vagyok...
:-))
(Persze nem balhéztam volna, meg ilyesmi, csak szóvá tettem volna.
Na jó... néha balhézok is, de csak égbekiálltó esetben. Egyszer egy dokinak mondtam meg a magamét. Jó hangosan. És úgy becsaptam az ajtaját, hogy leesett a félfa fölött a vakolat. Régi szép idők... )
Renata üzenete…
Hoztam Neked egy testhezálló kérdést:
http://lettudatoskonyha.blogspot.com/2009/01/lt-tudatos-konyha-olvas-2008.html

Igazán nem lesz nehéz dolgod, vagy éppen azért, mert a bőség zavarában, nem tudsz majd választani :)
duende üzenete…
Köszönöm Reni, igyekszem minnél előbb reagálni a kérdésre! :-)