2012. január 10., kedd

Camembert sütve

.


Vagyonnyilatkozat

  mindenemet szóvá tettem

                                                                           (Fodor Ákos)






Nem nagy újdonság, csak egy vacsoraötlet. Én is többször készítettem már, de mindig este, így ezért nem került még fel a blogra. Sült camembert. Laktató, finom, egyszerű. Bármivel fűszerezhető, kinek mi szimpatikus. Vágjuk át csillag alakban a sajt kérgét a tetején aztán kissé sózzuk, fűszerezzük bármilyen zöldfűszerrel, kevés bort, pezsgőt is önthetünk alá, locsoljuk meg olívaolajjal, dughatunk a résekbe fokhagymacikkeket, lilahagymát, pórét, csilikarikákat vagy pelyhet, tehetünk rá gyümölcsöt, kevés méz is mehet rá - aztán jó forró sütőben 15-20 percig sütjük, míg a sajt felpúposodik és belül folyóssá válik. (Nem fog kifolyni, csak felpúposodik.) Aztán csíkokra vágott, serpenyőben megpirított kenyércsíkokkal kitunkoljuk. Az ételhez használt borral, pezsgővel pedig leöblítjük. :)
Készíthetjük egyszerűbben is: csak megsütjük és adunk mellé lilahagyma-lekvárt vagy pl. kiwicsatnit (ugyanígy készíthető csak kiwiből) vagy málna-, kökény-, szeder- vagy áfonyalekvárt. A variációk száma végtelen.





























A camambert sajtot ki is szokták rántani és áfonyaszósszal adni. Mondanék egy különlegesebbet, de ugyanebben a kategóriában. Panírozd be a sajtszeleteket, de a végén ne zsemlemorzsába, hanem durvára tört natúr kukoricapehelybe. (Gyorsan kell sütni, különben a sajt kifolyik..) Így egy nagyon finom állag-kontraszt jön létre: a sajt megolvadt lágysága és a panír extrém ropogóssága között. Készíts mellé krumplipürét, de úgy, hogy harmada csicsóka legyen. Nagyon különleges lesz és nagyon illik a kukoricás camemberthez. Málnaszószt vagy ribizliszószt adj mellé. Isteni kombináció. Tesztelt. :)

6 megjegyzés:

Turák Kinga írta...

már ezt is szeretném egy ideje ki próbálni! Most már tényleg kell nyitnom egy doksit, amiben a várólistás kaják vannak! :)

Anikó írta...

Ez nagyon különleges így, ezt így sütve kipróbálom majd, mert a camambert sajtot szeletelve pl.vajaskenyéren nagyon szeretem, ellenben az a helyzet hogy rántva és áfonyaszósszal valamiért nem ízlik, egyszer próbáltam, azóta is ha rágondolok kiráz a hideg, ki tudja miért. A kukoricapelyhet már máshoz is /konkrétan húshoz/ ki akartam próbálni, de majd ezzel is ki fogom.
Az oroszkrém tortánál is a te ajánlásaidat/variációidat csináltam szó szerint és csodálatos lett karácsonykor, utólag is köszi:-)))))

duende írta...

Kinga: nekem is van egy olyan gyűjteményem. :))


Anikó: Nekem sem jött be a sima rántott változat áfonyaszósszal. Valahogy olyan seízű. De a csicsókás pürével, meg málnazselével és ropogós bundában egész más. Bár azt én sem mondhatnám, hogy ez lenne a hűűűde nagy kedvenc ételem. Valójában semmi extra, csak ez is néha sorra kerül. Ritkán járok a spárban, ott félárra le szokták árazni a szvatossági idő végén, akkor szoktam venni camambert, igazából én is jobban kedvelem ala natúran, vajas kenyérrel. De pl. most 4-et vettem, mert nagyon olcsó volt, így kettőt sütve ettünk.

Jaj, nagyon szívesen és én örülök, hogy elkészítetted azt a válozatot, amit én csak a fejemben sütöttem meg és hogy a gyakorlat igazolta az elméletet, hogy úgy lesz jó! :) Nagyon örülök hogy ízlett! :)

Petra írta...

Remek ötlet. A fotód meg elképesztően gyönyörű! :)

Tálaló írta...

Néhány órája,hogy vettem a Sparban két féláras President Camembertet.
És hazafelé azon gondolkodtam mit csinálok ennyi sajjtal.Még jó,hogy bekapcsoltam két nap után a netet.Bár most meg azon gondolkodom,hogyan is készítsem el:))

duende írta...

Köszönöm szépen Petra! :)


Tálaló: :) Izgalmas feladat. Remélem ízleni fog! :)