2009. június 6., szombat

Pakora (csicseriborólisztben sült zöldségek)




A bölcsesség nem a nagyszabású elméletek és filozófiai tanítások tanulmányozásából ered, hanem a hétköznapi dolgok megfigyelésébõl.

(Ácsán Szumétho)



Szóval. Ami tegnap lemaradt a csatni mellől: a pakora. Vagyis fűszeres csicseriborsó lisztben sütött zöldségek. Írtam erről nemrég, a panírozási módoknál, és ott van is egy videó a készítéséről.
Vegavarázs oldalán is találkoztam vele. Azért nem az ő receptjét csináltam meg, mert sok fűszer, amit írt hozzá, nincs nekem.
Mennyiségeket nemigen tudok írni, csak körülbelül, mert attól függ, mennyi zöldséget és hány főre bundázunk.
Én most 8 evőkanál csicserilisztehez kevertem 1 mokkáskanál sütőport, 1 teáskanál étkezési keményítőt, 1 mokkáskanál köménymagot (római kömény), 1 teáskanál koriandarmagot (e kettőt mozsárban durvára törtem), 1/2 csokor petrezselyemzöldet (vagy korianderzöldet) apróra vágva, 1 mokkáskanálnyi sót és körülbelül másfél deci vizet. Csilipelyhet vagy friss csilit is vághatunk a keverékbe. Annyi víz kell hozzá, hogy se nagyon sűrű, se nagyon híg ne legyen, megmaradjon a zöldségeken, mikor belemártjuk őket.

Amit én most sütöttem: már fejes újhagyma, burgonya, karfiol, karalábé, káposztalevél, panír (indiai friss sajt). Minden zöldséget vékony szeletekre vágunk, olyan 3-4 miliméteresre. Még a karfiolt is. Ami lepotyog róla, ne dobjuk ki - jó lesz egy zöldséglevesbe. Én nem sóztam a zöldségeket, hogy ne engedjenek levet. Inkább a csicserikeveréket készítettem kicsit sósabbra. Nagyon-nagyon ropogós és finom! Nem lehet abbahagyni...


A sütésnél az olaj hőfokára kell ügyelni. Akkor elég forró, ha egy csepp tésztát belecseppentünk, az lemegy az aljára, de egyből föl is jön és gyöngyözően elkezd táncolni az olaj tetején. Nem szabad hideg olajba tenni a zöldségeket, mert megszívják magukat, és úgy ehetetlen lesz. De túl forró se legyen az olaj, mert akkor nem sülnek át a zöldségek. Amikor elérte a jó hőfokot, állítsuk a lángot a kiscsi és a nagy láng közé valahova. Akkor egyenletesen jó lesz az olaj hőfoka.
Abszolút frissen, forrón tálaljuk valamilyen csatnival. Ha komplettebb étket szeretnénk, még rizzsel is köríthetjük. A képen paradicsomcsatnival látható.

20 megjegyzés:

Vegavarázs írta...

Jók ezek az indiai napok :-) Nagyon klassz lett! Csak egy dolgot akartam kérdezni, mert nem volt nekem egyértelmű. Hogy a kömény itt római kömény, nem a magyar fűszerkömény, ugye? Nem akarok okoskodni, ne haragudj, de annyiszor láttam, hogy ezt a kettőt keverték, de az indiai konyha római köményt használ. A fotóiddal nem tudok betelni :-)

Vegavarázs írta...

Még azt akartam mondani, hogy sokféle pakora tészta létezik, tényleg nem kell feltétlen, annyira fűszeresen csinálni. Én a spenót pakorába pl. szinte semmit nem teszek, de a cukkini pakorát mogyorós tésztában sütöm. Szóval izgalmas! És paradicsom csatnival legjobb... Gyönyörűeket főzöl!

duende írta...

Szerintem is jók, Vegavarázs! :)

Köszönöm az észrevételt, máris javítom! :) Egyébként én magyar köménnyel készítettem, mert a római köménnyel még nem igazán sikerült megbarátkoznom. Nekem nagyon erőteljes ízű fűszer. Néha használom, nagyon kis mennyiségben.

Tegnap én is natúran csináltam, kíváncsi voltam úgy is az ízére. Nagyon finom.
A mogyorós nagyon izgalmas lehet! :) Ki fogom próbálni!

Nagyon szépen köszönöm! :)
A végén egész fölbátorodom az indiai főzést illetően... :)

sedith írta...

Hmm, nagyon jól néznek ki. A zöldségek és a csatni is. :) Szívesen megenném mindegyiket!

Bár csicseriborsó-tésztában még sosem sütöttem semmit, azért a "bundás" zöldségeket nagyon szeretem és szoktam is ilyenkor, nyáron. A rántott tök, padlizsán meleltt, amik itt megszokottnak számítanak én már sokmindent paníroztam: hagymakarikákat, káposztaszeleteket, zellerkarikákat, de még paradicsomot is. Szerintem mindezek nagyon finomak lehetnek a csicseriborsómasszával is!

lúdanyó írta...

Nagyon finom lehet, csak az a baj, hogy bő olajban kell sütni. Ki kéne fejleszteni egy kevés olajban sütött változatot :)

duende írta...

Edit, sokkal finomabb, mint a hagyományos rántott zöldségek. Sokkal könnyebb, és hihetetlenül ropogós!

duende írta...

Lúdanyó, ha eltalálod az olaj hőfokát, egyáltalán nem lesz olajos. Csont száraz marad.

lúdanyó írta...

Igazából azért sem szeretek bő olajban sütni, mert utána nem tudom hová tenni a sült olajat. Olajgyűjtő nincs a közelben, szemétbe nem tehetem, inkább kerülöm.

Wise Lady írta...

Izgalmas! Nem pepecselős picit?
Az olajat én másodjára is szoktam használni, s azután visszatöltöm a palackokban. Minden évben kétszer van veszélyes hulladékgyűjtés, ahova le lehet adni. Mondjuk nem tudom, hogy egy szimpla lakásban hogy oldanám meg, talán garázsban.

Wise Lady írta...

Bocs: palackokba

erős ildikó írta...

Talán csak egyszer-kétszer ettem ilyesmit, de nagyon szeretem! Valamelyik napra be is tervezem, csak fel kell tölteni a zöldségkészleteket. Köszi!
(És nagyon finom lehet hozzá a csatnid is!)

duende írta...

Értem, Lúdanyó!

Én általában egyszer sütök bő olajban, aztán visszaszűröm az üvegbe. Másodszorra már nem sütök benne, hanem elhasználom más ételekbe az egyszer sütött olajat.
Igazából csak jó íze lesz tőle az olajnak.

duende írta...

Nem, Whise Lady. Gyorsan megy. Csak kézzel kell mártogatni, mert villával nem igazán lehet! :))

duende írta...

Isteni finom, Napmátka. Sokkal finomabb, mint a sima rántott zöldség.

trinity írta...

Nagyon izgalmas ez a pakora! A csicseriborsó ízét is imádom-a rántott zöldségeket is- meg van véve:))

Renata Kalman írta...

Mi is nagyon szeretjük a pakorát.

De sokszor plusz egy lépéssel rántott zöldség lesz belőle, ha zsemlemorzsába is beforgatom.
Nekem a pakora jobban ízlik, a családnak viszont a második verzió.

Katy írta...

Szia Duende: Látom hogy meglátogattál és örïltem is neki. Anyu születénappja van ma (88 éves) és ö nagyon szereri a Tiraszut. Ugy hog meg lepem vele. Jövö héten nem nagyon fogok tudni csinálni semmitt met nagy nehezen belevágjuk magunkat a lakás festéhez és ez nagy munka. Minden eltenni, kimozditani a hejéröl, a gépeket is letakarni stb. Utána pedig a takaritás és mindent viszarakni ahogy volt és valamit cserebérélni is.Na még ami öszetyörik!!! Kedden kezdejük abulit.
Eszt a zölséget mi is késszitjïk de más zöldségekkel. Ugu hivják hog
"Verduras rebozadas"
Láttam a görög salátát. Az is divat itt nálunk a feta sajtal. Ugy látszik hogy mindenki mindent ismer a világon. "Globalizacio" erdménye. Szia Majd még beszélgettünk

duende írta...

Trin, én most ettem először, de komolyan mondom, sokkal jobban ízlett, mint a ahygományosan kirántott zöldségek!

duende írta...

Ez így jó fúzió, Renáta! És sok különmunka sincs vele! :) majd kipróbálom! :)

duende írta...

Kedves Katy!

Édesanyádat Isten életesse sokáig! Kívánok neki egészséget, erőt, sok örömöt! :)

Ne is mondd! Nálunk is most nyárra van betervezve a festés-mázolás! Már előre félek tőle. De muszály lesz, mert már nagyon koszosak a falak, régen volt kifestve.

Köszi a receptnevet, majd utánaolvasok, hátha magyarul is megtalálom! :)

Igen, azért a globalizációnak vannak előnye is. Megkóstolhatjuk és elkészíthetjük sok nép nagyon finom és jellegzetes ételeit. Én imádok kalandozni így, az ízek birodalmában. :)

Akkor kitartást kívánok a nagy munkához Nektek! :)