2009. augusztus 3., hétfő

Pritaminpaprika cukkinivel töltve





A magány ellentétpárja nem az, hogy nem vagy egyedül. Hanem a meghitt közelség.

(Richard Bach)





A pritaminpaprikának egészen utolérhetetlen íze van. Ilyenkor szezonban mindennap eszem, ha tehetem. Ez a töltött szépség nagyon finomra sikerült. Milyen jó hogy a konyhai kísérleteknek néha egészen fergeteges a végeredménye.
Ez a kiváló töltelék akár paradicsomba, akár krumpliba, akár hagymába töltve tökéletes szerintem.


6-8 pritaminpaprikába való töltelék:

1 kisebb cukkini,
6-8 darab aszalt paradicsom,
12-15 szem olajbogyó,
1 közepes vöröshagyma,
3 gerezd fokhagyma,
2 evőkanál olívaolaj,
1 szép hosszú kosszarv paprika (pfefferoni),
só,
frissen őrölt bors,
1 csokor petrezselyemlevél,
4 csapott evőkanálnyi zsemlemorzsa,
úgy érzésre parmezán (szárított is kiváló hozzá),
10-15 dkg reszelt trappista sajt.

A paprikáknak kalapot vágtam, a magházat eltávolítottam.
A cukkinit lereszeltem a reszelő vastagabb felével, amivel a tököt is szokás reszelni.
Olívaolajon üvegedésig pároltam az apró kockákra vágott vöröshagymát és a vékony szeletekre vágott fokhagymát, majd hozzátettem a cukkinit is. Sóztam, borsoztam, apróra vágott petrezselyemzöldet, olajbogyót, aszalt paradicsomot, kosszarvpaprikát is kevertem hozzá.
Mikor megpuhult a keverék, lezártam alatta a lángot. Zsemlemorzsát, parmezánt és reszelt sajtot kevertem még hozzá, aztán betöltöttem a paprikákba. Hőálló tálba sorakoztattam őket, olívaolajjal kicsit meglocsolgattam és előmelegített, forró sütőben megsütöttem.



.

12 megjegyzés:

Wise Lady írta...

No igen, a töltött dolgok. Annyira változatosak lehetnek. Pritamint én még csak hidegen töltöttem, de tetszik az ötlet nagyon.

trinity írta...

Nagyon jól hangzó töltelék..Valami hasonlót szeretnék tenni mini csillagtökbe: kipróbálom!! Bár ezt a szép pirosat színben nem éri utol...
Pazar látvány!

Hobbiszakács írta...

Jé, pritaminmicsodának hívják!? Én gogosnak ismertem, a zakuszka fő alapanyaga. És nyersan jobb mint sütve. (Tudom, ízlések... :-))

duende írta...

Így igaz, Whise Lady! És a nyár a fő szezon a töltötteknél, azt hiszem.

duende írta...

Abban is tökéletes lesz Trinity.

duende írta...

Igen, ez a pritaminpaprika, Hobbiszakács. És valóban a zakuszkához való finomság.
Nekem is jobban ízlik nyersen, de ki kellett próbálnom egyszer sütve is. A tölteléknek nagyon finom ízt adott, teljesen átjárta a pritamin felséges zamata. Maga a paprika így sütve nagyon tömény.

Viktoria írta...

Nagyon szépek lettek. Én ma pont jemistát készítek, de legközelebb kipróbálom ezt a tölteléket, hogy ne mindig ugyanazt az ízt együk.

duende írta...

Majd megvizslatom, mi is az... :)

Viktoria írta...

Márciusban postoltam, töltött zöldségek álnéven, ha meg szeretnéd kukkantani.

duende írta...

Láttam! :)

erős ildikó írta...

Csoda-csinosak!
Az idézetről egy saját - régebbi - gondolat jutott eszembe:
"A magány igazi mélységei nem az egyedüllétben, hanem a párkapcsolatban ismerhetők meg."

duende írta...

De jó ez a mondat, Napmátka! Való igaz...
És köszi! :)