Magyaros karfiolleves

.
A papírsárkányok a széllel szemben szállnak a legmagasabbra - nem vele.

(Winston Churchill)


Ez egy igazi magyaros leves. Készíthetjük így natúran is, de tejföllel is gazdagíthatjuk. Ízletes, könnyű, gazdag és finom.

Hozzávalók 4 főre:

1 kisebb fej karfiol,
6 szem kisebb újkrumpli,
3 szál újhagyma zölddel együtt,
1 gerezd fokhagyma,
1 dl tarhonya,
zöldség vagy húsalaplé vagy 2 liter víz és 2 db leveskocka,
só,
1 mokkáskanál kristálycukor,
1 mokkáskanál 10%-os ecet,
4 evőkanál olaj,
1 csapott evőkanál liszt,
1 púpos teáskanál pirospaprika,
1/2 paprika,
1 kicsi paradicsom (vagy 1 tk. sűrített paradicsom),
friss fűszercsokor: zeller, petrezselyem, tárkony és lestyánlevelek.

Nagyon egyszerű, sorban mindent beleteszünk a fazékba. Először 2 evőkanál olajon üvegesre pároljuk a karikákra vágott újhagymát és a félbevágott fokhagymagerezdet, majd megpirítjuk a tarhonyát is. (Tényleg pirítsuk meg, jó barnásra. Külön ízt fog adni a leveshez.) Fölengedjük zöldségerőlevessel (vagy vízzel és teszünk bele 2 leveskockát), sózzuk még ha kell, pici cukrot is teszünk bele, valamint az apró rózsákra szedett karfiolt, illetve a félbe vágott paradicsomot és a darabka paprikát is beletesszük, és a hosszában negyedbe vágott újkrumplit is, illetve az apróra vágott zöldfűszereket is.
Míg fő, készítünk 2 evőkanál olajból és 1 csapott evőkanál lisztből egy világos rántást. A végén, mikor már levettük a tűzről, hozzákeverjük a pirospaprikát is és kevés hideg vízzel simára keverjük. A leves levéből is keverünk a rántáshoz egy merőkanállal, majd az egészet a leveshez adjuk, s kevergetjük finoman, míg újra felforr a leves. Forraljuk még 5 percig. Végül egy mokkáskanál ecetet is keverünk hozzá.
 
Aki szereti a tejfölös leveseket, az 1 dl sűrű tejfölt is keverhet a leveshez a végén - persze úgy, hogy először kevés forró leveslével elkeveri a tejföl, majd apránként higítja a habarást, végül a leveshez keveri.

Megjegyzések

szepyke üzenete…
Jaj, a karfiolt nem szeretem, de a fejlécedet iiiiiiiiigen!
Csodaszép!
A francért nem tudok én ilyet???:)
Thrini üzenete…
Én még nem ettem tarhonyásan, de nem is hallottam róla. Biztosan tartalmas így.
bodzazsuzsa üzenete…
Ecet nélkül teljesen ugyanígy csinálom én is. Van, amikor krumpli helyett sárgarépa és zöldség kerül bele...
Wise Lady üzenete…
Nagyon tetszik ez a leves! És a tarhonyával egyetértek, nagyon jó levesbetétnek is, én is használom.
duende üzenete…
Szepyke, köszi! :))


Thrini szerintem finom!

Bodzazsuzsa, igen, nálam is! :)

Köszönöm Whise Lady! Finom is volt! A targonya isteni. A spagetti mellett az egyetlen bolti tészta, amit nagyon szeretek.