2010. június 27., vasárnap

Rácponty



Az igazság szabaddá tesz.


(Jézus)







A rácponty azt hiszem elég megosztó étel. Van aki nagyon szereti, van aki nagyon nem. Én az első kategóriába tartozom. Bár nem pontyból készítettem, mert eme halféléért én sem vagyok túlzottan oda. Busafiléből készült és tökéletesnek bizonyult ehhez az ételhez.
A rácponty többféleképpen is készíthető. Szerintem mindenki másképp csinálja - hogy a klasszikusokat idézzem.
Ez az én verzióm.

Hozzávalók 4 főre:
1 kg busafilé,
1 kg burgonya,
3 közepes paradicsom,
3 csípős csöves paprika (piros, zöld),
2 közepes fej hagyma,
2 csapott teáskanál pirospaprika,
kevés liszt,
só,
15 dkg füstölt nyers húsos szalonna,
3 dkg vaj,
2 evőkanál olaj,
2 dl tejföl.

Az újkrumplit megtisztítottam és hosszában négy gerezdre vágtam. Sós vízben megfőztem, de roppanósra - ne főjön szét. A vizet leszűrtem róla.
A szalonnából 4 vékonyabb csíkot vágtam és bevagdostam, kakastaréjnak. A többi szalonnát kis kockákra vágtam. Egy serpenyőben a 2 evőkanál olajon megsütöttem a kis kockákat és a kakastaréjt is, majd kivettem a zsírjából. Félretettem, majd a negyedkarikákra vágott vöröshagymát és paradicsomot, valamint a karikákra szelt csípős paprikákat kevés sóval átsütöttem a serpenyőben. Egy tálba tettem és pirospaprikával elkevertem. A visszamaradt zsiradékon és 3 dkg vajon a besózott, belisztezett halszeleteket körbesütöttem minden oldalukon.
A lábosban, amiben a krumpli várakozott, összekevertem a szalonnapörcöket és az elősütött paprikát, paradicsomot, hagymát a főtt burgonyával, csak finoman hogy ne törjem össze. Aztán egy sütőtálba öntöttem. A tejfölt kissé meghigítottam vízzel - mert a mostani tejfölök nagyon sűrűk - és a krumplis keverékre öntöttem. Mindennek a tetejére helyeztem az elősütött halszeleteket, minden szeletre pedig egy kakastaréj szalonnát tettem. Forró sütőben 15-20 percig sütöttem.
(Én a tejfölhöz kevertem most a pirospaprikát, mert kifelejtettem a lecsóból, de jobb, ha a zsíros hagymáspaprikásparadicsomhoz keverjük.)





Ha télen készítjük, nem kell bele paprika, paradicsom - csak hagyma. Nyáron azonban vétek szerintem kihagyni őket ebből az ételből, mert igazi mediterrán, nyárias ízt kölcsönöznek. A lecsóalapot épp csak pirítsuk-süssük pár percig, hogy a szalonna zsírjának ízét átvegye. Ne süssük túl, mert akkor a sütőbe téve semmi sem marad majd belőle a kész ételben, csak pöntyörödött paprika és paradicsomhéjak és az nem is finom, nem is guszta. Ha kissé pikánsabbra készítenénk, szerintem sűrűbb natúr joghurtot is használhatunk tejföl helyett.
Valamint szintén pikantéria: a tányéron meglocsoltam kevés citromlével, nem rontotta el.
A rácponty készülhet nyersen is. Akkor a burgonyát vékony karikákra szeljük és ehhez keverjük az elősütött pirospaprikás lecsót, az elősütött szalonnát, a tejfölt. Sütőbe tesszük letakarva alufóliával 30 percre. Közben elősütjük a halszeleteket, amiket a már puha burgonyás keverék tetejére teszünk és még 20 percig sütjük az egészet. Egy pohár jóféle fehérborral igazi könnyű, nyári finomság.

14 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Csodásan néz ki! Én is nagyon szeretem! A busát méltatlanul mellőzik, ilyen karakteres ételbe kiváló.

duende írta...

Egyetértek Whise Lady! A busa méltatlanul mellőzött halféle - remek íze, állaga van és szinte nincs is szálka benne! Én nagyon szeretem.
És köszönöm! :)

Niki írta...

Gyönyörűséges...:)

Dia írta...

Szép és finom! Ezen gondolkodtam a karácsonyi újságba is, de végül más nyert!

Padparadsa írta...

Én még sosem kóstoltam. Pedig a hal és krumpli páros az egyik kedvencem. Kedvet kaptam!! Kéééérek!! :))

Tündér írta...

Én is az elsőbe tartozom!Nagy kedvencem! Nagyon-nagyon gustusos lett!

duende írta...

Köszi szépen Lányok! :)

Padparadsa, küldjek? :))

Ildinyó írta...

Jaj de nagyon guszta, és milyen régen ettem már!!! A busát én is nagyobb előnyben részesítem a ponttyal szemben! :))

Garffyka írta...

Nálunk rendszeres finomság, nagyon szeretjük. Gyerekkoromban, volt, hogy nem jutottunk halhoz, Éapám a rácponty mintájára ráckolbászt sütött :)

duende írta...

Köszönöm Ildinyó! Jó a kép! :)


Garffyka, na az sem lehet ám rossz! :)

Sallai írta...

Mindig jó Nálad!
Öröm itt lenni!
Csendben olvasgatlak, ritkán írok.
Az este elkészítettem ezt a finomságot, köszönöm szépen az ötletet! Nálunk harcsából készült, és kifelejtettem a pirospaprikát :-) Pedig annyira figyeltem, hogy ki ne maradjon. De sebaj, így is fenséges volt. Mangalicaszalonnával,házi hozzávalókkal (minden, még a tejföl is!), hmmm... az az ízkavalkád. A Párom (aki szerint a halat nem szabad mindenfélével megbolondítani) repetázott :-)
Szép hétvégét, jó kikapcsolódást, feltöltődést kívánok!
Szeretettel,
Ildikó

duende írta...

Kedves Ildikó!

Szívből és nagyon köszönöm! Tudod, egész emghatódtam, annyira jólestek a soraid! :)

És nagyon örülök hogy ízlett a rácponty! Hát, házi hozzávalókkal... hm. A tiéd finomabb lehetett, mint ami a képeken van!

Köszönöm szépen, este sörözéssel egybekötött Brazil-Hollandot szurkolok egy barátommal egy árnyas kerthelységben! :))

Én is hasonló jó hétvégét kívánok Neked!

Szeretettel,
duende

Sallai írta...

Köszönöm szépen :-))
Nagyon aranyos vagy!
A Te rácpontyod is nagyon finom volt, ebben egészen biztos vagyok!
A piacon - szokott helyről - veszem a zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, mindent, amit csak tudok. Egy idő óta nem bízom az (nagy)áruházak kínálatába.
Szeretettel,
I.

duende írta...

Ildikó, én is így vagyok a dologgal. Szerencsés vagyok, a piac közelében lakom. Semmi pénzért nem vennék multiknál zöldség és gyümölcsfélét! Én sem bízom, főleg azóta a marokkói paprikabotrány óta. Döbbenetes egyébként.

És nincs mit. :)