2010. november 3., szerda

Édesköményes partykolbászkák



Mindenik embernek a lelkében dal van,
És a saját lelkét hallja minden dalban,
És akinek szép a lelkében az ének,
Az hallja a mások énekét is szépnek.

(Babits Mihály)





Tegnap Teréz barátnémat vártam délután-estére. Valami olyan ételt akartam készíteni, hogy tudjunk dumcsizni mellette. Ha együtt vagyunk, be nem áll a szánk... Szerintem több életet végig tudnánk beszélgetni... :))
Úgyhogy jó zsíros dagadót vettem a hentesnél, mert eldöntöttem hogy partykolbászkákat töltök. Legfőképpen, mert Teréz inkább sörös, mint boros.
Annyira fura nekem, hogy mi magyarok ugyanúgy kolbásznemzet vagyunk, mint pl. az olaszok vagy spanyolok vagy németek vagy az angolok, mégis az otthoni kolbásztöltés valahogy kiment a divatból. Pedig annyira egyszerű az egész. Kell hozzá egy egyszerű, hétköznapi húsdaráló és hozzá egy plussz kolbásztöltő előtét. Amit akár a piacon, akár bármelyik ezeraprócikk-szerű boltban meg lehet venni.
Emlékszem, nagyanyáméknál nyaranta sokszor ébredtünk a sülő, frissen töltött házikolbász illatára... Vagy épp ebédre készítette nagyanyám ha télen mentünk, párolt lilakáposztával, finom zsíros tört krumplival. Nincs is ennél jobb.
Szóval tényleg nem értem, miért ment ki a divatból. Pedig az egyik legjobb partyétel is. Bulikra tökéletes. Készíthetünk 2-3 félét is akár. És egyáltalán nem sok idő és nem is ördöngösség elkészíteni sem. Nálunk most kezdődött a családban a névnapok és szülinapok nagy egymásutánja. Naná hogy kolbászkákat is fogok gyártani majd az összegyövetelekre.
Emellett kikísérletezhetjük saját szánk ízére a fűszerezést, a titkos receptúrát. :)


Ez most édesköménnyel, fokhagymával és erőspaprikával készült. Legközelebb a sajtos grillkolbásszal jövök, azt feltétlenül ki akarom próbálni. És a krumplis kolbászt is.


Hozzávalók 4 főre:

1 kg zsírosabb hús (lapocka vagy dagadó),
10 dkg tokaszalonna,
2 hosszú szál sertésbél,
4 nagy gerezd fokhagyma,
1/2 evőkanál sertészsír,
2 teáskanál erőspista,
1 csapott teáskanál édeskömény,
frissen őrölt bors,
só,
1/2 teáskanál kristálycukor.

A sertésbelet csap alatt lemossuk a sótól alaposan, majd legalább 1/2 órára langyos vízbe áztatjuk. A fokhagymákat vékony szeletekre vágtam és pici sóval üvegesre sütöttem kevés sertészsíron, majd a mozsárban jól összetört édesköményt is hozzátettem. Hagytam kihűlni. A húsokat ledaráljuk és fűszerezzük a fokhagymás-édesköményes zsírral (beletettem a darálóba a hús közé és ledaráltam), az erőspistával, sóval és némi frissen őrölt borssal. És ízfokozóként 1/2 teáskanál kristálycukrot is a masszához keverünk.
A darálóról levesszük elől a tárcsát és a kést, és a töltőt tesszük rá. Ráhúzzuk a belet úgy, hogy a végén jó 10 cm-nyi bél lelógjon. Ezt meg kell majd kötni csomóra.Tekerünk a darálónk, hogy a levegőt kinyomja. Mikor már a hús jönne, akkor csomót kötünk a bélre. A darált, fűszerezett húst adagoljuk a darálóba, tekerjük és közben elől rásegítünk a bél könnyebb lecsúszásában is. Erre azért van szükség, mert nem szabad nagyon vastagra tölteni, mert akkor sülésnél kireped, hiszen a hús majd össze fog ugrani. Tehát csak olyan lazán töltsük a belet. Körülbelül 10 cm-enként elválasztjuk a tölteléket és hagyunk 5-6 cm-nyi bélszakaszt üresen. Az üres részen csavarunk jópárat. Jöhet a következő kolbászka. Ezt addig csináljuk, amíg tarta  bélből. A végét szintén csomóval zárjuk le. Ami bennmarad a kolbásztöltő előtét csövében, azt egy vastagabb végű fakanállal be lehet még szépen tölteni. Egyébként ketten sokkal könnyebb készíteni - és sokkal élvezetesebb is. Fűzzük csak meg életünk párját - mindig jó móka együtt főzni szívünk hölgyével vagy urával. Az első szerelmetes éveket juttatja az ember eszébe. :)




Sütés: Kevés zsírt teszünk egy serpenyőbe és kis lángon, egyben sütjük a kolbászszálakat. Legalább 15 percig süssük, hogy a belseje is átsüljön és szép piros-ropogósra süljön a kolbász. Tálalás előtt késsel vagy konyhai ollóval válasszuk el egymástól a kis kolbászkákat. Mustárral, friss fehérkenyérrel, sörrel tálaljuk.
Tipp: kétszer sütöttem belőle. Egyszer fedő alatt (kb. 20-25 percig) kis lángon, csak a végén levéve róla, majd a levet elforralva, kolbászkákat jól megpirítva. Így a bőre vékony lett és ropogós. Másodszor fedő nélkül sütöttem, a bőre így nem volt olyan jól vágható és rágós maradt egy kissé.

Már készítettem házi grillkolbászt, ITT találod. Jó étvágyat hozzá! :)

12 megjegyzés:

trendo írta...

Basszus, ez zseniális! Olyan kézenfekvő, hogy csak Neked juthatott az eszedbe! :)
Cupp!

Ildy írta...

Ez marha jó! Az az édeskömény dögös lehet benne. És milyen szép az edény!

Bianka írta...

Fantasztikus és a képek csodálatosak

Wise Lady írta...

Hú ez fantasztikus! Igazad van a kolbásztöltéssel kapcsolatban. Edény a bolháról? Az is csodaszép.

Ms. Poppy írta...

Imádok kolbászolni! Ne tessék rosszra gondolni, a kolbászevésre gondoltam.:)
Ezek a formás kis kolbászkák, szép ropogósra sütve, szaftosan, egy szelet foszlós, friss kenyérrel... maga a mennyország!

Azért mindig megjegyzem magamnak, hogy micsoda belevaló nő vagy. Mindig olyan könnyedséggel tudsz a leghétköznapibb ételből is valami zseniálisan jót varázsolni, hogy az ember szóhoz sem jut.

chriesi írta...

Húúúú ez abszolút zseniális!!!

Thrini írta...

Nagyon kis guszták!
Hamarosan részem lesz kolbásztöltésben, csak kicsit nagyobb mennyiségben, úgy 30-35 kg-nyit fogunk készíteni. :)

Szemi írta...

Tényleg nem szokás itthon kolbászt tölteni, ki tudja, miért?

Ezek nagyon guszták lettek!

Csibe írta...

Milyen kis guszták!
Imádom a házi kolbászt, csak már olyan régen volt...

duende írta...

Trendo: :)) Cupp!


Ildy: Az édeskömény húsokhoz rendkívül finom, én nagyon szeretem. :)


Bianka: köszi!


Wise Lady: Köszi! :) Igen, edény a bolháról. :))


Ms. Poppy: rosszra?! Ha kóbászról van szó, az ember lyánya nem gondolhat rosszra. :)))
És köszönöm. :)


Chriesi: köszi! :)


Thrini: gondolom, az jó kis füstölt kolbász lesz. Sajnos, füstölőnk az nincs. Különben én is töltenék többet is.


Szemirámisz: ugye? :) Pedig egyszerű és finom és tudod, hogy mit eszel.
Köszönöm! :)


Csibe: köszi szépen!

Ciripbogár írta...

Csudaszép kolbászkák!
A tálalása is nagyon tetszik!

duende írta...

Kedves Ciripbogár!

Nagyon szépen köszönöm! :)