2008. október 30., csütörtök

Krumplilé leves


Az egyszerűség, a "spórolás" sok finom étel születéséhez járult hozzá. Érdemes visszatalálni ezekhez a kincsekhez, mert lásd például az olasz konyhát: ettől lett világhíres. És a magyar konyhában ez az alapréteg ugyanúgy megvan. Csak elfeledtük.





Végtelenül egyszerű, gazdaságos, gyors és finom leves. Akkor szoktam készíteni, mikor főtt krumplit csinálok köretként, vagy nudlit készítek. Egészséges is, mert ami kifő a krumpliból, az a levében benne marad. A krumplifőző vizet nem csak ehhez a leveshez lehet felhasználni, hanem bármilyen leves kiváló alapleve, ha nem öntjük el.

Hozzávalók:
főtt burgonya leve,
1 evőkanálnyi apróra kockázott vöröshagyma,
1 kis gerezd fokhagyma,
1 teáskanál pirospaprika,
cérnametélt (vagy más levestészta),
2 evőkanál olaj vagy 1 púpos teáskanál zsír.

A kockákra vágott vöröshagymát és a lereszelt fokhagymát az olajon kevés sóval megfuttatom, míg üveges lesz, aztán félrehúzom a tűzről. Elkeverem benne a pirospaprikát, és mindezt hozzáöntöm a burgonyaléhez és jól összeforralom. Ha szükséges a mennyiség miatt, lehet hozzáönteni még vizet és némi ételízesítőt is tenni bele. Hogy az ízek összeálljanak, negyedórát hagyom főni, aztán belefőzöm a levestésztát is. Nyáron mehet bele paprika, paradicsom, petrezselyem- és zeller- és lestyánlevél is. Friss, nyárias íze lesz tőle.

6 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ó,de szép tányér! Kedin

duende írta...

A bolhán vettem...
Szeretem a népművészetet. A kézzel készített tányérakból, edényekből egész más enni. Egyszer majd lesz egy egész készletem is. Valamikor.:-(

Nelli írta...

Legtöbbször felhasználom a krumpli levét levesnek.Még a nagymamámtól tanultam.Ő készített mindig a levest belőle, főleg ha krumplis pogácsát, vagy szilvás gombócot főzött.

duende írta...

:) Nálunk is családi hagyomány. :)

Névtelen írta...

Kovács j. Attila
70 éves korom után egyre jobban előjönnek anyai nagyanyám által főzőtt ételek Ízei, végfre rátaláltam az eredeti receptre, de az alapvető alapanyagokon túl ez is tartalmaz némi 20, 21 századi tupirt, ajánlom csipetkével!

duende írta...

Kedves Attila! Örülök! :) És a csipetke remek ötlet ebbe a levesbe!