Az álmok a lélek meséi.
(duende)
Ez a kedvenc sütim. Abszolút nekem találták ki... :)) Nincs vele macera, és isteni finom. Bármely évszakban süthető, mindig az aktuális idénygyümölcsöket felhasználva. De készíthető sósan is, mint az igazi rétes. Már készítettem, meggyesen - ITT találod a link alatt.
Edit éppen most írta le remekül, hogyan készítsünk házilag túrót.
Hozzávalók egy 24-szer 36-os tepsihez:
20 dkg liszt,
15 dkg porcukor,
1/2 sütőpor,
25 dkg túró,
60 dkg alma (már letisztítva, magház nélkül),
3 csapott evőkanál kristálycukor,
10 dkg darált dió,
1/2 citrom leve,
csipetnyi só,
3 csapott evőkanál kristálycukor,
10 dkg darált dió,
1/2 citrom leve,
csipetnyi só,
2 db tojás,
1, 5 dl tej,
12 dkg vaj.
Az almákat meghámoztam, levágtam a húsukat a magházról és olyan másfélszer másfél centis kockákra vágtam. A kristálycukorral, a vaníliáscukorral, a csipetnyi sóval és a citromlével nagy lángon addig főztem, míg levet engedett, majd azt el is főtte.
A lisztet, a porcukrot és a sütőport egy tálban összekevertem. A vajjal kikentem a tepsit, és még a felét kisebb darabokban eloszlattam az alján. A lisztkeverék felét elszórtam rajta, aztán rámorzsoltam a túrót is. Az almadarabokat elosztottam egyenletesen a túró tetején, aztán megszórtam a darált dióval. A liszt másik felét is elhintettem mindennek a tetején. A vajat felolvasztottam, és meglocsoltam vele a süteményt. A két tojást felvertem a tejjel, és azt is rácsorgattam egyenletesen a sütire. Hagytam fél órát pihenni, majd forró sütőbe tettem negyedórára. Ekkor levettem a lángot közepesre, és így sütöttem készre.
Aki szereti édességekben a fahéjat, az természetesen a citromlé helyett egy kevés fahéjjal főzze meg az almadarabokat.
10 megjegyzés:
Ó köszi, fogok sütni almásat is, nagyon guszta!
Szívesen! :)
Tényleg nagyon finom. Imádom ezt a lustarétest... :))
És megint milyen szép...Olyan régi,békebeli hangulata van a fotónak....
Igen, a békebeli tényleg jó szó az ételeidre!
Megnéztem a meggyes változatot is, nagyon tetszik!
Köszi Trinity, Napmátka!
Hmmm, nyami-nyami!
És hiába, na, születni kell arra, hogy ilyen képeket "gyártson" az ember!
Jaj, végül magad készítetted a túrót?
Nem, vettem. Sok idő lett volna elkészíteni. De fogok csinálni, mindenképpen ki akarom próbálni!
Nemrég készítettem én is hasonlót! A 60 kg alma nem sok egy kicsit? :)
Ó, köszi, dkg-ot akartam irni! :)) Ki is javitom.
Megjegyzés küldése