2009. március 16., hétfő
Babsaláta lilahagymával
Nagyobb házunk van, de kisebb családunk;
több gép vesz minket körül, az időnk mégis kevesebb.
Több a diplománk, de kevesebb az ítélőképességünk;
nagyobb a tudásunk, de kevesebb a bölcsességünk;
több a szakértőnk, mégis több a problémánk;
több a gyógyszerünk, de kevesebb az egészségünk.
Eljutottunk a Holdra és visszatértünk,
de nehezünkre esik átmenni az utcán
és üdvözölni az új szomszédot.
Annyi számítógépet építettünk, amely több információt hordoz
és több másolatot készít, mint az emberiség valaha;
mégis egyre kevesebbet kommunikálunk.
Gazdagok lettünk mennyiségben,
de szegényekké váltunk minőségben.
Ez a kor a gyorséttermeké, de a lassú emésztésé;
a kigyúrt embereké, de a törpe jellemé;
a hatalmas profitoké, de a sekélyes kapcsolatoké.
Olyan kort élünk, amikor tele a kirakat,
de a benső üres.
(a XIV. Dalai Láma: Korunk paradoxona)
Nagyon szeretem a hagyományos babsalátát. Forrófriss rántott finomságok mellé fantasztikus köret. Legyen az akár hús, akár zöldségféle.
Elkészítése nagyon egyszerű.
Hozzávalók 4 főre:
70 dkg nagyszemű bab,
1 babérlevél,
2 közepes fej lilahagyma,
só,
csombor (borsikafű),
cukor,
ecet,
olívaolaj.
A babot előző este beáztatom. Másnap sós, babérleveles, csomboros vízben megfőzöm. Mikor puha már, a főzőlevéből egy merőkanálnyit teszek a salátástálba, ugyanennyi sima vízzel együtt kikeverem hagyományosan salátalének. Sózom, cukrozom, ecetezem. Kóstoljuk a levet, hogy jó arányban legyenek az ízei. A salátalének kicsit töményebbnek kell mindig lennie, mert a belevalók felszívják a sót-cukrot-ecetet. Tehát ne legyen sevízízű, mert akkor nem lesz finom a saláta. Miután kikevertem a lét, beleteszem melegen a babot, hozzávaágom félkarikákra a lilahagymát is. Öntök rá egy kevés olívaoljat és jól elkeverem. Hagyom kihűlni, aztán hűtőbe teszem pár órára. A babsalátának kifejezetten jót tesz, ha hagyjuk összeérni.
Ennyi az egész.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
10 megjegyzés:
Szeretem a babsalátát, akár még lé nélkül is, csak némi olivaolajjal. A hagyma persze soha nem maradhat el! :)
Így igaz! A hagyma a lelke! :)
A hagyma nekünk is fontos. Nem szoktam ilyesmit csinálni, pedig milyen kézenfekvő lenne! Ki kell próbálnom!
Nálunk ez majd húsvétkor jön, nagypénteken. Kicsit másképp csinálom, de majd akkor leírom. Az egész család imádja!
Én is azoktam készíteni, bár én sem lével. A hagyma pedig szerves velejárója nálunk a bablevesnek is!:)
Izleni fog, Napmátka. :)
Kiváncsian várom Kata!
Edit, te is tudod mi a jó! :)
Megfogadva tanácsokat megam készítettem Lila hagymás babsalátát. Istenien sikerült!! Ajánlom mindenkinek próbálja meg ha eddig nem készitet!!
Örülök, hogy jól sikerült! :)
Megjegyzés küldése