2009. július 24., péntek

Aszalt paradicsom

.

Elérkezik a péntek, az ember hazatér és maga elé veszi  a  héten  el  nem  olvasott  újságokat. Bekapcsolja  a  tévét,  leveszi  a  hangot.  Feltesz valami zenét. A távirányítóval ide-oda váltogatja a csatornákat,  eközben  megkísérel  belemélyedni  a lapokba  és  a  zenébe.  Az  újságok  nem  bírnak  új tartalommal,  a  tv  adások  folyamatosan ismétlődnek  és  a  kazetta  is  unásig  ismert.  A felesége  neveli  a  gyerekeket,  feláldozván  fiatal éveit  anélkül,  hogy  valójában  értené  az  asszony, miért  is  teszi.  Illetve  egy magyarázat mégis csak bevillan  minderre: ”Hát  ez  az  élet.”  Nem,  az  élet nem  ez.  Az  élet  elragadtatás.  Próbáld  meg felidézni hová  zártad  el  ezt  a  lelkesedést.  Aztán foglald  bele  asszonyodat és  gyermekeidet  is,  és így folytasd a keresést, mielőtt túl késő. A szeretet nem  zárja  el  senki  elől  azt  a  lehetőséget,  hogy kövesse álmait.

(P. Coelho: Maktub)



Ma lett készen. A paradicsomot mostam, leszárítottam, aztán félbevágtam. A magokat eltávolítottam. Alaposan besóztam, majd lé nélkül kitettem a napra, a húsával fölfelé. Két-három nap alatt megaszalódik, ha ilyen rekkenő forróság van. Eltehető így natúran is, vagy üvegben jó szorosan rakva, olívaolajjal felöntve, fűszerezve. Mennyei csemege salátákba, tésztákra, szószokba. Az aszalt paradicsom maga a tömény umami íz, főleg a félig aszalt, nem egészen kiszárított és olívaolajban, fűszeresen eltett változat. Aki nem kóstolta, nem is sejti, mennyire finom.

*

18 megjegyzés:

lúdanyó írta...

Natúran miben tartod? És hol? Olyan régóta tervezem már, hogy aszalok paradicsomot, aztán mindig elmarad.

Reni írta...

jujj én holnap veszem meg a paradicsomot a piacon és aszalom :) belecsempészem majd a saját termésem is, de azért abból nem lenne annyi, amennyire nekem szükségem van :)

Moha írta...

Ezek nagyon szépek, engem is érdekelne az eltartás mikéntje? Ha üvegben olajban,akkor csak annyi,hogy ráöntöd az olajat és kész? Semmi faxni,dunszt,stb?
Ha pedig simán,akkor csak beleteszed az üvegbe és annyi?

Chef Viki írta...

Most már nekem is ki kell próbálnom :-)

Napenergiával aszalt paradicsom!

Sózás után kicsit megvárod, hogy kidobja a levét, és utána ki a napra?

szepyke írta...

Akarok egy kertet, vagy egy napsütötte nagy teraszt!

Most!:D

murok marci írta...

én itt az erkélyünkön neki sem merek állni, pedig de jó is lenne!

trinity írta...

Hát erre vágyom én is...Amennyire szeretjük, sokat kell aszalnom!
Azt hiszem, megvárok 1-2 hűvösebb napot és a sütőben aszalok...
Tudod, a macsekok nem tartják kellő tiszteletben:)))

duende írta...

Üvegben, Lúdanyó. Nem árt a tetejét megszurkálni, hogy egy icipici szellőzése legyen.

duende írta...

Hát igen Reni! Ez a kis tálkányi paradicsom valójában egy nagy fémvájlingnyi! :))

duende írta...

Igen Moha. Jól telepakolom az üveget és ráöntöm az olajat! Ennyi.

Ha simán, akkor kicsit tűvel megszurkálom a tetőt, hogy picit szellőzhessen.

duende írta...

Így igaz, Viki!

duende írta...

SzepyKe, nekem is csak ablakpárkányom van. De legalább széles! :))

duende írta...

Nokedli, nálam is ablakpárkányon készült. Még erkélyem sincs...

duende írta...

Azért próbáld ki Trin. Nem biztos, hogy belegyalogolnak. Kis agykontroll... :))

erős ildikó írta...

Tényleg mennyei - s annyi mindenbe jó (lenne), ha natúran el nem fogy...:)

Renata Kalman írta...

Meddig áll el olajban? Nem avasodik?

duende írta...

Napmátka, nálam is gyorsan eltűnik... :))

duende írta...

Sokáig, Renáta. Azért évekig nem. De télig biztosan.