.
Elérkezik a péntek, az ember hazatér és maga elé veszi a héten el nem olvasott újságokat. Bekapcsolja a tévét, leveszi a hangot. Feltesz valami zenét. A távirányítóval ide-oda váltogatja a csatornákat, eközben megkísérel belemélyedni a lapokba és a zenébe. Az újságok nem bírnak új tartalommal, a tv adások folyamatosan ismétlődnek és a kazetta is unásig ismert. A felesége neveli a gyerekeket, feláldozván fiatal éveit anélkül, hogy valójában értené az asszony, miért is teszi. Illetve egy magyarázat mégis csak bevillan minderre: ”Hát ez az élet.” Nem, az élet nem ez. Az élet elragadtatás. Próbáld meg felidézni hová zártad el ezt a lelkesedést. Aztán foglald bele asszonyodat és gyermekeidet is, és így folytasd a keresést, mielőtt túl késő. A szeretet nem zárja el senki elől azt a lehetőséget, hogy kövesse álmait.
Elérkezik a péntek, az ember hazatér és maga elé veszi a héten el nem olvasott újságokat. Bekapcsolja a tévét, leveszi a hangot. Feltesz valami zenét. A távirányítóval ide-oda váltogatja a csatornákat, eközben megkísérel belemélyedni a lapokba és a zenébe. Az újságok nem bírnak új tartalommal, a tv adások folyamatosan ismétlődnek és a kazetta is unásig ismert. A felesége neveli a gyerekeket, feláldozván fiatal éveit anélkül, hogy valójában értené az asszony, miért is teszi. Illetve egy magyarázat mégis csak bevillan minderre: ”Hát ez az élet.” Nem, az élet nem ez. Az élet elragadtatás. Próbáld meg felidézni hová zártad el ezt a lelkesedést. Aztán foglald bele asszonyodat és gyermekeidet is, és így folytasd a keresést, mielőtt túl késő. A szeretet nem zárja el senki elől azt a lehetőséget, hogy kövesse álmait.
(P. Coelho: Maktub)
Ma lett készen. A paradicsomot mostam, leszárítottam, aztán félbevágtam. A magokat eltávolítottam. Alaposan besóztam, majd lé nélkül kitettem a napra, a húsával fölfelé. Két-három nap alatt megaszalódik, ha ilyen rekkenő forróság van. Eltehető így natúran is, vagy üvegben jó szorosan rakva, olívaolajjal felöntve, fűszerezve. Mennyei csemege salátákba, tésztákra, szószokba. Az aszalt paradicsom maga a tömény umami íz, főleg a félig aszalt, nem egészen kiszárított és olívaolajban, fűszeresen eltett változat. Aki nem kóstolta, nem is sejti, mennyire finom.
*
18 megjegyzés:
Natúran miben tartod? És hol? Olyan régóta tervezem már, hogy aszalok paradicsomot, aztán mindig elmarad.
jujj én holnap veszem meg a paradicsomot a piacon és aszalom :) belecsempészem majd a saját termésem is, de azért abból nem lenne annyi, amennyire nekem szükségem van :)
Ezek nagyon szépek, engem is érdekelne az eltartás mikéntje? Ha üvegben olajban,akkor csak annyi,hogy ráöntöd az olajat és kész? Semmi faxni,dunszt,stb?
Ha pedig simán,akkor csak beleteszed az üvegbe és annyi?
Most már nekem is ki kell próbálnom :-)
Napenergiával aszalt paradicsom!
Sózás után kicsit megvárod, hogy kidobja a levét, és utána ki a napra?
Akarok egy kertet, vagy egy napsütötte nagy teraszt!
Most!:D
én itt az erkélyünkön neki sem merek állni, pedig de jó is lenne!
Hát erre vágyom én is...Amennyire szeretjük, sokat kell aszalnom!
Azt hiszem, megvárok 1-2 hűvösebb napot és a sütőben aszalok...
Tudod, a macsekok nem tartják kellő tiszteletben:)))
Üvegben, Lúdanyó. Nem árt a tetejét megszurkálni, hogy egy icipici szellőzése legyen.
Hát igen Reni! Ez a kis tálkányi paradicsom valójában egy nagy fémvájlingnyi! :))
Igen Moha. Jól telepakolom az üveget és ráöntöm az olajat! Ennyi.
Ha simán, akkor kicsit tűvel megszurkálom a tetőt, hogy picit szellőzhessen.
Így igaz, Viki!
SzepyKe, nekem is csak ablakpárkányom van. De legalább széles! :))
Nokedli, nálam is ablakpárkányon készült. Még erkélyem sincs...
Azért próbáld ki Trin. Nem biztos, hogy belegyalogolnak. Kis agykontroll... :))
Tényleg mennyei - s annyi mindenbe jó (lenne), ha natúran el nem fogy...:)
Meddig áll el olajban? Nem avasodik?
Napmátka, nálam is gyorsan eltűnik... :))
Sokáig, Renáta. Azért évekig nem. De télig biztosan.
Megjegyzés küldése