2010. május 14., péntek

Paradicsomos, csirágos, házisajtos szabji

.

Akik odaadással imádnak Engem,
transzcendentális Formámon meditálva,
azoknak elhozom, amire szükségük van,
s megőrzöm, amijük van.

(Bhagavad-Gitá, IX, 22.-ik vers)




Ezt a nagyon finom és egyszerű ételt néztem ki a töltött naan kenyér mellé, mert Vegavarázs azt írta, hogy általában szabjit adnak mellé. Én mondom, fergetegesen finom volt mind a szabji, mind a kenyér és együtt tényleg szenzációsan jó.
Mindenkinek nagyon-nagyon ízlett!
El tudnék élni indiai koszton, rajongok érte... Fantasztikus ételei vannak ennek az évezredes népnek és kultúrának. Be kell valljam, a távol-keleti konyhákat egyáltalán nem kedvelem. Bajban lennék ha Japánban vagy Kínában kéne élnem. A mediterrán és arab ételeket viszont szintén nagyon szeretem. (És persze a magyar konyhát is.) Telt ízek, változatos ételek. És ez az indiai konyhára a legmesszebbmenőkig igaz.

Hozzávalók 4 főre:
3 doboz konzerv paradicsom (vagy nyáron ennyinek megfelelő friss paradicsom),
6 dkg vaj vagy 6 evőkanál ghí vagy olaj,
3 liter tejből készült panír,
1 közepes fej karfiol (vagy brokkoli) vagy 6 nagymarék spenót vagy 30 dkg zöldborsó vagy 0,5 kg zöld csirág vagy 2 kisebb cukkini vagy 1 közepes-nagyobbacska csillagtök,
2 dl tejszín,
3 csapott kávéskanál lepkeszegmag,
só,
2 csapott teáskanál kristálycukor,
2 csapottabb teáskanál kurkuma,
1 csapott kávéskanál csilipor vagy 2 csili apróra szelve.

A vajat felolvasztottam, kissé megpirítottam benne az őrölt lepkeszegmagot, majd hozzáadtam az darabolt paradicsomkonzerveket. Fűszereztem sóval, cukorral, kurkumával, csilivel és hagytam rotyogni. Közben sós-cukros vizet forraltam, és megfőztem benne a 2 cm-es darabokra vágott csirágot, de csak roppanós állagig. A spárgafejeket csak a főzés vége felé tettem a vízbe, mert annak sokkal kevesebb idő kell.
Mikor besűrűsödött a paradicsommártás, beletettem a csirágdarabokat és a kockákra vágott házisajtot is. Hagytam még 5 percig főni, majd belecsorgattam a tejszínt is és még egyszer összeforraltam.
Tényleg nagyon finom. Tálalhatjuk rizzsel, bármilyen indiai lepénykenyérrel: csapatival, rotival vagy naannal.

8 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Végre-végre, a már megígért indiai stílű receptek! Hurrá! A Kedves is örülni fog! ;)

Kata írta...

Nagyon tetszik mindkét indiai recept, ha lesz rá időm, ki fogom próbálni őket. Én is el tudnék élni sokáig indiai koszton...

Ildinyó írta...

Jajjj, ez nagyon-nagyon tetszik! :))))

Adri írta...

Neeeeeeeeee, pont ma akartam menni indiai kajáldába, de nem jött össze. :(

Wise Lady írta...

Nagyon jól hangzik, izgalmas recept. Lehet én is próbálkozom ilyesmivel.

duende írta...

Padparadsa, igen, most végre sorra került! Párod is szereti ezek szerint az indiai ételeket! :)



Kata, tudom a vonzódásodat - nálad is nagyon jó kis indiais receptek vannak! :)


Ildinyó, nagyon finom!


Adri, főzd meg! :)


Whise Lady, isteni finom, bátran ajánlom! :)

Renata Kalman írta...

Abszolút megértelek, a kínait én sem szeretem...a férjem viszont a kínait szereti, de az indiait is megeszi.

duende írta...

:)) Brrr... Nagyon nem szeretem...