A régi magyaroknak több rendbeli László királyuk volt. A legelső Szent László volt. Ezt szerették azért, mert vizet teremtett elő a sziklából a szomjazóknak. A második volt Kun László. Ezt nem szerették azért, mert az embereket éhezni tanította; elvette a marháikat, úgyhogy a parasztok maguk húzták a laptikát, s elnevezték azt Kun László szekerének. Hátul maradt a jó Dobzse László, aki annyira engedékeny volt, hogy utoljára nem volt pénze a mészárszékre, hanem a sátoros kunyhóból hordatta fel Budavárába a sültet. Ezért hívják azt a sátor alatt sistergő katlant mai napig Lacikonyhának.
De annyit meg kell vallanunk, hogy aki még abból a fehér cipó közé szorított cigánypecsenyéből nem evett, s rá abból a hamisítatlan kecskeméti karcosból nem ivott: az nem is tudja, mivel élt Lucullus.
(Jókai Mór)
A hússzeleteket kicsit klopfoltam, sóztam, borsoztam és bekentem mustárral. A serpenyőben, amiben sütni akartam, kisütöttem a kakastaréjokat, a visszamaradt szalonnazsíron pedig gyors tűzön megpirítottam a hússzeleteket. Aztán felöntöttem annyi vízzel, amennyi épp ellepte, lefedtem fedővel és kis lángon cirka 20-25 perc alatt omlóspuhára pároltam.
Közben pár gerezd fokhagymát zúztam, és épp csak annyi vízzel, amivel krém állagot kapott, illetve egy csipet sóval összekevertem.
Amíg párolódott a hús, megfőtt hajában a burgonya. Megtisztítottam a héjától, villával rusztikusra törtem, és a hús alatt maradt kevés szafttal meglocsoltam. A húst a krumpli mellé tettem, bekentem a szeleteket a fokhagymakrémmel, kevés pirospaprikával díszítettem, végül rátettem a kakastaréj szalonnákat is. Káposztasalátával, kovászos uborkával tálaltam.
Én mindig párolom a cigánypecsenyét, mert így biztosan omlós, finom puha lesz, illetve ha marad a húsból, később sem lesz cipőtalp kemény, hanem ilyen finom puha marad.
14 megjegyzés:
Duende, a fokhagymás fotód is igazi gyógyír!
Egyébként szerintem az embernek úgyis szól a szervezete, mire van szüksége... Csak oda kell figyelni rá... ;) Ugye?!
És nem utolsó sorban: imádom a cigánypecsenyét. Ezzel talán a hagymás rostélyos vetekszik...
Hasmenés, hányinger ellen cigánypecsenye??? Nem semmi vagy !!! :))
De, ha jólesett, akkor nem lehet baj belőle!
Jobbulást!!!
Köszi Padparadsa! :)
Én is így gondolom.
Thrini, ne tudd meg, milyen jólesett! Már jobban is vagyok! :)
Persze a kúra leírásából kifelejetettem, hogy egy kupica jóféle házipálinkával indítottam a nyavalyaűző ebédemet. :))
Az ellen a bizonyos "nyavajaűző" ellen azt a kupica pálinkát ajánlottam volna, de megelőztél!
Ja, és ebben az esetben még nagy segítség lehet az erős-paprika is, pálinkával karöltve!
A Zuramat is ezzel kúrálom!
:)))
nyavalya a nyavajába!
:)
Bakker, belőlem betegség esetén egy ilyen étel egészen mást űzne ki, már bocsánat.:D
Ha beteg vagyok, még emészteni sincs erőm, nem hogy ilyen durván jó ételeket főzni/sütni.
Remélem jobban vagy már, sikeres volt a démonűzés.
Jobbulást! Minden esetre ez a kép zseniális!
(Én ilyen esetekben inkább fekszem egy helyben a sötétben és csak vizet iszom, de elteszem ezt a gyógymódot a kisagyamba.)
Kedvencem ez az étel! Kúrának nem biztos, hogy enném, de egyébként bármikor!
Duende jobbulást neked, mihamarabb.
Nekem is nagy kedvencem ez az étel, imádom a fokhagymát és én is tarjából csinálom mindig.
Jó ötlet, és miért is ne segíthetne!
Remélem jobban vagy már!
Jobbulást
gyönyörű a kép, igazán nyálcsorgató :D :D :D
Az idézet...
Belőlem is csak ilyesmi tudja kiűzni a gonoszt, nem a kamillatea, viszont gonosz nélkül is vidáman lecsúszik:-))
Klasszak a képek, az idézet, és a fokhagyma illat idáig érzik:-D
Mónika: köszi! Mindig keverem ezeket a hüle jéket! :))
Köszi szépen Lányok! Jobban vagyok, másnapra már csak egy kis hőemelkedés maradt! :) De gyomor és egyebek rendbe jöttek. Hála a fokhagymának.
Megjegyzés küldése