2010. szeptember 19., vasárnap

Cigánypecsenye

A régi magyaroknak több rendbeli László királyuk volt. A legelső Szent László volt. Ezt szerették azért, mert vizet teremtett elő a sziklából a szomjazóknak. A második volt Kun László. Ezt nem szerették azért, mert az embereket éhezni tanította; elvette a marháikat, úgyhogy a parasztok maguk húzták a laptikát, s elnevezték azt Kun László szekerének. Hátul maradt a jó Dobzse László, aki annyira engedékeny volt, hogy utoljára nem volt pénze a mészárszékre, hanem a sátoros kunyhóból hordatta fel Budavárába a sültet. Ezért hívják azt a sátor alatt sistergő katlant mai napig Lacikonyhának.
De annyit meg kell vallanunk, hogy aki még abból a fehér cipó közé szorított cigánypecsenyéből nem evett, s rá abból a hamisítatlan kecskeméti karcosból nem ivott: az nem is tudja, mivel élt Lucullus.

(Jókai Mór)




A hússzeleteket kicsit klopfoltam, sóztam, borsoztam és bekentem mustárral. A serpenyőben, amiben sütni akartam, kisütöttem a kakastaréjokat, a visszamaradt szalonnazsíron pedig gyors tűzön megpirítottam a hússzeleteket. Aztán felöntöttem annyi vízzel, amennyi épp ellepte, lefedtem fedővel és kis lángon cirka 20-25 perc alatt omlóspuhára pároltam. Közben pár gerezd fokhagymát zúztam, és épp csak annyi vízzel, amivel krém állagot kapott, illetve egy csipet sóval összekevertem. Amíg párolódott a hús, megfőtt hajában a burgonya. Megtisztítottam a héjától, villával rusztikusra törtem, és a hús alatt maradt kevés szafttal meglocsoltam. A húst a krumpli mellé tettem, bekentem a szeleteket a fokhagymakrémmel, kevés pirospaprikával díszítettem, végül rátettem a kakastaréj szalonnákat is. Káposztasalátával, kovászos uborkával tálaltam. Én mindig párolom a cigánypecsenyét, mert így biztosan omlós, finom puha lesz, illetve ha marad a húsból, később sem lesz cipőtalp kemény, hanem ilyen finom puha marad.

14 megjegyzés:

Padparadsa írta...

Duende, a fokhagymás fotód is igazi gyógyír!
Egyébként szerintem az embernek úgyis szól a szervezete, mire van szüksége... Csak oda kell figyelni rá... ;) Ugye?!
És nem utolsó sorban: imádom a cigánypecsenyét. Ezzel talán a hagymás rostélyos vetekszik...

Thrini írta...

Hasmenés, hányinger ellen cigánypecsenye??? Nem semmi vagy !!! :))
De, ha jólesett, akkor nem lehet baj belőle!
Jobbulást!!!

duende írta...

Köszi Padparadsa! :)

Én is így gondolom.


Thrini, ne tudd meg, milyen jólesett! Már jobban is vagyok! :)
Persze a kúra leírásából kifelejetettem, hogy egy kupica jóféle házipálinkával indítottam a nyavalyaűző ebédemet. :))

Mónika írta...

Az ellen a bizonyos "nyavajaűző" ellen azt a kupica pálinkát ajánlottam volna, de megelőztél!
Ja, és ebben az esetben még nagy segítség lehet az erős-paprika is, pálinkával karöltve!
A Zuramat is ezzel kúrálom!
:)))

Mónika írta...

nyavalya a nyavajába!
:)

Ms. Poppy írta...

Bakker, belőlem betegség esetén egy ilyen étel egészen mást űzne ki, már bocsánat.:D
Ha beteg vagyok, még emészteni sincs erőm, nem hogy ilyen durván jó ételeket főzni/sütni.
Remélem jobban vagy már, sikeres volt a démonűzés.

Ági, aki főz írta...

Jobbulást! Minden esetre ez a kép zseniális!

(Én ilyen esetekben inkább fekszem egy helyben a sötétben és csak vizet iszom, de elteszem ezt a gyógymódot a kisagyamba.)

Wise Lady írta...

Kedvencem ez az étel! Kúrának nem biztos, hogy enném, de egyébként bármikor!

Anikó írta...

Duende jobbulást neked, mihamarabb.
Nekem is nagy kedvencem ez az étel, imádom a fokhagymát és én is tarjából csinálom mindig.

Csibe írta...

Jó ötlet, és miért is ne segíthetne!
Remélem jobban vagy már!

Bianka írta...

Jobbulást
gyönyörű a kép, igazán nyálcsorgató :D :D :D

Marvin írta...

Az idézet...

Alexa Christi írta...

Belőlem is csak ilyesmi tudja kiűzni a gonoszt, nem a kamillatea, viszont gonosz nélkül is vidáman lecsúszik:-))

Klasszak a képek, az idézet, és a fokhagyma illat idáig érzik:-D

duende írta...

Mónika: köszi! Mindig keverem ezeket a hüle jéket! :))



Köszi szépen Lányok! Jobban vagyok, másnapra már csak egy kis hőemelkedés maradt! :) De gyomor és egyebek rendbe jöttek. Hála a fokhagymának.