2009. július 26., vasárnap

Tökös-mákos lustarétes



Már az óvodában megtanultam mindent, amit tudni érdemes. Az egyetemen a bölcsesség nem volt különösebb érték, az óvodában azonban annál inkább. Íme, amit ott tanultam: Ossz meg mindent másokkal! Ne csalj a játékban! Ne bántsd a másikat! Mindent oda tegyél vissza, ahonnét elvetted! Rakj rendet magad után! Ne vedd el a másét! Kérj bocsánatot, ha valakinek fájdalmat okoztál! Evés előtt moss kezet! Húzd le a vécét! A frissen sült sütemény és a hideg tej tápláló. Élj mértékkel! Mindennap tanulj, gondolkodj, rajzolj, fess, énekelj, táncolj, játssz és dolgozz egy keveset! Délutánonként szundíts egyet! A nagyvilágban óvatosan közlekedj, fogd meg a társad kezét és ne szakadjatok el egymástól! Ismerd fel a csodát!

(Robert Fulghum)





Ismét egy lustaasszony-rétes. De most szűkebb környezetem jellegzetes rétesét ültettem át ebbe az egyszerű formába. Az Őrségben készítik a hagyományos tökös-mákos rétest. Abszolút aktualitása van, azt hiszem. És nagyon finom lett.

Hozzávalók egy közepes ( 24*37) tepsihez:
20 dkg liszt,
15 dkg porcukor,
1/2 sütőpor,
60 dkg legyalult tökhús,
15 dkg darált mák,
1 citrom reszelt héja,
1 félmarék mazsola,
csipetnyi só,
3 tojás,
12 dkg vaj,
2,5 dl tej,
1 dl tejföl.

A tököt megszórtam egy kevés porcukorral, hogy levet engedjen.
A vajat megolvasztottam.
Kimértem a porcukrot.
A lisztet kimértem, aztán elkevertem a sütőporral, a sóval és a porcukor felével.
A darált mákhoz kevertem a porcukor másik felét és a reszelt citromhéjat.
Egy tálban fölvertem a tojásokat és összekevertem a tejjel és tejföllel, és az olvasztott vaj felével.
A tepsi oldalát kikentem vajjal, majd az olvasztott vaj egyik felével meglocsoltam. Rászórtam a lisztkeverék felét, majd a kinyomkodott tököt elterítettem rajta. Megszórtam a mazsolával is, majd meglocsoltam a tojásos keverék 1/3-ável.
Rászórtam a mákot. Ismét meglocsoltam a tojásos keverékkel - a maradék felével.
Rászórtam a megmaradt lisztet, és meglocsolgattam a maradék tojásos tejjel.
Háromnegyedes lángon 40 percig sütöttem. Még forrón megszórtam a tetejét porcukorral.
Az eddig készített lustaréteseim: Kapros-túrós, meggyes-túrós, almás-diós.

17 megjegyzés:

Scofield írta...

a kardvirág miért takarja el azt a gyönyörűséget?:))))

trinity írta...

Tökös-mákos rétes.....megyek, beülök a kocsiba-indulok Hozzád, még talán jut:)))

Scofield: mert az is szép:))))Bár nem tőlem kérdezted..bocs....csak szerintem....

sajtkukac írta...

Érdekes én a tökös-mákost mindig sütőtökkel csinálom :-)
Niki

Katy írta...

Nem tudom hogu ez a mákos lusta vagy nem, de nagyon jól néz ki.
A bloggomba van a válasz kérdésedre.
Szia Duende. Jó hetet

duende írta...

Mert így tetszett, Scofield. :) A kardvirág a kedvenc virágom. :))

duende írta...

Nem is jöttél, Trin! Pedig vártalak... :))) Még jutott volna!

duende írta...

Igen, azzal is zokták, Niki. Fura, én meg eddig csak ilyen sima főzőtököst ettem.

duende írta...

Köszönöm Katy, neked is! :)

Tündér írta...

Vissza-vissza térek ehhez a tökös-mákos lustaréteshez....nagyon tetszik!

erős ildikó írta...

Nagyon guszta lett! És a bevezető is annyira jó, tényleg ennyi a lényeges megtanulnivaló!:)

trinity írta...

Én is főzőtökkel ismerem!!
De igenis ott voltam-csak elaludtál:))))

Fehérnyúl írta...

Megcsináltam délelőtt. Nekem kicsit lapos lett ekkora tepsihez, de a családot ez egyáltalán nem zavarta. (Biztos, hogy 20 dkg. liszt?) Néhány darabot tudtam csak megmenteni. Finom lett. Köszönöm.

duende írta...

Igen, Fehérnyúl, annyi. Az enyém sem túl magas, kb. csak 2 centi vastag lett.
És nagyon örülök, hogy ízlett! :)
Szívesen. :)

Noémi írta...

Szia Duende.Szerinted mit rontottam el?Lisztes maradt a sütim teteje.Sütés közben ezért készítettem még rá egy tojásos,vajas,tejes keveréket kb 2dl-t.Ráöntöttem.Így viszont készen ,elég szottyos lett a süti.Ha nincs terhedre kérlek ,segíts kitalálni az okot,hogy mi lehetett a probléma.Ha nem öntönm ,rá a plusz keveréket ,akkor tiszta száraz lisz lett volna a végeredmény.
Előre is köszönöm,a válaszod.

duende írta...

Szia Noémi!

Valahogy úgy próbáld meg elosztani a folyékony anyagot, hogy elég sok maradjon a tetejére is. A lustaréteseimnek mindig kicsit lisztes a teteje itt-ott foltokban. Igyekszem ezért kanállal csurgatni, hogy majdnem az egész lisztes felületet beterítse. Ha pár kisebb folt kimarad, az nem baj.
Igyekezz minden réteget viszonylag síkra, simára készíteni, nagy hepehupák ne legyenek benne. És akkor jónak kell lennie. :)

Noémi írta...

Nagyon szépen köszönöm ,a gyors választ.Legközelebb a tanácsaid alapján fogom megsütni a rétest.Mert,hogy sütni fogom még!:-)

duende írta...

Szívesen Noémi! Remélem, sikerülni fog! :)